Mevzuat.com

Mevzuat ve Yargı İçtihatları İçin Başvuru Kaynağı


   

2004/8264 Türkiye Cumhuriyeti - İran İslam Cumhuriyeti Karma Ekonomik Komisyonu 18 inci DönemToplantısı Mutabakat Zaptı"nın Onaylanması Hakkında Karar

Dokümanın Başlığı
:
2004/8264 Türkiye Cumhuriyeti - İran İslam Cumhuriyeti Karma Ekonomik Komisyonu 18 inci DönemToplantısı Mutabakat Zaptı"nın Onaylanması Hakkında Karar
Kanun / Karar No
:
Kabul Tarihi
:
1 Kasım 9999
Resmi Gazete Tarihi
:
9 Ocak 2005
Resmi Gazete Sayısı
:
0
Resmi Gazete Görüntüsü
:


Milletlerarası Andlaşma

Karar Sayısı : 2004/8264

29 Temmuz 2004 tarihinde Tahran'da imzalanan ekli "Türkiye Cumhuriyeti - İran İslam Cumhuriyeti Karma Ekonomik Komisyonu 18 inci DönemToplantısı Mutabakat Zaptı"nın onaylanması; Dışişleri Bakanlığı'nın 7/12/2004 tarihli ve İEGY/492259 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü ve 5 inci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu'nca 14/12/2004 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

Başbakan

A.GÜL

A. ŞENER

M. A. ŞAHİN

B. ATALAY

Dışişleri Bak. veBaşb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

DevletBakanı

A. BABACAN

K. TÜZMEN

G. AKŞİT

K. TÜZMEN

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı V.

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

C. ÇİÇEK

M. V.GÖNÜL

A.AKSU

K.UNAKITAN

Adalet Bakanı

Milli Savunma Bakanı

İçişleri Bakanı

Maliye Bakanı

B. ATALAY

Z. ERGEZEN

R.AKDAĞ

K. UNAKITAN

Milli Eğitim Bakanı V.

Bayındırlık ve İskan Bakanı

Sağlık Bakanı

Ulaştırma Bakanı V.

S.GÜÇLÜ

M. BAŞESGİOĞLU

A. COŞKUN

Tarım ve Köyişleri Bakanı

Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı

Sanayi ve Ticaret Bakanı

M.H.GÜLER


E. MUMCU

O. PEPE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

Kültür ve Turizm Bakanı

Çevre ve Orman Bakanı

Türkiye Cumhuriyeti-İran İslam Cumhuriyeti Karma Ekonomik

Komisyonu 18. Dönem Toplantısı Mutabakat Zaptı

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, siyasi, ekonomik ve ticari kuruluşların üst düzey temsilcilerinden oluşan Türk heyeti, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Sayın Dr. Mohammad Reza Aref'in davetine icabetle, 27-29 Temmuz 2004 (6-8 Mordad 1383) tarihlerinde İran İslam Cumhuriyeti'ni ziyaret etmiştir.

Türk Heyetine Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İran İslam Cumhuriyeti Heyetine Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Sayın Dr. Mohammad Reza Aref başkanlık etmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan İran İslam Cumhuriyeti'nde bulunduğu süre zarfında, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Seyed Mohammad Khatemi tarafından kabul edilmiş, ve Uzlaştırma Konseyi Başkanı Sayın AkbarHashemi Rafsanjani, İslami Danışma Meclisi Başkanı Sayın Gholam Ali Haddad Adel,Dışişleri Bakanı Sayın Kamal Kharrazi, Petrol Bakanı Sayın Bijan Namdar Zanganeh ve Savunma ve Silahlı Kuvvetler Destek Hizmetleri Bakanı Sayın Ali Shamkhani ile görüşmüştür.

Heyet başkanları görüşmeler sırasında, iki ülke siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkileri çerçevesindeki tüm konular ile bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunmuşlardır.


Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyonu 18. Dönem Toplantısı sırasında, Türkiye Cumhuriyeti Heyetine Devlet Bakanı Sayın Kürşad Tüzmen, İran İslam Cumhuriyeti Heyetine, Yol ve Ulaştırma Bakanı Sayın Ahmad Khorram başkanlık etmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanı Sayın Kürşad Tüzmen, Tahran'da bulunduğu süre zarfında, İran İslam Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Sayın Mohammed Shariatmadari ile görüşmüştür.

Görüşmeler, tarafların iki ülke arasında ekonomik, ticari, teknik ve bilimsel işbirliğinin daha da geliştirilmesi yönündeki arzusunu yansıtan samimi ve dostça bir ortamda gerçekleştirilmiştir.

İki ülke heyetlerinin listeleri Ek I ve II'de yer almaktadır.

Taraflar, Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı sırasında aşağıda sayılan komitelerin kurulması hususunda mutabık kalmışlardır.

a) Ticaret, Bankacılık İşleri ve Sanayi Komitesi

b) Ulaştırma, İletişim ve Gümrük İşleri Komitesi

c) Koordinasyon ve İzleme Komitesi

Taraflar, çeşitli işbirliği konularında gerçekleştirdikleri görüş alışverişi ve görüşmeler sonucunda aşağıda yer alan hususlarda mutabakata varmışlardır.

A - TİCARET, BANKACILIK VE SANAYİ

1 - Taraflar, ticari ve ekonomik ilişkilerini gözden geçirerek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha da arttırılması için gerekli imkanları sağlamak konusunda mutabık kalmışlardır.

2 - Taraflar, sürdürülebilir ticaretin önemini vurgulayarak, ticari ilişkilerinin potansiyellerini yansıtacak ve her iki ülkenin ortak çıkarlarına olacak şekilde daha da geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi yönünde mümkün olan her türlü çabayı sarf etmek hususunda mutabık kalmışlardır.


3 - Taraflar, 2 Ekim 2003 (11 Mehr 1382) tarihinde imzalanan Ortak Ticaret Komitesi 2. Dönem Toplantısı Mutabakat Zaptı'nın ilgili maddelerine atıfta bulunarak, gümrük vergilerinin tedricen düşürülmesini ve tarife dışı engellerin kaldırılmasını amaçlayan Ticaret Anlaşmasına ilişkin müzakerelere devam etmeye hazır olduklarını vurgulamışlardır.

Bu amaca yönelik olarak taraflar, Ticaret Anlaşması Alt Komitesinin 3. Dönem Toplantısının, Ortak Ticaret Komitesinin 3. Dönem Toplantısı ile eş zamanlı olarak, İpek Yolu Türk İhraç Ürünleri Fuarı sırasında 30 Eylül - 1 Ekim 2004 (9-10 Mehr 1383) tarihleri arasında Tahran'da gerçekleştirilmesi hususunda mutabık kalmışlardır.

4 - Taraflar, Sınır Ticaret Merkezleri çerçevesinde ikili ticari ilişkilerini gözden geçirmişler ve bu merkezler kanalıyla gerçekleşen ticaret hacminin hedeflenen seviyesinin çok

gerisinde olduğunu vurgulamışlardır.

Taraflar, Sınır Ticaret Merkezleri çerçevesinde yılda 50 milyon ABD Dolarlık ithalat yapılması amacıyla gerekli önlemleri almak hususunda mutabık kalmışlardır.

Türk tarafı, bu hedefe ulaşmak için, 2 Ekim 2003 (11 Mehr 1382) tarihinde imzalanan Ortak Ticaret Komitesi 2. Dönem Toplantısı Mutabakat Zaptı'nın 3 numaralı eki listede yer alan malların ithalatına bu sistem dahilinde başlamış olduğunu belirtmiştir.

İran tarafı, sözkonusu Mutabakat Zaptı'nın dört numaralı ekinde yer alan mal listesinin onay sürecini, bu Mutabakat Zaptı'nın imzalandığı tarihten itibaren 45 gün içerisinde tamamlamayı kabul etmiştir.


Taraflar Kapıköy-Razi, Sarısu ve Esendere-Sero Sınır Ticaret Merkezlerinin imkanlarının geliştirilmesi hususunda mutabık kalmışlardır.

Taraflar, uygulamaların uygun bir şekilde hayata geçirilmesine ve sistemin sorunsuz işlemesine yönelik tedbirleri almak amacıyla, 2 Ekim 2003 (11 Mehr 1382) tarihli Mutabakat Zaptının 6. maddesi çerçevesinde kurulan İzleme Komitesinin ilk toplantısının 2004 yılı Eylül ayının ilk haftasında Kapıköy-Razi'de yapılmasını kararlaştırmışlardır.

İran tarafı Kozerash-Salmas bölgesinde bir STM kurulmasını önermiştir. Türk tarafı, sözkonusu teklifi olumlu bir şekilde değerlendirmek üzere incelemeyi kabul etmiştir.

5 - İran tarafı, İran menşeli cam, propilen torbalar, kristal cam ve porselen ithalatına uygulanan korunma önlemlerinin gözden geçirilmesini talep etmiştir.

Türk tarafı, Türkiye menşeli orta yoğunluktaki fiber (MDF) ithalatında İran makamları tarafından anti-damping olarak adlandırılan uygulama hususundaki endişesini ifade etmiştir.

Taraflar, yukarıda belirtilen konulara her iki tarafı da tatmin edici çözümler bulunması amacıyla istişarelere hazır olduklarını belirtmişlerdir.

6 - Taraflar, fikri, sınai ve ticari mülkiyet haklarının yeterli ve etkin bir şekilde korunması da dahil olmak üzere, ticarete elverişli koşulların sağlanması amacıyla uygun önlemleri almayı kararlaştırmışlardır. Taraflar ayrıca, bu hususlarda ticaret koşullarını etkileyen bir durum ortaya çıktığı takdirde, taraflardan birinin talebi doğrultusunda Ortak Ticaret Komitesi kapsamında acil istişarelerin yapılmasına karar vermişlerdir.


7 - Taraflar, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (İGEME) ve İran İhracatı Geliştirme Merkezi (EPCI) arasında devam eden işbirliğini not etmişler vesözkonusu kuruluşları malların pazarlanması ve karşılıklı yatırımların geliştirilmesi alanlarında işbirliği yapmaları hususunda teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır.

8 - Taraflar kuruluşlarını ve firmalarını ticari kapasitelerini ve üretim mallarını tanıtmak amacıyla her iki ülkede düzenlenecek uluslararası ticaret fuarlarına katılmaları ve solo fuarlar düzenlemeleri hususunda teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır.

Taraflar, İpek Yolu Türk İhraç Ürünleri Treni organizasyonundan duydukları memnuniyeti not etmişler ve bu proje çerçevesinde 28 Eylül 2004'de (7 Mehr 1383) Tebriz'de, 30 Eylül-1 Ekim 2004'de (9-10 Mehr 1383) Tahran'da ve 3 Ekim 2004'de (12 Mehr 1383) Meşhed'de gerçekleştirilecek faaliyetlerin başarılı bir şekilde organize edilmesi için gerekli tedbirleri kararlaştırmışlardır.

9 - Taraflar, ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da artırılması amacıyla, ilgili firma ve kuruluşlarını İran ve Türkiye'deki serbest bölgelerini yararlanmaları hususunda teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır. Bu amaçla, taraflar firmalarını ortak yatırımlarını ve mal mübadelelerini bu bölgeler üzerinden gerçekleştirmeleri hususunda teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır.

10 - Taraflar, iki ülke özel sektörleri arasındaki ikili temasların ve ticaret heyeti organizasyonlarının önemini vurgulayarak 23-29 Nisan 2004 (4-10 Ordibehest 1383) tarihlerinde Tahran'da yapılan Türk-İran İş Konseyi 3. Dönem Toplantısından duydukları memnuniyeti belirtmişlerdir.


11 - Taraflar 18. Dönem Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı vesilesiyle önde gelen Türk özel sektör firmalarının temsilcilerinin İran'ı ziyaretini ve ticari işbirliği için yeni olanaklar araştırılması amacıyla İranlı muhataplarıyla yaptıkları toplantıları memnuniyetle karşılamışlardır.

Bankacılık

12 - İran İslam Cumhuriyeti Merkez Bankası ve Türk Eximbank, İran'da Türk firmalarınca üstlenilecek olan projelerin finansmanı hususunda işbirliği yapmayı kararlaştırmışlardır.

13 - Taraflar Türk Eximbank'ın seçilmiş İran ticaret bankalarına ticaret finansman imkanı sağlaması hususunda görüş alışverişinde bulunmuşlardır.

14 - Taraflar Türk Eximbank, İran İhracat Garanti Fonu (EGFI) ve İran İhracat Geliştirme Bankası (EDBI) arasında devam eden işbirliğini gözden geçirmişler ve Türk ve İran müteahhitlerince üçüncü ülkelerde gerçekleştirilecek projelerin ortak ve paralel finansmanı ve sigortalanması hususunda işbirliğini geliştirmeyi kararlaştırmışlardır.

15 - İran İhracat Garanti Fonu, EGFI'nin kabul ettiği bankalar tarafından gayrikabili rücu akreditifler veya banka garantileri karşılığında Türk alıcılar lehine sağlanan kısa ve orta vadeli kredilerin geri ödenmemesi riskini sigortalamaya hazır olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca, alıcıların kredilendirilebilir olarak değerlendirilmesi sonrasında, Türk firmalarına açık hesap bazında sağlanan kısa vadeli kredilerin geri ödenmemesi riski de sigortalanabilecektir.


16 - Türk tarafı İran bankaları lehine verilen kontr-garantilerden kaynaklanan süregelen sorunlarla ilgili olarak uzlaşmaya dayalı bir çözüm bulunması amacıyla ilgili Türk bankaları ile temasa geçmeyi taahhüt etmiştir.

17 - Taraflar yukarıda bahsedilen konuların sonuçlandırılması ve bu alanda diğer işbirliği imkanlarının araştırılması amacıyla ilgili makam, kuruluş ve ticari bankalarının temsilcilerinin katılımıyla 2004 yılı Kasım ayında Türkiye'de bir ortak toplantı düzenlemeyi kararlaştırmışlardır.

18 - Türk tarafı ayrıca, tanınmış Türk bankalarının İran'da temsilcilik açması hususundaki ilgisini belirtmiş ve bu çerçevede İran tarafının konuya gerekli hassasiyeti göstermesini talep etmiştir.

Sanayi

19 - Taraflar, kuruluş ve firmalarını ağır ve hafif vasıta ve yedek parça, tekstil ve konfeksiyon maden geliştirme, çıkarma ve işleme konularında ortak girişimler kurmaları önünde teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır.

20 - Taraflar, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) ve İran Küçük Sanayiler Kuruluşu (ISIO) arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi hususunda mutabakata varmışlardır.

21 - Taraflar Kaveer Otomotiv Sanayii ve Türk firmaları arasında devam eden işbirliğini memnuniyetle not ederek, kuruluş ve firmalarını işbirliğini geliştirmeleri ve derinleştirmeleri hususunda teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır.


B - ULAŞTIRMA, İLETİŞİM VE GÜMRÜK

Kara Ulaştırması

22 - Taraflar, 23-25 Aralık 2003 (5-7 Day 1382) tarihlerinde yapılan Karma Ulaştırma Komisyon Toplantısından bu yana kaydedilen gelişmeleri değerlendirerek, bu alandaki mevcut işbirliğinden duyulan memnuniyeti ifade etmişlerdir.

23 - Taraflar, iki ülke gümrüklerinde ve TIR park alanlarında bekleyen araçların güvenliğinin sağlanması amacıyla gerekli önlemleri almayı kararlaştırmışlardır.

24 - İran tarafı, üçüncü ülke bankalarınca açılan akreditifler ile İran'a yük taşıyan İran kamyonlarının karşılaştıkları zorlukların aşılmasını talep etmiştir. Türk tarafı, yüklerin İran'a gittiğinin TIR karnesinde ve CMR'lerde belirtilmesi kaydıyla bu araçların sorunsuz geçmelerine yönelik gerekli düzenlemeleri yapmayı kabul etmiştir.

25 - Türk tarafı İran tarafının talebi üzerine Gürbulak'taki karantina ofisinin çalışma saatlerinin tedricen 24 saate çıkarılmasını kabul etmiştir.

26 - Taraflar iki ülke arasındaki karayolu taşımacılığı ilişkilerinin daha da geliştirilmesi amacıyla uluslararası karayolu nakliyecileri dernekleri temsilcilerinin Tahran ve İstanbul'da altı ayda bir düzenli olarak toplantılar gerçekleştirmeleri hususunda mutabık kalmışlardır.

27 - Taraflar TIR karnesi garanti sistemi kapsamı dışında kalan malları taşıyan Türk ve İran kamyonlarına eşit muamele yapmayı kararlaştırmışlardır.


28 - Türk tarafı Trabzon limanının iyileştirilmiş altyapısını ve bu limanda maliyet etkin hizmetler verildiğini belirterek, İran tarafından bu limanın İran'ın Avrupa ile olan ticaretinde kullanılması için gerekli düzenlemeleri yapmasını talep etmiştir. İran tarafı, İran yükleri ve transit malların İranlı ve Türk taşıyıcılar tarafından paylaşılması şartıyla, kuruluş ve firmalarını bu limanı ticaretlerinde kullanmaları yönünde teşvik etmeyi kabul etmiştir.

Demiryolu Taşımacılığı

29 - Taraflar 2004 yılının ilk yarısında yük ve yolcu taşımacılığı hacminde ulaşılan artışı memnuniyetle not etmişler ve TCDD ve RAI'nin kapasitelerinin daha iyi kullanılması yönünde gerekli önlemleri almayı kararlaştırmışlardır.

30 - Taraflar, TCDD ile IRI arasında 8 Temmuz 2004 (18 Tir 1383) tarihinde gerçekleştirilen toplantıda mutabık kalınan projelerin uygulanmasının hızlandırılması ve kargo taşımacılığının daha da geliştirilmesi amacıyla ticari ve mali çalışmaların yürütülmesini teminen bir Ortak Çalışma Grubu kurulması hususunda mutabık kalmışlardır. Ortak Çalışma Grubu'nun ilk toplantısı 2004 yılının Ağustos ayının ikinci yarısında Ankara'da yapılacaktır.

31 - Taraflar, TCDD ile RAJA arasında 29 Haziran 2004 (9 Tir 1383) tarihinde imzalanan Toplantı Tutanağı hükümlerinin uygulanmasının hızlandırılması hususunda mutabık kalmışlardır.


32 - Taraflar yolcu trenleri (Tahran-İstanbul ve Tebriz-Van hatları) seferlerinin sayısının haftada ikiye çıkarılması ve iki ülke arasında yolcu taşımacılığının kolaylaştırılması amacıyla TCDD ve RAJA arasında altı ayda bir dönüşümlü olarak Tahran ve Ankara'da toplanacak bir yolcu taşımacılığı ortak komitesi kurmayı kararlaştırmışlardır. Bu komitenin ilk toplantısı 2004 yılının Eylül ayının ilk yarısında Tahran'da yapılacaktır.

33 - Taraflar Kapıköy ve Razi arasında bilgi sistemlerinin bu Mutabakat Zaptı'nın imzalanmasından itibaren bir ay içerisinde bağlanması hususunda mutabık kalmışlardır.

34 - Taraflar, İpek Yolu koridorunda demiryolu taşımacılığının geliştirilmesinde Van Gölü Kuzey Geçişi Projesinin inşasının önemini vurgulamışlardır.

35 - Türk tarafı, Van-Kapıköy demiryolu ve Van-Tatvan feribotlarının rehabilitasyonu projelerinin en kısa sürede hayata geçirilmesi için gerekli girişimlerde bulunmayı kabul etmiştir.

36 - Taraflar ayrıca, demiryolu kuruluşları ve bağlı kuruluşları vasıtası ile demiryolu projelendirilmesi, demiryolu makineleri, vagonları ve ekipmanı ile mevcut demiryolu ağlarının modernizasyonu konularında işbirliğine hazır olduklarını ifade ermişlerdir.

37 - İran tarafı Türk tarafının talebi üzerine İpek Yolu Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın başarılı bir şekilde organize edilmesi için gerekli tüm önlemleri almaya hazır olduğunu belirtmiştir.


Hava Taşımacılığı

38 - Taraflar, iki ülke havacılık makamları arasında 3 Aralık 2003 (12 Azar 1382) tarihinde Tahran'da imzalanan Mutabakat Zaptı çerçevesinde hava taşımacılığı alanında elde edilen gelişmeleri memnuniyetle not etmişlerdir.

39 - Türk tarafı iki ülke arasındaki sefer sayısının artırılmasına yönelik ilgisini ifade etmiştir. İran tarafı bu öneriyi değerlendirmeyi kabul etmiştir.

Deniz Taşımacılığı

40 - Taraflar Karma Ekonomik Komisyon çerçevesinde deniz taşımacılığı ve liman hizmetleri konusunda bir alt komite kurmayı kararlaştırmışlardır.

41 - Taraflar bu alanlardaki işbirliği imkanlarının araştırılması amacıyla bir İran heyetinin 2004 yılı Eylül ayında Türkiye'ye bir ziyaret etmesi konusunda mutabık kalmışlardır.

42 - İran tarafı İran İslam Cumhuriyeti Deniz Taşımacılık Hatları Şirketinin Türk, İran limanları arasında ve üçüncü ülke limanlarına düzenli seferler düzenlemesine yönelik ilgisini ifade etmiştir. Türk tarafı bu konuyu Türk firmalarına duyurmayı taahhüt etmiştir.

Gümrükler

43 - Taraflar Bazargan-Gürbulak, Esendere-Sero ve Kapıköy-Razi sınır kapılarının iki ülke ticaretinin daha da geliştirilmesindeki önemini vurgulayarak aşağıdaki hususlarda mutabık kalmışlardır;

- Bu sınır kapılarındaki personel sayısının artırılması,

- Gürbulak-Bazargan sınır kapısındaki tüm faaliyetlerde çalışma saatinin sürekli olarak 24 saate çıkarılması,


- Diğer sınır kapılarının çalışma saatlerinin tedricen artırılması

44 - Taraflar, Türkiye Cumhuriyeti ile İran İslam Cumhuriyeti arasında Gümrükler Alanında İşbirliği ve Karşılıklı Yardımlaşma Anlaşmasının onay sürecinin tamamlanmasından duydukları memnuniyeti ifade ederek, Anlaşmanın 18. maddesi çerçevesinde nota değişiminde bulunmayı kararlaştırmışlardır.

İletişim

45 - Taraflar telekomünikasyon, posta hizmetleri ve bilişim teknolojileri alanlarında işbirliğinin artırılmasını teminen iki ülke arasında bir alt komite kurulmasını kararlaştırmışlardır.

46 - Bu bağlamda Türk tarafı, ilgili Bakanlık, kuruluş ve şirketlerinin temsilcilerinden oluşan bir heyetin 2004 yılının Ekim ayında Türkiye'yi ziyaret etmesine yönelik olarak İran tarafına davette bulunmuştur.

C-DİĞER KONULAR

Yatırımlar

47 - Türk tarafı, yabancı çalışanlardan İran makamlarınca belirlenen sabit ücret üzerinden % 23 istihdam vergisi tahsil edilmesi hususundaki kaygılarını belirtmiş ve sözkonusu verginin yabancı çalışanın gerçek ücreti üzerinden hesaplanarak belirlenmesini İran tarafından talep etmiştir. İran tarafı bu konuyu ilgili makamlarına değerlendirmek üzere iletmeyi kabul etmiştir.

Tarım

48 - Taraflar, tarım alanındaki işbirliği imkanlarının araştırılması amacıyla Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyon 15. Dönem Toplantısı sırasında kurulan Tarım Ortak Çalışma Grubunun aktif hale getirilmesi hususunda mutabık kalmışlardır. Bu amaçla taraflar, sözkonusu Çalışma Grubunun ilk toplantısının diplomatik kanallardan belirlenecek bir tarihte Tahran veya Ankara'da gerçekleştirilmesine karar vermişlerdir.


Çevre

49 - Taraflar çevre alanındaki ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi hususunda mutabık kalmışlar ve Çevre Alanında İşbirliği Anlaşmasının sonuçlandırılmasına hazır olduklarını ifade etmişlerdir.

50 - Taraflar, gelişmiş çevre koruması teknolojileri, yeşil sanayilerin geliştirilmesi, hava kirliliği kontrol mekanizmalarının geliştirilmesi, doğal kaynakların korunması, katı ve zararlı atık yönetimi, çevre etki değerlendirmesi ve sanayi ve kentsel kanalizasyon yönetimi konularında bilgi ve tecrübe değişimi yapmak hususunda mutabık kalmışlardır.

Sağlık

51 - Taraflar, ilgili kuruluşlarını sağlık ve tedavi konularında ortak araştırma projeleri yürütmek amacıyla ortak seminerler ve çalışmalar düzenlemek, bilgi ve uzman teatisinde bulunmak hususlarında teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır.

52 - Taraflar, ilaç, eczacılık ve sağlık ekipmanları alanlarında ortak yatırım projelerinin gerçekleştirilmesi amacıyla işbirliği imkanlarının araştırılmasını teminen ilgili kurum ve kuruluşlarını teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır.

Şehir Planlaması

53 - Taraflar, iskan ve şehir planlaması alanlarında işbirliği imkanlarını araştırmak amacıyla her iki ülkenin ilgili temsilcilerinden oluşan bir alt komite kurulmasını kararlaştırmışlardır. Bu komite, Türk-İran Karma Ekonomik Komisyonu ile eş zamanlı olarak toplanacaktır.


54 - Taraflar, firmalarını Türkiye, İran ve üçüncü ülkelerde iskan projelerinin gerçekleştirilmesi, şehir planlaması alanında teknik çalışmaların yapılması ve inşaat malzemelerinin üretimi konularında işbirliğine teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır.

Çok Taraflı İlişkiler

55 - Taraflar bölgede refah artışının sağlanması için bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi yönündeki inançları çerçevesinde, EİT bölgesinde tarife dışı engellerin kaldırılması ve gümrük vergilerinin tedrici olarak düşürülmesi yoluyla ticaretin serbestleştirilmesini amaçlayan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşması'nın (ECOTA) imzalanmasından duydukları memnuniyeti belirtmişlerdir.

56 - Taraflar, bölgesel ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve derinleştirilmesinde ticaretin liberalleştirilmesinin rolünü gözönünde bulundurarak ve iki ülke arasındaki işbirliği seviyesinin artırılmasını teminen, taraflar, Türkiye Cumhuriyeti, İran İslam Cumhuriyeti ve Pakistan İslam Cumhuriyeti'nin ECO'nun kurucuları olarak, üç ülke arasındaki ticaretin liberalleştirilmesi amacıyla bir çalışma grubu kurulması yönünde gerekli önlemleri almalarını önermişlerdir. Taraflar, ortak çalışma grubunun ilk toplantısını 14 Eylül 2004 tarihinde Tacikistan'daki ECO zirvesinin öncesinde yapılmasını kararlaştırmışlardır.

57 - Taraflar İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC) ve D-8 çerçevesinde ticaretin serbestleştirilmesi sürecinin geliştirilmesi hususunda anlaşmışlardır.


Taraflar Karma Ekonomik Komisyonun bir sonraki toplantısının Ankara'da 2005 yılında yapılmasını kararlaştırmışlardır. Kesin tarihler diplomatik kanallardan belirlenecektir.

Tahran'da 29 Temmuz 2004 (8 Mordad 1383) tarihinde her biri Türkçe, Farsça ve İngilizce dillerinde eşit derecede geçerli iki orijinal olarak yapılmış ve imzalanmıştır. Anlaşmazlık halinde İngilizce metin geçerlidir.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İRAN İSLAM CUMHURİYETİ

HÜKÜMETİ ADINA HÜKÜMETİ ADINA

KÜRŞAD TÜZMEN AHMAD KHORRAM

DEVLET BAKANI YOL VE ULAŞTIRMA BAKANI

EKI

TÜRK HEYETİ LİSTESİ

SayınKürşadTÜZMEN Devlet Bakanı,

Türk Heyeti Başkanı

TevfikMENGÜ Genel Müdür,

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM)

İlhamı ÖZŞAHİN Genel Müdür,

TEİAŞ

ŞakirFAKILI Genel Müdür Yardımcısı,

Dışişleri Bakanlığı

Burhan YÜCE Genel Müdür Yardımcısı,

Ulaştırma Bakanlığı

Dr.DuraliKOÇAK Genel Müdür Yardımcısı,

Tarım veKöyişleriBakanlığı

Şevket ILGAÇ Genel Müdür Yardımcısı,

DTM

Alev ARKAN Genel Müdür Yardımcısı,

Türk EXIMBANK

Mete GÜREL Genel Müdür Yardımcısı,

TPAO

Hüsnü Müjdat BALİ Genel Müdür Yardımcısı,

BOTAŞ

Hüsamettin KILIÇKAYA Daire Başkanı,

DTM

Ali İrfan SAKALLIOĞLU Daire Başkanı,

DTM


Asım USANMAZ Daire Başkanı,

Gümrük Müsteşarlığı

Arif AKTÜRK Daire Başkanı,

BOTAŞ

İsmet ÖZÇELİK Müsteşarlık Müşaviri,

DTM

EK II

İRAN HEYETİ LİSTESİ

Sayın AHMAD KHORRAM Yol ve Ulaştırma Bakanı,

İran Heyeti Başkanı

SADEGH BONAB Bakan Yardımcısı,

Yol ve Ulaştırma Bakanlığı

ALAMOUTI Uluslararası İlişkiler Genel Müdürü,

Yol ve Ulaştırma Bakanlığı

REZAEI Asya-Okyanusya Bölümü Genel Müdürü,

Ticaret Bakanlığı

KAREGARAN Havacılık ve Uluslararası Hukuki İşler GenelMüdürü,

İran İslam Cumhuriyeti Sivil Havacılık Otoritesi

ATRCHİAN Transit ve Sınır Terminalleri Genel Müdürü,

Kara Ulaştırması ve Bakım Kuruluşu

MALEKNEJAD İran Ulusal Gaz Şirketi

SAFAR ZADEH Ticaret Kuruluşu Başkanı, Batı Azerbaycan Eyaleti

SHAMS ARDAKANİ Başkan, Kavir Otomotiv Sanayi

RAHİMİAN İşletme Müdürü,KavirOtomotiv Sanayi

JALAL GHAZANFARİ Sınır Ötesi Çalışmalar Başkanı, Enerji Bakanlığı (TavanirŞirketi)

REKABDAR Kambiyo Politikaları Dairesi Başkanı,

Merkez Bankası

SALEHİ Uluslararası İlişkiler Genel Müdürü,

Tarım Seferberliği Bakanlığı

HAKİM KHALİLİ Transit ve Sınır Terminalleri Genel Müdür Yardımcısı,Kara Ulaştırması ve Bakım

Kuruluşu

ZEREHGAR Daire Başkanı, Petrol Bakanlığı


MAHMOUDİ SARAY Uluslararası Karayolu Taşımacılık Firmaları

Derneği Temsilcisi

MEHRABİ Uzman, Dışişleri Bakanlığı

GHASEMİ Asya-Okyanusya Bölümü Genel Müdür Yardımcısı, Ticaret Bakanlığı

ZARGHAMİ Uluslararası İşbirliği Dairesi Başkanı İran İslam Cumhuriyeti Demiryolları (I.I.R.R)

PARAHAM İkili İşbirliği Grup Başkanı, İran Gümrük İdaresi

MİRKARİMİ Uzman, İran Ticaret, Madenler ve Sanayi Odaları

JAHANBAKHSH Uzman, İskan ve Şehir Planlama Bakanlığı

TAJBAKHSH Uzman, Limanlar ve Taşımacılık Kuruluşu

GHARALİ Uzman, İçişleri Bakanlığı

TİZCHANG Uzman, Sanayi ve Madenler Bakanlığı

ABBASGHOLİ Uzman, Ticaret Bakanlığı

KAVEH ZADEH Uzman, Kara Ulaştırması ve Bakım Kuruluşu

AHMADİ Uluslararası İlişkiler Uzmanı, IIRR

AHMADİ Uluslararası İlişkiler Uzmanı, Yol ve Ulaştırma

Bakanlığı

EBRAHİMİ Uluslararası İlişkiler Uzmanı, Yol ve Ulaştırma

Bakanlığı

VALİZADEH Uzman, İran İhracat Garanti Fonu

DAVARNIA Uzman, İletişim ve Bilişim Teknolojileri Bakanlığı

MANSOURI Uluslararası İlişkiler Uzmanı, Çevre Koruma Örgütü

HAFEZIAN Asya-Okyanusya Bölümü Uzmanı, Ticaret Bakanlığı

NOURANI Tercüman

2004/8264 sayılı Milletlerarası Andlaşma'nınYabancı Dil Metinleri Resmî Gazete'nin Basıla Nüshasında Mevcuttur.




SORUMSUZLUK BEYANI: Mevzuat.com başta Resmi Gazete olmak üzere çeşitli kaynaklardan içerik temin etmektedir. Bu içeriğin temini sırasında ve sonrasında Mevzuat.com'da yer alan bilgilerde: yanlışlıklar, hatalar, eksiklikler bulunabilir; eklemeler, çıkartmalar, güncellemeler, parçalara ayırmalar, içeriğin bölünmesi, format değişiklikleri, özetlemeler, yazılım/kod ilavesi, yapılmış olabilir; bilgiler güncel olmayabilir. Mevzuat.com hiçbir şeyi garanti etmemektedir, sorumluluk almamaktadır. Hangi sebeple olursa olsun Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı sebebiyle doğabilecek zararlardan Mevzuat.com, Mevzuat.com'un sahipleri ve çalışanları sorumlu değildir. Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı tamamen kullanıcının / ziyaretçinin vs. isteğine bırakılmıştır ve oluşabilecek zararlardan ve her türlü riskten söz konusu kullanıcılar / ziyaretçiler vs. sorumludur. Mevzuat.com kullanıcıları / ziyaretçileri vs., Mevzuat.com'u ve içeriğini kullandığı an bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını baştan itibaren koşulsuz kabul etmiş sayılır. Bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını kabul etmiyorsanız Mevzuat.com'u ve içeriğini hiçbir şekil ve surette kullanmayınız, kullandıklarınızı imha ediniz ve siteyi hemen terk ediniz. Mevzuat.com bu beyanı değiştirme hakkını elinde tutar. (Son güncelleme tarihi: 5 Nisan 2018)