Mevzuat.com

Mevzuat ve Yargı İçtihatları İçin Başvuru Kaynağı


   

2004/8310 Türkiye-Brezilya Ticari, Ekonomik ve Sınai İşbirliği Karma Komisyonu Birinci Dönem Toplantısı Tebliği'nin Onaylanması Hakkında Karar

Dokümanın Başlığı
:
2004/8310 Türkiye-Brezilya Ticari, Ekonomik ve Sınai İşbirliği Karma Komisyonu Birinci Dönem Toplantısı Tebliği'nin Onaylanması Hakkında Karar
Kanun / Karar No
:
Kabul Tarihi
:
1 Kasım 9999
Resmi Gazete Tarihi
:
10 Ocak 2005
Resmi Gazete Sayısı
:
0
Resmi Gazete Görüntüsü
:


Milletlerarası Andlaşma

Karar Sayısı : 2004/8310

7 Ekim 2004 tarihinde Brasilia'da imzalanan ekli "Türkiye-Brezilya Ticari,Ekonomik ve Sınai İşbirliği Karma Komisyonu Birinci Dönem Toplantısı Tebliği"nin onaylanması; Dışişleri Bakanlığı'nın 19/11/2004 tarihli ve ALGY/456107 sayılı yazısı üzerine,31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü ve 5 inci maddelerine göre, BakanlarKurulu'nca 27/12/2004 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

Başbakan

A.GÜL

A. ŞENER

M. A. ŞAHİN

B. ATALAY

Dışişleri Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.

DevletBakanı

A. BABACAN

M. AYDIN

G. AKŞİT

K. TÜZMEN

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

Devlet Bakanı

C. ÇİÇEK

M. V.GÖNÜL

A.AKSU

K.UNAKITAN

Adalet Bakanı

Milli Savunma Bakanı

İçişleri Bakanı

Maliye Bakanı

H.ÇELİK

Z. ERGEZEN

R.AKDAĞ

B. YILDIRIM

Milli Eğitim Bakanı

Bayındırlık ve İskan Bakanı

Sağlık Bakanı

Ulaştırma Bakanı

S.GÜÇLÜ

M. BAŞESGİOĞLU

A. COŞKUN

Tarım ve Köyişleri Bakanı

Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı

Sanayi ve Ticaret Bakanı

M.H.GÜLER

E. MUMCU


O. PEPE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

Kültür ve Turizm Bakanı

Çevre ve Orman Bakanı

Türkiye-Brezilya Ticari, Ekonomik ve Sınai İşbirliği

Karma Komisyonu Birinci Dönem

Toplantısı Tebliği

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Brezilya Federatif Cumhuriyeti Hükümeti arasında10 Nisan 1995 tarihinde imzalanan Ticaret, Ekonomik ve Sınai İşbirliği Anlaşması'nın6. Maddesi uyarınca kurulan Türkiye-Brezilya Karma Komisyonu Birinci Dönem Toplantısı 7 Ekim 2004 tarihinde Brasilia'da yapılmıştır.

Türk Heyetine Maliye Bakanı Sayın Kemal Unakıtan, Brezilya Heyetine ise Dışilişkiler Bakanı Sayın Celso Amorim başkanlık etmişlerdir.

İki heyet listesi sırasıyla Ek I ve Ek II'de gösterilmiştir.

Ziyareti sırasında Maliye Bakanı Sayın Kemal Unakıtan Sayın Celso Amorim'i, Maliye Bakanı Sayın Antonio Palocci ve Planlama, Bütçe ve İdare Bakanı Guido Mantega'yı ziyaret etmişlerdir. Brezilya Maliye Bakanı Türkiye'yi Ocak 2005'te ziyaret etme davetini kabul etmiştir.

Taraflar arasındaki görüşmeler, iki ülke arasındaki dostane ilişkileri, ekonomik ve ticari ilişkilerin karşılıklı yarar esasına göre güçlendirilmesi ve daha da geliştirilmesi arzusunu yansıtan nazik bir hava içerisinde geçmiştir.

Açılış oturumunda, Heyet Başkanları, ülkelerinin ekonomik durumları hakkında kapsamlı açıklamalar yapmışlar ve Türkiye ile Brezilya arasındaki ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesini gözden geçirmişlerdir.


Toplantı sırasında, karşılıklı ilgi duyulan çeşitli konular görüşülmüş ve bu görüşmelerin sonuçları aşağıda özetlenmiştir:

Türkiye-Mercosur Serbest Ticaret Anlaşması

1. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile imzalamış olduğu Gümrük Birliği -Anlaşmasından kaynaklanan AB'nin Serbest Ticaret Anlaşmalarını (STA) imzalama yükümlülüğünü gözönünde bulundurarak ve görüşmeleri devanı eden AB-MERCOSUR Ortaklık Anlaşması'ndanhareketle, Taraflar Türkiye ile MERCOSUR arasında STA görüşmelerinin başlamasının desteklenmesi yönündeki arzularını ifade etmişlerdir.

İKİLİ TİCARİ İLİŞKİLER:

2. Taraflar, aralarındaki ticaretin gelişimini ve bileşimini gözden geçirmişlerdir. Taraflar, mevcut ticaret hacminin ekonomik potansiyellerine uygun olarak daha da artırılabileceği ve dengeli hale gelebileceği dileklerini ifade etmişlerdir.

3. Taraflar, ikili ticaretin birkaç malla sınırlı olduğunu not etmişler ve bu kapsamda, karşılıklı fayda esasına göre, ikili ticaretin kompozisyonunun çeşitlendirilmesi ve ticarete konu yeni malların belirlenerek mal çeşitlendirilmesinin teşvik edilmesi konusunda mutabık kalmışlardır.

4. Taraflar, ikili ticari ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesinde karşılıklı ziyaretlerin öneminin altını çizmişler, iş çevreleri ve ilgili kuruluşları, birbirleri ile daha yakın ve düzenli ilişki kurmaları için teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır. Bu çerçevede, Taraflar, bir Türk işadamları heyetinin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın Brezilya ziyaretine eşlik etmesinden duydukları memnuniyeti ifade etmişlerdir.


5. Taraflar, birbirlerini düzenlenecek ticaret fuarı ve sergiler hakkında bilgi vermekle birlikte, ülkelerinde düzenlenecek ticaret fuarı ve sergilere karşılıklı katılımın teşvik edilmesi hususunda mutabık kalmışlardır.

6. Taraflar, iki ülkenin ilgili kuruluşları tarafından ticari ilişkilerin geliştirilmesi için gerçekleştirilen ihracatı teşvik faaliyetlerinin önemini vurgulamışlar ve İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi (İGEME) ile Brezilya Ticareti Geliştirme Kurulu'nu (APEX) düzenli ticari bilgi değişiminin başlatılması konusunda teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır.

7. Taraflar, Türkiye, Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği (TOBB) ve Brezilya Ulusal Sanayi Konfederasyonu (CNI) arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi hususunda mutabık kalmışlar ve bu amaçla, ilgili kuruluşlarını işbirliği çerçevesini belirlemek üzere bir anlaşma imzalamaları konusunda teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır.

8. Taraflar, iki ülke işadamları arasındaki ilişkinin geliştirilmesi amacıyla bir "İş Konseyi" kurulması çalışmalarını memnuniyetle karşılamışlar ve bunun için iş çevreleri ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile CNI'yı teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır.

9. Taraflar, "Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması"nın önemini yinelemişlerdir. Taraflar, bu anlaşma ile ilgili görüşmelere yakın bir gelecekte başlamak konusunda mutabık kalmışlardır.


10. Brezilya tarafı, iki ülke arasında gümrük işbirliği kurulması amacıyla incelenmek üzere Türk yetkililere bir anlaşma taslağını tevdi etmiştir.

11. Taraflar, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan Gümrük Birliği taahhütleri de dahil olmak üzere uluslararası kurallar ve düzenlemeler ile kendi bölgesel ve ikili ilişkilerini göz önünde bulundurarak standardizasyon, belgelendirme, uygunluk değerlendirmesi ve metroloji alanlarında işbirliği tesis etmeye karar vermişlerdir.

12. Taraflar, akreditasyon kuruluşları olan INMETRO ile TÜRKAK'ı eğitim ve tecrübe değişimi konularında işbirliği yapmalarını teşvik etme konusunda mutabık kalmışlardır.

13. Türk tarafı, bazı Türk ihracatçıların Brezilya Gümrük İdarelerinde ithalat mevzuatı ve vergi sistemi konularında karşılaştıkları sorunları dile getirmiştir. Türk tarafı Brezilya'nın ithalat mevzuatı ve vergi sistemi hakkında bilgi talep etmiştir. Brezilya tarafı Brezilya ithalat mevzuatı ve vergi sisteminin ana unsurlarını açıklamışlardır.

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ

Yatırımlar

14. Taraflar, özel sektörün ekonomik büyümedeki önemli rolünü göz önünde bulundurarak karşılıklı yatırımlar ve sanayi üretiminde teknik işbirliği konularında işbirliğini geliştirme yönündeki arzularını belirtmişler ve bu çerçevede, somut sonuçlara ulaşmak için mümkün olan her çabayı sarfetmek konusunda anlaşmışlardır.


Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler

15. Türk tarafı, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) SEBRAE ile aşağıdaki alanlarda işbirliği yapılmasına yönelik talebini belirtmiştir.

- Küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) destek veren kuruluşlar arasında bilgi ve tecrübe alışverişi yapmak,

- Türk ve Brezilya KOBİ'leri arasında ortaklıkları, teknoloji transferi ve ortak Araştırma-Geliştirme projelerini ilerletmek,

- KOBİ'lere yönelik veri tabanlarını ve websitelerini karşılıklı kullanmak,

- Türk ve Brezilya teknoloji geliştirme firmaları arasındaki ortaklığı ilerletmek konusunda işbirliği yapmak için "Ticaret Bağlantı Merkezi" modeli tesis etmek amacıyla KOSGEB ile SEBRAE arasında görüşmelere başlamak.

Enerji

16. Taraflar enerji sektöründe aşağıdaki konulara değinmişlerdir.

- Brezilya'daki elektrik piyasasının liberalleştirilmesi ve yeniden yapılandırılması ile hidroelektrik santrallerdeki çalışmaların serbest piyasa şartlarında gerçekleştirilme biçimine ilişkin bilgi alışverişinde bulunulması,

- Endüstriyel hammaddeler, metalik madenler, nadir toprak elementleri ve uranyum madeninin değerlendirilmesi hususunda teknik ve ekonomik işbirliği yapılması,

- Brezilya'nın rafine bor ve perlit ihtiyacının Türkiye'den karşılanması için gerekli işbirliğinin artırılması,


- Su kaynaklarının geliştirilmesi konularında karşılıklı bilgi, tecrübe ve uzman teatisi yapılması,

- Özellikle etanol olmak üzere yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi.

17. Taraflar, Türkiye Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü temsilcileri ile Brezilya Madenler ve Metalürji Sekreterliği temsilcilerinin jeoloji, madencilik ve mineral işleme konularında teknik ve bilimsel işbirliği ile bilgi değişimine hazır olduklarını ifade ettikleri bilgisini vermişlerdir.

Petrol Alanında İşbirliği

18. Taraflar, petrol alanında ve petrol arama faaliyetlerinde PETROBRAS ve TPAO'nun işbirliği yapma niyetleri konusunda bilgi vermişlerdir.

Etanol Sanayii

19. Taraflar, kendi tecrübelerinden ve uygulamalarından yararlanmak amacıyla, etanolün motorlu taşıtlarda yakıt olarak her şekilde kullanılması konusunda bilgi teatisinde bulunma hususunda anlaşmışlardır.

Tarım ve Ormancılık

20. Türk tarafı, Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi'nin, ortak yatırımlar ve taahhütler için önemli imkanlar sunan projelerde Brezilya firmaları ve ilgili kuruluşları ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirtmiştir.

21. Taraflar teknik bilgi ve dokümantasyon değişimi yoluyla tarım alanında işbirliği başlatmaları için ilgili kuruluşlarını teşvik etmeye karar vermişlerdir. Taraflar, sağlık ve bitki sağlığı konuları ile tarım ve çiftlik hayvanları konularında bir anlaşma için ikili görüşmelerde bulunma konusundaki ilgilerini ifade etmişlerdir.


22. Türk tarafı, yeni teknoloji ve ürünleri de içeren yenilikçi tarım faaliyetleri konusunda Brezilya'nın tecrübelerini paylaşma konusundaki ilgisini belirtmiştir.

23. Türk tarafı, Brezilya'nın kodein, morfin ve diğer alkaloid gereksinimlerini Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla karşılamaya hazır olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca, Türk tarafı bu konuda bir kitapçığı Brezilya tarafına iletmiştir.

Özelleştirme Projelerinde İşbirliği

24. Türk Tarafı, Türkiye'de devam etmekte olan özelleştirme süreci ve yabancı yatırımcılar için sağlanan imkanlar konusunda bilgi vermiş ve Brezilyalı kuruluşları ve müteşebbisleri yer almaya davet etmiştir.

25. Taraflar, özellikle madencilik ve demir-çelik endüstrisi alanlarında uygulanan özelleştirme programlarının uygulanmasında önemli işbirliği imkanlarının mevcut olduğunun altını çizmişler ve ilgili Kuruluşlarını bu alandaki işbirliğinin geliştirilmesi için teşvik etmeyi kararlaştırmışlardır.

26. Taraflar, özelleştirme süreci kapsamında bilim, teknoloji ve doğrudan yabancı yatırım alanlarında işbirliğini teşvik edici iş ziyaretlerinin düzenlenmesi hususundaki ilgilerini ifade etmişlerdir.

Otomotiv ve Yan Sanayii

27. Her iki heyet, 3-5 Haziran 2004 OECD Konferansı'nda kabul edilen, Yenilikçi ve Uluslararası Rekabetçi KOBİ'lerin Gelişmesinin Desteklenmesi Konusunda İstanbul Bakanlar Deklarasyonu'nda yer alan REMTECH projesine atıfta bulunmuşlardır. Bu proje kapsamında, Taraflar küresel düzeydeki bu pazarda uzmanlaşmış yenilikçi KOBİ'ler arasında teknoloji transferini teşvik etmek amacıyla otomotiv yan sanayii ürünleri alanında bir pilot proje uygulamayı kabul etmiştir.


Savunma Sanayii

27. Türk tarafı, her iki ülkenin ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olacak sistem ve ekipmanların ortak geliştirilmesi ve ortak üretiminde işbirliği yapma niyetini ifade etmiştir. Brezilya tarafı bunu not etmiş ve Brezilyalı ilgili yetkililere ileteceklerini belirtmiştir.

Deniz Taşımacılığı

28. Taraflar, ülkeleri arasında deniz taşımacılığının geliştirilmesi gerektiği konusunda mutabık kalmışlardır. Taraflar, yetkili otoritelerinden ve özel işletmecilerinden yakın bir gelecekte bu hedefe ulaşmanın yollarını araştırmalarını talep etmişlerdir.

29. Türk tarafı, Brezilya ile gemi yapımı, gemilerin tamir ve bakımının yanısıra yüzer platform ve kuru yük tersanelerinin kurulması konularında işbirliği yapılmasına karşı olan ilgisini ifade etmiştir. Brezilya heyeti, her iki ülkede mevcut olan güzel fırsatların özel sektörün katılımı ve işbirliği içinde geliştirilmesi gerektiğini not etmiştir.

Hava Taşımacılığı

30. Türk tarafı karşılıklı istişarelerin düzenlenebilmesi için 1957 tarihli Türkiye-Brezilya İkili Hava Ulaştırma Anlaşması'nın güncellenmesi gerektiğini vurgulamıştır. Bu, iki ülke hava taşıyıcılarınca code-sharing ve charter seferleri de dahil olmak üzere tarifeli seferlerin başlatılmasının değerlendirilmesini mümkün kılacaktır. Türk Havayolları ayrıca, Sao Paolo'ya yakın bir gelecekte direkt sefer başlatma arzusunu beyan etmiştir. Bunun yanısıra, Türk tarafı, teknik eğitim, uçuş eğitimi ve lojistik desteğin sürdürülmesi konularında işbirliği arzusunu ifade etmiştir.


Serbest Bölgeler

31. Türk tarafı, Brezilyalı yetkililere Brezilya firmalarının Türkiye'nin komşu ve çevre ülkeleri ile ticaretinde Türk serbest bölgelerini bir geçişkapısı olarak kullanmalarını tavsiye etmiştir. Ayrıca, Türk tarafı;

- İlgili birimlerin bilgi ve doküman alış verişinde bulunmasını,

- Her iki tarafın özel sektör temsilcilerinin karşı tarafın serbest bölgelerinde iş yapmalarının teşvik edilmesini,

teklif etmiştir.

Kamu Alımları

32. Taraflar, kamu alımları konusunda bilgi paylaşımında ve alışverişinde bulunulması hususunda mutabakata varmışlardır. Brezilya tarafı, Brezilya'nın kamu alımları sisteminin modernleştirilmesi konusunda bilgi vermiş ve bu alanda karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesini teklif etmiştir. Türk tarafı, Brezilyalı ilgili yetkilileri Türkiye'de bir eğitim programı vermeleri için davet etmiştir.

Eğitim, Kültür, Bilim ve Teknoloji Alanında İşbirliği

33. Taraflar, iki ülke arasındaki ilgili araştırma kurumları arasındaki bilimsel ve teknolojik işbirliğini teşvik etmenin ve desteklemenin önemini işaret etmişlerdir. Bu bağlamda, taraflar uygun ikili araçlar temelinde işbirliğini yoğunlaştırma arzularını ifade etmişlerdir. Ayrıca, taraflar, kültürel faaliyetler kadar öğrenci değişimi ve araştırma faaliyetlerinin desteklenmesi de dahil olmak üzere eğitim kurumları arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine olan ilgilerini ifade etmişlerdir.


Turizm

34. Taraflar, Hükümetler arasında varolan ve devam eden işbirliği ve 10 Nisan 1995 tarihinde Brasila'da imzalanan Turizm İşbirliği Anlaşması temelinde, Türkiye-Brezilya Birinci Turizm Karma Komisyonunun I. Dönem Toplantısının diplomatik kanallar yoluyla her iki tarafça mutabık kalınacak bir tarihte toplanmasına karar vermişlerdir.

Uzay Sanayii

35. Türk ve Brezilya heyetleri uzay sanayii alanında işbirliği yapma dileklerini açıklamışlardır.

Müteakip Oturum

36. Taraflar, Türkiye- Brezilya Karma Komisyonu'nun müteakip oturumunun diplomatik kanallar yoluyla belirlenecek bir tarihte Ankara'da yapılmasını kararlaştırmışlardır.

Brasilia'da, 7 Ekim 2004 tarihinde İngilizce iki asıl nüsha olarak hazırlanmış veimzalanmıştır.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ BREZİLYA FEDERATİF CUMHURİYETİ

HÜKÜMETİ ADINA HÜKÜMETİ ADINA

Kemal UNAKITAN Celso AMORIM

Maliye Bakanı Dışilişkiler Bakanı

EK-I

TÜRK HEYETİ LİSTESİ

Kemal UNAKITAN

:

Maliye Bakanı

Sevinç DALYANOĞLU

:

Büyükelçi

Osman Y. BEKAROĞLU

:

Dış Ticaret Müsteşarlığı

Anlaşmalar Genel Müdürlüğü

Genel Müdür Yardımcısı

(Teknik Heyet Başkanı)

V. Arif ŞİMŞEK

:

Kamu İhale Kurumu

Kurul Üyesi

Osman İLTER

:

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı


Başkan Yardımcısı

Temel KOTİL

:

Türk Havayolları

Genel Müdür Yardımcısı

Çiğdem KILIÇKAYA

:

Dış Ticaret Müsteşarlığı

Anlaşmalar Genel Müdürlüğü

Daire Başkanı

Mehmet CÖMERT

:

Dış Ticaret Müsteşarlığı

Dış Ticarette Standardizasyon Genel Müdürlüğü

Daire Başkanı

Naci AĞBAL

:

Maliye Bakanlığı

Gelirler Genel Müdürlüğü

Bakan Danışmanı-Daire Başkanı

Kazım ÇALIŞKAN

:

Maliye Bakanlığı

Gelirler Genel Müdürlüğü

Bakan Danışmanı-Daire Başkanı

Mete ARSLAN

:

Savunma Sanayii Müsteşarlığı

Daire Başkanı

Cengiz BUCAK

:

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı

Daire Başkanı

EK-II

BREZİLYA HEYETİ LİSTESİ

Celso Amorim

:

Dışilişkiler Bakanı

Heyet Başkanı

Jose Amauri Dimarzio

:

Tarım Bakanlığı

Hayvancılık ve Tedarik Genel Sekreteri

Marcio Favilla Lucca de Paula

:

Turizm Bakanlığı

Genel Sekreter

Marcio Mugnaini Junior

:

Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı

Dış Ticaret Odası Genel Sekreter

Jose Carlos Rocha Miranda

:

Planlama, Bütçe ve İdare Bakanlığı

Ekonomi Danışmanı

Francelino Lamy de Miranda Grando


:

Bilim ve Teknoloji Bakanlığı

Müteşebbis Teknoloji Politikaları Sekreterliği

Bakan Piragibe Tarrago

:

Dışilişkiler Bakanlığı

Ekonomi Bölümü Direktörü

Danışman Moira Pinto Coelho

:

Dışilişkiler Bakanlığı

Ekonomi Bölümü Direktörü

Damşman Norton Repesta

:

Dışilişkiler Bakanlığı

Ticari Faaliyetler Dairesi Başkanı

Danışman Flavio Soares Damico

:

Dışilişkiler Bakanlığı

Tarım Dairesi Başkanı

Ricardo Guerra de Araujo

:

Dışilişkiler Bakanlığı

Avrupa I Dairesi Başkanı

Flavio Andre de Moura Mel

:

Dışilişkiler Bakanlığı

Avrupa I Dairesi Uzman

Braz da Costa Baracuhy Neto

:

Dışilişkiler Bakanlığı

Tarım Dairesi Uzman

Ney Artur Gonçalves Canani

:

Dışilişkiler Bakanlığı

Ekonomik Örgütler Genel Koordinasyonu

Uzman

Dijalma Norival de Abreu

:

Dışilişkiler Bakanlığı

DACESS

Cel. Eduardo Arnaud Cypriano

:

Savunma Bakanlığı

Clayton Campanhola

:

Brezilya Tarım ve Hayvancılık Araştırma Kuruluşu

Başkan

Odilson Luiz Ribeiro e Silva

:

Tarım, Hayvancılık ve Tedarik Bakanlığı

Teknik İşbirliği ve Uluslararası Sağlık

Anlaşmaları Başkan

Sotto Pacheco Costa


:

Tarım, Hayvancılık ve Tedarik Bakanlığı

Uluslararası İkili İşbirliği Denetmeni

Luiz Claudio Carmona

:

Tarım, Hayvancılık ve Tedarik Bakanlığı

Aloisio Tupinamba Gomes Neto

:

Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı

Dış Ticaret Odası Özel Danışmanı

Roberto Jorge Henrique Souza Dantas

:

Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı

DEPLA/SECEX Koordinatörü

Eduardo Andre Celino de Brito

:

Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı

Uluslararası İlişkiler

Lidia Kazue Sato

:

Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı

DEINT

Sonia Maria Sundfeld

:

Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı

DEINT

Ana Carolina Suzuko Bellucci

:

Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı

DEINT

Mayard Zolotar

:

Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı

Metroloji, Standardizasyon ve Endüstriyel Kalite

Ulusal Enstitüsü

Ministerio do Desenvolvimento

:

Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı

Luiz Antonio Parisi Negrao

:

Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı

STI

Victorria Amanda Hearle de Freitas

:

Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı

STI

Luzenir Rego Pinto

:

Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı


STI

Andre Luis Ribeiro Barbosa

:

Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı

Uluslararası Analizci

Alvaro Galvani

:

Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı

SDP

Mario Canabarro Abad

:

Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı

SDP

Dalva Antunes

:

Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı

İhracat Temsilciliği-APEX

Elizeu Pereira Vicente

:

Madenler ve Enerji Bakanığı

Samir Nahass

:

Madenler ve Enerji Bakanlığı

Zayda Bastos Manatta

:

Maliye Bakanlığı

Federal Gelirler Sekreterliği

Maria Angelica Toledo Castro

:

Maliye Bakanlığı

Federal Gelirler Sekreterliği

Maria Lucia Barillo Ribeiro

:

Ulaştırma Bakanlığı

Roberto Pontual

:

Başkanlık Burosu-SERPRO

Catia Gontijo Rezende

:

SERPRO

Iran Garcia da Costa

:

Brezilya Petrolleri-PETROBRAS

Alberto Alves

:

Brezilya Taşıt Üreticileri Birliği- ANFEVEA



SORUMSUZLUK BEYANI: Mevzuat.com başta Resmi Gazete olmak üzere çeşitli kaynaklardan içerik temin etmektedir. Bu içeriğin temini sırasında ve sonrasında Mevzuat.com'da yer alan bilgilerde: yanlışlıklar, hatalar, eksiklikler bulunabilir; eklemeler, çıkartmalar, güncellemeler, parçalara ayırmalar, içeriğin bölünmesi, format değişiklikleri, özetlemeler, yazılım/kod ilavesi, yapılmış olabilir; bilgiler güncel olmayabilir. Mevzuat.com hiçbir şeyi garanti etmemektedir, sorumluluk almamaktadır. Hangi sebeple olursa olsun Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı sebebiyle doğabilecek zararlardan Mevzuat.com, Mevzuat.com'un sahipleri ve çalışanları sorumlu değildir. Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı tamamen kullanıcının / ziyaretçinin vs. isteğine bırakılmıştır ve oluşabilecek zararlardan ve her türlü riskten söz konusu kullanıcılar / ziyaretçiler vs. sorumludur. Mevzuat.com kullanıcıları / ziyaretçileri vs., Mevzuat.com'u ve içeriğini kullandığı an bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını baştan itibaren koşulsuz kabul etmiş sayılır. Bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını kabul etmiyorsanız Mevzuat.com'u ve içeriğini hiçbir şekil ve surette kullanmayınız, kullandıklarınızı imha ediniz ve siteyi hemen terk ediniz. Mevzuat.com bu beyanı değiştirme hakkını elinde tutar. (Son güncelleme tarihi: 5 Nisan 2018)