Mevzuat.com

Mevzuat ve Yargı İçtihatları İçin Başvuru Kaynağı


   

2005/8667 "Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün 2005 Yılı Sulama ve Kurutma Tesisleri İşletme ve Bakım Ücret Tarifeleri"nin Onaylanması Hakkında Karar

Dokümanın Başlığı
:
2005/8667 "Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün 2005 Yılı Sulama ve Kurutma Tesisleri İşletme ve Bakım Ücret Tarifeleri"nin Onaylanması Hakkında Karar
Kanun / Karar No
:
Kabul Tarihi
:
1 Kasım 9999
Resmi Gazete Tarihi
:
21 Nisan 2005
Resmi Gazete Sayısı
:
0
Resmi Gazete Görüntüsü
:


Bakanlar Kurulu Kararı

Karar Sayısı : 2005/8667

Ekli "Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün 2005 Yılı Sulama ve Kurutma Tesisleri İşletme ve Bakım Ücret Tarifeleri"nin onaylanması; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 16/3/2005 tarihli ve 275 sayılı yazısı üzerine, 6200 sayılı Devlet Su İşleri Umum Müdürlüğü Teşkilat ve Vazifeleri Hakkında Kanunun 28 ve 29 uncu maddelerine göre,Bakanlar Kurulu'nca 23/3/2005 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

RecepTayyipERDOĞAN

Başbakan

A.GÜL

Dışişleri Bak. veBaşb. Yrd.

A. ŞENER

Devlet Bak. veBaşb. Yrd.

M. A. ŞAHİN

Devlet Bak. veBaşb. Yrd.

B. ATALAY

Devlet Bakanı

A. BABACAN

Devlet Bakanı

M. AYDIN

Devlet Bakanı

G. AKŞİT

Devlet Bakanı

K. TÜZMEN

Devlet Bakanı

C. ÇİÇEK

Adalet Bakanı

M. V.GÖNÜL

Milli Savunma Bakanı

A.AKSU

İçişleri Bakanı

K.UNAKITAN

Maliye Bakanı

H.ÇELİK

Milli Eğitim Bakanı

Z. ERGEZEN

Bayındırlık ve İskan Bakanı

H.ÇELİK

Sağlık Bakanı V.

G.AKŞİT

Ulaştırma Bakanı V.

S.GÜÇLÜ

Tarım veKöyişleriBakanı

M. BAŞESGİOĞLU

Çalışma ve Sos.Güv. Bakanı

A. COŞKUN

Sanayi ve Ticaret Bakanı

M.H.GÜLER


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

B.ATALAY

Kültür ve Turizm Bakanı V.

O. PEPE

Çevre ve Orman Bakanı

2005 YILI SULAMA VE KURUTMA TESİSLERİ

İŞLETME VE BAKIM ÜCRET TARİFELERİ

UYGULAMA ESASLARI

A- GENEL HÜKÜMLER

1.İşletme ve bakım ücreti, her bitkinin yıl içindeki yetişme süresine göre tespit edilir. Bu nedenle, bir yıl içinde aynı parsele, biri kalktıktan sonra yenisi ekildiğinde, bubitkilerin her biri için ayrıayrıişletme ve bakım ücretiuygulanır.

Yıllık işletme ve bakım ücretleri; sulama sayısına bakılmaksızın,sulananveyakurutmadan yararlananparsel sahibine, kiracı veya ortakçıya (gerçek kişiler, kamu hukuku ve özel hukuk tüzel kişilikleri dahil) uygulanır.

2.Kurutmaişletme ve bakım ücreti,bitki çeşidine bakılmaksızın, tarım yapılan parsellere uygulanır.

3.Suyun metreküp olarak ölçülebildiği sulama şebekelerinde, işletme ve bakım ücreti, suyun tarifede gösterilenm³su ücretiüzerindenuygulanır. Ücret tahakkukunu, suyun m³su ücreti üzerinden yapıp yapmamakta Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü serbesttir.

4.İşletme ve bakım ücretleri, sulamaların bir kısmında bulunabilenkadim sukullanma haklarına bakılmaksızıneşit olarak uygulanır.

5.İşletme ve bakım ücretlerinin uygulanmasında, sulanan alan ölçümünde hesaplamaya giren en küçük alan birimi0,1 dekar =1'arolarak kabul edilir.


6.Aynı parselde aynı zamandakarışık olarakçeşitlibitkiler sulandığında, parselin tamamına, bunlardanişletme ve bakım ücreti en yüksekolan bitkinin ücretiuygulanır.

7.Mahalli şartlara göre, genel olarak sulama mevsimi dışında yapılan sulamalara"Mevsim Dışı Sulamalar"denir.

a)Sonbaharda tarlanın ekime hazırlanması için yapılantav sulamasıveyatohumun çimlenmesi içinyapılan sulamalar,mevsim dışısulamakabul edilir. Ancak, bu sulamadan sonra, aynı bitkilersulama mevsimi içinde de sulandığında, obitkiye ait ücret uygulanır.

b)Sulama mevsimi dışında, bitki yetiştirilmeksizin,arazi iyileştirmekamacıyla yapılan sulamalar da mevsim dışısulama kabul edilir.

Mevsim dışı sulamalarda ölçü işlemi sulamadan sonra yapılmayıp, sadece sulanan parseller tespit edilir. Normal ölçüm zamanında diğer parsellerle beraber bu parseller de ölçülür ve mevsim dışısulamanın yapıldığı yıla ait tarifeuygulanır.

8.Tarifede yer almamakla beraber, yapımı tamamlanıp da işletmeye açılansulamalara veya kurutmalara, tesisin özelliğine uygun olan grubun ücret tarifesi,Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın onayıile uygulanır.

9.İşletme, bakım ve yönetim sorumluluğu devredilen tesislerde, devir sözleşmesinin yürürlükten kaldırılması halindetesisin özelliğine uygun olan grubunücret tarifesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın onayıile uygulanır.

10.İşletme, bakım ve yönetim sorumluluğu devredilen tesisler içinde, devredilmeyerekDSİ'ninsorumluluğu altında kalan ( biryada birden fazla kuruluş tarafından kullanılan )ortak tesislere yapılan masraflar, her bir kuruluşafaydalandığıalan oranındatahakkuk ettirilir.


Tahakkuk ettirilecek miktar,DSİ'ceişletilen sulamalar için ilan edilen ücret tarifesine göre, toplam işletme ve bakım masrafının ne kadarının geri alınacağını belirten orana göre hesaplanır.

11.Ölçüm işlemleri çeşitli nedenlerle yapılamadığında veya geciktiğinde, ölçülmesi gereken alan, sulayıcılar tarafından önceden verilen sulayıcı bilgi formunda gösterilen miktarlar esas alınarak tespit edilir.

12.Sulama yapacak olanlar, sulama mevsimi başlamadan öncesulayıcı bilgiformlarınıdoldurup idareye vermekle yükümlüdürler. Bilgi formu vermeden sulama yapanlaraişletme ve bakım ücreti % 10 zamlı uygulanır.

İdare, sulayıcı bilgi formu vermeyenlere veya bu formdaki yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere sulama suyu verip vermemekte serbesttir.

13.DSİ'ceişletilip tarife uygulanmayan sulama ve kurutma tesislerine yapılan işletme, bakım ve onarım giderleri her tesisin kendi yatırımlarına eklenir.

14.Ücret tarifelerinde yer alan" Baklagiller "tanımı; normal ekim mevsimi içinde tarlaziraatişeklinde ekilip, sulanan ve genelliklekurudaneolarak üretimi yapılanfasulye, nohut, mercimek, bakla, soya vekanolayıiçermektedir.

15.Meyve bahçelerinde, ağaçlar arasında herhangi bir bitki ekildiğinde yalnızca"Meyve" ağaçlarına ait olanişletme ve bakım ücreti uygulanır.

16."Fidan",ileride meydana gelecek meyveliğin esasını teşkil eden, ürüne yatma süresi her çeşit için değişen ağaç topluluğudur. Dallarıtraşlanmışve meyve veremez hale gelmiş meyveliklere de"Fidan"için belirlenen işletme ve bakım ücreti uygulanır.


17.İleride meydana gelecek kavaklığın esasını teşkil eden, her yaştaki kavaklıklara,"Kavak"işletme ve bakım ücreti uygulanır.

18.Fide, fidan ve her çeşit tohum yetiştirmek amacıyla kullanılan parselin sulanması halinde, bunlara ait olduğu esas bitkinin işletme ve bakım ücreti uygulanır.

19.Sadece çekirdek üretimi gayesiyle yetiştirilen kabağın sulanması halindekabakbitkisine,"Bostan"işletme ve bakım ücreti uygulanır.

20.Muz seralarına"Muz"bitkisi ücreti uygulanır.

B- İNDİRİMLER

21.Üretimini teşvik etmek amacıyla;pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi vekanolabitkilerine işletme ve bakım ücreti% 20indirimli uygulanır.

22.Sulama alanı içinde ve dışında sulama mevsimi boyunca herhangi bir nedenleyeterli sulama suyu verilemediğinde, bu alanlaraDSİ Genel Müdürlüğü'nün onayıile, verilen su miktarı ve birim alandan alınan bitki verimi de dikkate alınarak, tespit edilecekfaydalanma oranıile tarifedeki işletme ve bakım ücreti çarpılarak bulunan miktar, işletme ve bakım ücreti olarak uygulanır. Örneğin; sulama tesisi için tespit edilen faydalanma oranı 0,80 ve tarifedeki işletme ve bakım ücreti 25 YTL/da ise, uygulanacak işletme ve bakım ücreti 25 x 0,80 = 20 YTL/da olacaktır. Bu ücretin sulanan alan ile çarpılması suretiyle, tahakkuk ettirilecek miktar tespit edilmiş olur.

23.Bir yıl içinde aynı parsele biri kalktıktan sonra diğer bitki ekildiğinde,bir önceki bitkinin sulanmış olması şartıyla, ondan sonra ekilen bitkilerin işletme ve bakım ücreti% 50 indirimliuygulanır. Aynı parsele ikinci veya üçüncü bitkilerin ekimi yılı içinde yapılıphasatıise ertesi yılın mart ayı sonuna kadar tamamlanan bitkilerde, sulanan parseller tespit edilir ve normal ölçüm zamanında diğer parsellerle beraber bu parseller de ölçülür ve ekim yılı tarifesi uygulanır. Bu durumda 24 üncü maddedeki indirimler ayrıca uygulanmaz.


24.Sulamada kullanılmak amacıyla;sulama ve tahliye kanalları ile tabii suyataklarına bırakılansularla sulama alanıiçivedışısahalarda;

a)Çiftçilerin,tenebbütmüddeti boyunca devamlı olarakkendimotopomplarıyla suladıkları bitkilere(yağmurlama sistemi dahil), işletme ve bakım ücreti% 20 indirimliuygulanır.

b)Çiftçilerintenebbütmüddeti boyunca devamlı olarakdamla sulamasısistemiyle suladıkları bitkilere, işletme ve bakım ücreti% 50 indirimliuygulanır.

c)DSİ ilesözleşme yapmadan, sulama alanı dışı sahalardayapılan sulamalardamotopompveyağmurlama sistemiindirimleri uygulanmaz.

25.Bir sulama şebekesinin belli bir kesiminde, sulama yapanların su dağıtımı dahil (işletme ve bakım ücretleri ile ilgili işlemler hariç) işletme ve bakım hizmetlerini,DSİ'cebelirlenen esaslara uygun olarak yapılacak sözleşme hükümlerine göre kurulmuşsulayıcı grubuveya sözleşme ile tespit edilen ilkelere göresulayıcıgrubu gibi faaliyet gösteren köy tüzel kişiliği tarafından yürüttükleritakdirde, bunlaraişletme ve bakım ücreti indirimliuygulanır. İndirim oranları mahalli şartlara da bağlı olarak, her sulamaya ait sulama oranı, arazi genişliği, sulanan bitki çeşidi vb. özellikler göz önünde bulundurularak tespit edilir.

Bu indirimoranları;yalnızişletmehizmetlerine katılmaları halinde% 20'ye, hemişletmehem debakımhizmetlerine katılmaları halinde ise% 25'ekadardır.


İşletmenin ve hizmetin özelliğine göre,bu indirimoranları; DSİ Genel Müdürlüğü'nün onayıile yalnızişletme hizmetlerine katılmalarıhalinde%30'a,işletmevebakımhizmetlerine katılmalarıhalinde ise% 40'akadar arttırılabilir.

Bu indirimlerin uygulanacağı alanlarda ayrıca 24 üncü maddedeki indirimlerin de uygulanması gerekiyorsa, önce 24 üncü maddedeki indirimler, daha sonra da sulayıcı grup veya köy tüzel kişiliği indirimi uygulanır.

C- GEÇİCİ HÜKÜMLER

26.İşletme ve bakım ücreti, tarifede isimleri bulunan kurutma tesislerinde% 100 indirimliugulanır.

27.Şanlıurfa-Harran sulamasında, ana kanallardansulama alanı dışı sahalardayapılan sulamalara2ncigrupdakiişletme ve bakım ücretleri uygulanır.

28.Sulamada kullanılmak amacıyla, DSİ depolama tesislerinden Büyük Menderes nehri ve kollarına bırakılan sularla, çiftçilerin kendi imkanlarıyla suladıkları bitkilere2ncigrupdakiişletme ve bakım ücretleri% 75 indirimliuygulanır. Bu sulamalara ayrıca 24 üncü maddedeki indirimler uygulanmaz.

29.İnşaatı devam eden"ASO IV. Merhale Sulama ve Drenaj Projesi"alanındaDSİ'cesulama ve tahliye kanallarına sulama amacıyla bırakılan sularla sulama yapanlara 2ncigruptaki işletme ve bakım ücretleri% 30 indirimliuygulanır. Bu sulamalara ayrıca 24 üncü maddedeki indirimler uygulanmaz.

30.Bu Esaslar30/4/2005tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


31.Bu Esasları Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu Bakan yürütür.

DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN

2005 YILI SULAMA VE KURUTMA TESİSLERİ

İŞLETME VE BAKIM ÜCRET TARİFELERİ

İŞLETME VE BAKIM ÜCRETİ ALINAN

SULAMA VE KURUTMA TESİSLERİ

S U L A M A L A R

C A Z İ B E

P O M P A J

KURUTMALAR

GRUP 1

GRUP 2

GRUP 3

GRUP 4

Ayrancı

Demirtaş

Beşkonak

Marmaracık

Güldürcek

Kütahya

Koçköprü

Gölayağı

Eleşkirt

Söğüt

Civaşir

Işıktepe

Gebere

Eleman

Van

Düzce

Gebekilise

Erciş

Malatya

Lütfiye-Sarısu

Malazgirt

Zamantı

Satılmış

Bulanık

Ayvacık

İhsaniye

Koçköprü

Tahtaköprü

Sığırcık-Buzluca

Gemerek

Süksün

Yenidoğan

Divriği

Varsak

Tespihli-Rüstemler

Kars

Beyler

Karakamış-Akçınar

Gökçeada

Ahmediye-Cobran

Akçakamış

Çarksu-Memba

Demirbey-İcbariye

Gökçeören

Simav

Kurşunlu

Cimra

Kestel

Emen

Sağlık Ovası

Ekinambarı

2005 YILI SULAMA TESİSLERİ İŞLETME VE BAKIM ÜCRET TARİFELERİ

İŞLETME VE BAKIM ÜCRETİ YTL/da

BİTKİ ÇEŞİTLERİ


Grup 1

Grup 2

Grup 3

Hububat

6,82

10,23

25,95

Baklagiller (Tar.Zir.)

11,00

16,49

41,02

Bostan

11,00

16,49

41,02

Şeker Pancarı

21,22

31,45

83,57

Pamuk

21,22

31,45

83,57

Tütün

13,64

20,45

54,76

Anason

11,00

16,49

41,02

Yerfıstığı

13,64

20,45

54,76

Ayçiçeği

11,00

16,49

41,02

Haşhaş

11,00

16,49

41,02

Çiçek Bahçesi

13,64

20,45

54,76

Keten, Kenevir

11,00

16,49

41,02

Susam,Aspir

13,64

20,45

54,76

Mısır, Süpürge Otu

13,64

20,45

54,76

Çeltik, Şeker Kamışı

42,34

62,90

166,81

Fidan

11,00

16,49

41,02

İncir

17,81

25,95

68,18

Bağ

13,64

20,45

54,76

Zeytinlik

21,22

31,45

83,57

Meyve

21,22

31,45

83,57

Narenciye

35,52

52,01

138,11

Muz

35,52

52,01

138,11

Sebze, Çilek

17,81

25,95

68,18

Patates

13,64

20,45

54,76

Soğan, Sarımsak (Tar.Zir.)

13,64

20,45

54,76

Yem Bitkileri


13,64

20,45

54,76

Kavak, Okaliptüs, Orman

13,64

20,45

54,76

Çayır-Mer'a

6,82

10,23

25,95

Mevsim Dışı Sulamalar

6,82

10,23

25,95

Sera

21,22

31,45

83,57

m³ Su Ücreti ( YTL/m³ )

0,03

0,04

0,11

SULAMA DIŞI FAALİYETLER

Değirmenler (YTL/Beher Taş)

1.057,47

1.057,47

-

Tuğla Ocağı (YTL/Beher Tezgah)

792,94

792,94

1.189,41

2005 YILI KURUTMA TESİSLERİ İŞLETME VE BAKIM ÜCRET TARİFELERİ

Grup 4 :

0,85 YTL/da



SORUMSUZLUK BEYANI: Mevzuat.com başta Resmi Gazete olmak üzere çeşitli kaynaklardan içerik temin etmektedir. Bu içeriğin temini sırasında ve sonrasında Mevzuat.com'da yer alan bilgilerde: yanlışlıklar, hatalar, eksiklikler bulunabilir; eklemeler, çıkartmalar, güncellemeler, parçalara ayırmalar, içeriğin bölünmesi, format değişiklikleri, özetlemeler, yazılım/kod ilavesi, yapılmış olabilir; bilgiler güncel olmayabilir. Mevzuat.com hiçbir şeyi garanti etmemektedir, sorumluluk almamaktadır. Hangi sebeple olursa olsun Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı sebebiyle doğabilecek zararlardan Mevzuat.com, Mevzuat.com'un sahipleri ve çalışanları sorumlu değildir. Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı tamamen kullanıcının / ziyaretçinin vs. isteğine bırakılmıştır ve oluşabilecek zararlardan ve her türlü riskten söz konusu kullanıcılar / ziyaretçiler vs. sorumludur. Mevzuat.com kullanıcıları / ziyaretçileri vs., Mevzuat.com'u ve içeriğini kullandığı an bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını baştan itibaren koşulsuz kabul etmiş sayılır. Bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını kabul etmiyorsanız Mevzuat.com'u ve içeriğini hiçbir şekil ve surette kullanmayınız, kullandıklarınızı imha ediniz ve siteyi hemen terk ediniz. Mevzuat.com bu beyanı değiştirme hakkını elinde tutar. (Son güncelleme tarihi: 5 Nisan 2018)