Mevzuat.com

Mevzuat ve Yargı İçtihatları İçin Başvuru Kaynağı


   

2005/9442 Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Arasında Eğitim, Bilim ve Teknik İşbirliği Protokolü'nün Onaylanması Hakkında Karar

Dokümanın Başlığı
:
2005/9442 Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Arasında Eğitim, Bilim ve Teknik İşbirliği Protokolü'nün Onaylanması Hakkında Karar
Kanun / Karar No
:
Kabul Tarihi
:
1 Kasım 9999
Resmi Gazete Tarihi
:
11 Ekim 2005
Resmi Gazete Sayısı
:
0
Resmi Gazete Görüntüsü
:


Milletlerarası Andlaşma

Karar Sayısı : 2005/9442

29Ağustos 2005 tarihinde Ankara'da imzalanan ekli "Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ArasındaEğitim, Bilim ve Teknik Alanlarda İşbirliği Protokolü"nün onaylanması; Dışişleri Bakanlığı'nın15/9/2005 tarihli ve KDGY-I-388117 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü ve 5 inci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu'nca 22/9/2005 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Ahmet Necdet SEZER

CUMHURBAŞKANI

RecepTayyipERDOĞAN

Başbakan

B. ATALAY A. ŞENER M.AYDIN B. ATALAY

Dışişleri Bak. veBaşb. Yrd. V. Devlet Bak. veBaşb. Yrd. Devlet Bak. veBaşb. Yrd. V. Devlet Bakanı

A. BABACAN M. AYDIN N. ÇUBUKÇU K. TÜZMEN

Devlet Bakanı Devlet Bakanı Devlet Bakanı Devlet Bakanı

C. ÇİÇEK M. V.GÖNÜL A.AKSU K. UNAKITAN

Adalet Bakanı Milli Savunma Bakanı İçişleri Bakanı Maliye Bakanı

H. ÇELİK F. N.ÖZAK R.AKDAĞ B. YILDIRIM

Milli Eğitim Bakanı Bayındırlık ve İskan Bakanı Sağlık Bakanı Ulaştırma Bakanı

M. M. EKER M. BAŞESGİOĞLU H.ÇELİK

Tarım veKöyişleriBakanı Çalışma ve Sos.Güv. Bakanı Sanayi ve Ticaret Bakanı V.

M.H.GÜLER A. KOÇ O. PEPE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Kültür ve Turizm Bakanı Çevre ve Orman Bakanı

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs


Türk Cumhuriyeti Millî Eğitim ve Kültür Bakanlığı

Arasında Eğitim, Bilim ve Teknik Alanlarda

İşbirliği Protokolü

Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk CumhuriyetiMillî Eğitim ve Kültür Bakanlığı, aralarında esasen mevcut eğitim işbirliğini uzun vadeli olarakgüçlendirmek, bu işbirliğini Atatürk İlke ve Înkılapları doğrultusunda eğitimde yenidenyapılanmaya yönelik bir programla başarıya ulaştırmak amacı ile aşağıdaki hususlarda mutabık kalmışlardır.

MADDE 1

Taraflar, ülkelerindeki okul öncesi, ilk, orta, mesleki-teknik öğretim ve özel eğitim ve rehberlik kurumları için öğrenci, öğretmen, uzman ve yönetici değişiminde bulunacaklar, ayrıca, bu eğitim ve öğretim kurumlarında, bir program dahilinde (her iki ülkenin ilgili Bakanlıklarının mutabakatı ile) "Kardeş Okul" Uygulamasını yaygınlaştıracaklar, öğretmen ve öğrenci gruplarının millî bayramlarda ve özel günlerde karşılıklı olarak davet edilmelerini teşvik edeceklerdir.

MADDE 2

Taraflar, ülkelerindeki ilk, orta, mesleki-teknik ve özel eğitim ve rehberlik kurumlarında karşılıklı olarak kontenjanayırmaksureti ile okul çağındaki gençlerin eğitimini sağlayacaklar, yüksek öğrenim dahil olmak üzere bu öğrencilere yatılılık imkânlarının artırılması için çaba göstereceklerdir. Ayrılan kontenjanlar hakkındaki bilgiler her yıl Mayıs ayı içinde karşı tarafa bildirilecektir.


MADDE 3

Taraflar, karşılıklı olarak ülkelerindeki okul öncesi, ilk, orta, mesleki-teknik, özel eğitim ve rehberlik, yüksek öğretim kurumları ile bilim ve araştırma kuruluşlarınca düzenlenen ulusal ve/veya uluslar arası nitelikteki kurs, seminer, panel, kongre, konferans,hizmetiçieğitim vb. etkinliklere birbirini davet edeceklerdir.

MADDE 4

Taraflar, ülkelerindeki her türlü ulusal ve uluslararası nitelikli okullar arası spor müsabakalarından, halk oyunları ve halk müziği yarışmalarından, gençlik kamplarından, izcilikle ilgili; kamp, kurs, seminer ve toplantılardan birbirlerini haberdar edeceklerdir. Spor müsabakaları, halk oyunları ve halk müziği yarışmaları, gençlik kampları ve izcilik etkinliklerinde, karşılıklı olarak kontenjanayırmaksuretiyle bu etkinliklere gençlerin katılımını sağlamak için çaba sarf edeceklerdir.

MADDE 5

KKTC Talim ve Terbiye Kurulu üyelerinin, eğitim müfettişlerinin ve uzmanların Türkiye'demesleki inceleme yapmaları imkânı bir program dahilinde sağlanacaktır.

MADDE 6

Taraflar, Bakanlık mensuplarının ve öğretmenlerinin,öğretmenevi, tatil köyü gibi imkanlardan karşılıklı olarak yararlanmalarını sağlayacaklardır.

MADDE 7

Öğretmen olabilme niteliği taşıyan üniversite mezunu KKTC yurttaşlarının, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda istihdamlarında kolaylık sağlanacaktır.

MADDE 8


YÖDAK ile YÖK arasında başlatılan işbirliği geliştirilecek ve taraflar, ülkelerindeki yüksek öğretim kurumları ile bilim ve araştırma kurumlarındaki işbirliğini tesis ederek, bilim adamı, uzman, öğretim elemanı ve araştırmacı değişimine olanak sağlayacaklardır.

MADDE 9

Taraflar, ülkelerindeki ilk, orta, lise, mesleki ve teknik okullar ile kolej, fen ve Anadolu liseleri gibi okullardan gelen öğrenciler için her hangi bir denklik işlemi yapmaksızın, bu öğrenciler için düzenlenen tasdikname, diploma ve diğer öğrenim belgelerine göre geldikleri türdeki okullara kayıtlarını yapacaklar ve bu konuda işbirliği içinde olacaklardır.

MADDE 10

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, KKTC Millî Eğitim ve Kültür Bakanlığı'na bağlı Ankara Möble'nin okullara eğitim araçları ve donatım eşyası üretmek amacı ile geliştirilmesi için olanakları çerçevesinde teknik destek sağlayacaktır.

MADDE 11

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, KKTC'deki ilkokullar, liseler, mesleki ve teknik okullar ile Fen ve Anadolu Liseleri ve Kolejlerin eğitim araçları ve donatım eşyasının sağlanması amacı ile imkânlar ölçüsünde yardımcı olacaktır. KKTC Millî Eğitim ve Kültür Bakanlığı söz konusu malzeme ihtiyaçlarını, acil durumlar dışında her yıl Mart ayı sonuna kadar bildirecektir.

MADDE 12

Taraflar, eğitimin her kademe ve türüne ait geliştirdikleri eğitim programları, öğretmen kılavuz kitapları, öğretmen çalışma kitapları, ders kitapları, eğitim araçları ve donatım malzemeleri, bilgisayar yazılımları ve standartları konularında karşılıklı olarak birbirlerini bilgilendirecekler ve bu konulardaki bilgi, materyal ve malzemelerin değişiminde bulunacaklardır.


MADDE 13

KKTC Millî Eğitim ve Kültür Bakanlığının yatırım projelerine ilişkin finansman talepleri, imkanlar ölçüsünde her yıl iki ülke arasında imzalanan Yatırım Protokollerinde değerlendirilecek, ara eleman ihtiyacı bulunan otellerdeki mesleki eğitimle ilgili yatırımlara öncelik verilecektir.

MADDE 14

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı'nca, KKTC Millî Eğitim ve Kültür Bakanlığı'na bağlı okul öncesi, ilk ve orta dereceli okullarda, eğitimde bilgi teknolojilerinin kullanımına ilişkin gerekli destek sağlanacaktır.

MADDE 15

T.C. ve KKTC Eğitim Bakanlıkları arasında bilgisayar ağı alt yapısının geliştirilmesi ve bu bağlamda T.C. MEB-NET ile KKTCMEBNET'inilköğretim okullarının oluşturacağı (kl2.tr) donanımı altında buluşturulması sağlanacaktır.

MADDE 16

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı'nın üretimi olan görsel ve işitsel eğitim materyallerinin (Video Kaset, Video,İnteraktifCD, Ses Bandı vb.) KKTC okullarında da kullanımı sağlanacaktır.

MADDE 17

T.C.'de hayata geçirilen ilköğretim, ortaöğretim, mesleki-teknik eğitim ve özel eğitim rehberlik ile ilgili yeniden yapılanma projeleri deneyimlerinden KKTC'nin de yararlandırılması sağlanacak; KKTC'nin 12 yıllık EğitimeGeçişProjesi için gerekli teknik destek verilecektir.

MADDE 18

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, KKTC'deki mesleki ve teknik eğitimin alt yapısının geliştirilmesi doğrultusunda destek sağlayacaktır.


MADDE 19

Taraflar, ülkelerinde yayımlanan eğitim, kültür ve bilim alanlarındaki eserlerin karşılıklı olarak değişimine ortam hazırlayacaklardır.

MADDE 20

GirneÖğretmenevi'ninbirlikte işletilmesi sağlanacak ve KKTC'dekihizmetiçieğitim etkinliklerinin bu tesiste yapılmasına imkân verilecektir.

MADDE 21

KKTC'de yaygın eğitimi geliştirmek amacı ile Çıraklık ve Yaygın Eğitim Merkezi kurulabilmesi yönünde T.C. Millî Eğitim Bakanlığı'nca her türlü destek sağlanacaktır. Yetişkin eğitimi alanında; anne-çocuk eğitimi, okuma-yazma eğitimi seminerleri, yaygın eğitimi geliştirme ve tanıtım fuarları, folklor, el sanatları sergileri düzenlenecektir.

MADDE 22

T.C.'deki AR-GE program geliştirme ve ölçme değerlendirme uzmanlarınca KKTC'de yapılan çalışmalara destek sağlanacaktır.

MADDE 23

Taraflar, 2005 yılı dahil olmak üzere bu protokolün öngördüğü işbirliğini yıllık çalışma programlarına bağlayacaklardır.

MADDE 24

Taraflar, bu protokolün öngördüğü esasları gözden geçirmek, işbirliğini geliştirmek amacı ile 6 ayda bir teknik düzeyde bir araya geleceklerdir.

MADDE 25

Bu protokolün imzalanarak yürürlüğe girmesini müteakip, daha önce 1998 yılında imzalanan protokol yürürlükten kalkar.

MADDE 26

26 maddeden oluşan bu protokol 29/8/2005 tarihinde Ankara'da iki nüsha olarak düzenlenmiş ve taraflarca imza edilerek onaylanmıştır.


TÜRKİYE CUMHURİYETİ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

HÜKÜMETİ ADINA HÜKÜMETİ ADINA

Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK Canan ÖZTOPRAK

Millî Eğitim Bakanı Millî Eğitim ve Kültür Bakanı



SORUMSUZLUK BEYANI: Mevzuat.com başta Resmi Gazete olmak üzere çeşitli kaynaklardan içerik temin etmektedir. Bu içeriğin temini sırasında ve sonrasında Mevzuat.com'da yer alan bilgilerde: yanlışlıklar, hatalar, eksiklikler bulunabilir; eklemeler, çıkartmalar, güncellemeler, parçalara ayırmalar, içeriğin bölünmesi, format değişiklikleri, özetlemeler, yazılım/kod ilavesi, yapılmış olabilir; bilgiler güncel olmayabilir. Mevzuat.com hiçbir şeyi garanti etmemektedir, sorumluluk almamaktadır. Hangi sebeple olursa olsun Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı sebebiyle doğabilecek zararlardan Mevzuat.com, Mevzuat.com'un sahipleri ve çalışanları sorumlu değildir. Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı tamamen kullanıcının / ziyaretçinin vs. isteğine bırakılmıştır ve oluşabilecek zararlardan ve her türlü riskten söz konusu kullanıcılar / ziyaretçiler vs. sorumludur. Mevzuat.com kullanıcıları / ziyaretçileri vs., Mevzuat.com'u ve içeriğini kullandığı an bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını baştan itibaren koşulsuz kabul etmiş sayılır. Bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını kabul etmiyorsanız Mevzuat.com'u ve içeriğini hiçbir şekil ve surette kullanmayınız, kullandıklarınızı imha ediniz ve siteyi hemen terk ediniz. Mevzuat.com bu beyanı değiştirme hakkını elinde tutar. (Son güncelleme tarihi: 5 Nisan 2018)