Mevzuat.com

Mevzuat ve Yargı İçtihatları İçin Başvuru Kaynağı


   

- Abdullah Gül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Dokümanın Başlığı
:
- Abdullah Gül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
Kanun / Karar No
:
Kabul Tarihi
:
Resmi Gazete Tarihi
:
1 Ekim 2021
Resmi Gazete Sayısı
:
31615
Resmi Gazete Görüntüsü
:


1 Ekim 2021 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 31615

YÖNETMELİK

Abdullah Gül Üniversitesinden:

ABDULLAH GÜL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 –7/5/2018tarihli ve 30414 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Abdullah Gül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“r) Program yürütme kurulu: İlgili lisansüstü programın yürütülmesinden sorumlu olan ve enstitü anabilim dalı başkanı dâhil üç asıl, iki yedek üyeden oluşan kurulu,”

MADDE 2 –Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 8 –(1) Özel öğrenci ve değişim öğrencileri kabulünde ve bu öğrencilerin kabul sonrası yapılacak işlemlerinde ilgili mevzuat hükümleri ve Senatonun belirlediği esaslar uygulanır.”

MADDE 3 –Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulünde, ilgili mevzuat hükümleri ve Senatonun belirlediği esaslar uygulanır.”

MADDE 4 –Aynı Yönetmeliğin 16ncımaddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ile ikinci, yedinci ve on ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.


“c) Bilgilendirme harfleri şunlardır:

1) EX: Muaf.

2) NC: Program dışı dersler.

3) RM: Tamamlayıcı bilimsel hazırlık dersi.

4)R1,R2, …Rn: Ders tekrarı sayısı.

5) W: Dersten çekildi.

6) Q: Yeterliğe hazırlanıyor.

7) T: Yeterlik sınavını başarmış tez aşamasında.

8) I: Eksik.”

“(2) Öğrenciler, yüksek lisans için C+ ve doktora için B- notunun altında aldıkları dersleri tekrarlamak zorundadır. Başarısız olunan ders zorunlu ders ise öğrenci aynı dersi tekrarlamak zorundadır. Başarısız olunan ders seçmeli ise öğrenci aynı dersi tekrarlayabileceği gibi danışmanın uygun göreceği başka bir dersi de alabilir. Başarısız olunan dersin notu not belgesinde gösterilir. Ayrıca NC statüsünde olup ortalamayadahiledilmeyen fazladan alınan ve başarısız olunan dersler mezuniyete engel değildir.”

“(7) Program dışı dersler, öğrencinin kayıtlı olduğu programda yer almayan ancak öğrenci tarafından fazladan alınan derslerdir. Bu dersler, danışman onayı ile genel not ortalamasınadahilolacak ya da olmayacak şekilde alınabilir. Ortalamayadahilolacak şekilde alınan program dışı dersler bu Yönetmelik hükümlerine tabidir. Ortalamayadahilolmayacak NC statüsündeki derslerde aşağıdaki hususlar uygulanır:

a) Bu dersler, öğrencinin ilgili yarıyıldaki ders yüküne sayılmaz.

b) Bir lisansüstü programda bu statüde en fazla iki adet ders alınabilir.


c) Bu derslerin statüsü, ilgili yarıyıla ait kayıt süreci bittikten sonra değiştirilemez.

ç) Bu dersler, alındığı yarıyılda öğrencinin kayıtlı olduğu programa ya da programlara saydırılamaz.

d) Bu statüde alınan dersler, aynı statüde ancak bir kez tekrarlanabilir.

e) Bu statüde alınan dersler, alınan harf notu ile birlikte not belgesinde gösterilir.”

“(12) Yarıyıl sonu harf notları, dersi veren öğretim elemanları tarafından akademik takvimde belirtilen tarihlerde verilir ve öğrenci bilgi sistemi üzerinden ilan edilir. Derslere ait tüm değerlendirmeler, yapıldığı tarihten itibaren en geç 15 iş günü içerisinde öğrencilere duyurulur. Yarıyıl içi tüm değerlendirmeler, akademik takvimde belirtilen yarıyıl sonu sınavları başlangıç tarihinden önce ilan edilir. Yarıyıl veya yaz okulu sonu notları, dersi veren öğretim elemanının notların son veriliş tarihinden itibaren en geç 10 iş günü içinde anabilim dalı başkanlığına yazılı başvurusu ve EYK onayı ile Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına iletilmek suretiyle düzeltilir. Öğrenciler tüm değerlendirmelere ve harf notlarına itiraz edebilirler. Öğrenciler itirazlarını, notların öğretim elemanı tarafından ilan edildiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde ilgili anabilim dalına yazılı olarak yapabilir. İtiraz ilgili öğretim elemanının görüşü alınarak, anabilim dalı tarafından oluşturulacak üç kişilik komisyon tarafından incelenir. Sonuç, program yürütme kurulu kararının ardından EYK tarafından karara bağlanır. İtirazın incelenmesi ve değerlendirilmesi, itirazın yapıldığı tarihten itibaren en geç 15 gün içinde sonuçlandırılır ve öğrenciye bilgi verilir. Bir öğretim üyesi sehven yanlış verdiği notlar için en geç takip eden dönemin başına kadar not değişikliği talep edebilir. Notu öğretim üyesi tarafından sonradan değiştirilen öğrenciler itirazlarını, yeni notların ilan edildiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde ilgili anabilim dalına yazılı olarak yapabilir. İtiraz ilgili öğretim elemanının görüşü alınarak, anabilim dalı tarafından oluşturulacak üç kişilik komisyon tarafından incelenir. Sonuç, program yürütme kurulu kararının ardından EYK tarafından karara bağlanır. İtirazın incelenmesi ve değerlendirilmesi, itirazın yapıldığı tarihten itibaren en geç 15 gün içinde sonuçlandırılır ve öğrenciye bilgi verilir.”


“(13) I notu, dersi veren öğretim elemanının kabul edeceği geçerli bir nedenle ders için gerekli koşulları tamamlayamayan öğrencilere verilir. I notunun, yarıyıl veya yaz okulu notlarının son veriliş tarihinden itibaren akademik takvimde belirtilen süre içinde harf notuna çevrilmesi gerekir. Ancak özel durumlarda bu süre en geç bir sonraki yarıyılın etkileşimli kayıtlarının başlama tarihine kadar uzatılabilir ve bu süre sonunda harf notuna çevrilmesi gerekir. Süresi içinde ilgili öğretim elemanı tarafından harf notuna çevrilmeyen I notu kendiliğinden F veya U notuna dönüşür. I notu ile ilgili tarihler akademik takvimde belirtilir.”

MADDE 5 –Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması ortalamaya katılmayıp başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Tezli yüksek lisans yapan öğrencinin, mezun olabilmesi için ilgili EADB tarafından belirlenen akademik şartları sağlaması veGANO’sunun4 üzerinden en az 3 olması gerekir. Öğrenci, tez danışman atanmasını izleyen dönemin başından itibaren her yarıyıl uzmanlık alan ve tez dersi için kayıt yaptırmak zorundadır. Uzmanlık alan ve tez derslerini almaya başlayan öğrencinin bu derslerden başarılı sayılabilmesi için ilgili anabilim dalı program yürütme kurulunun önerisi ve Enstitü Kurulunun onayı ile uygun görülen yükümlülükleri yerine getirmesi ve tez danışmanının öğrenciye P notu vermesi gerekir. Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen öğrenciye danışmanı tarafından U notu verilerek öğrenci başarısız kabul edilir.”


MADDE 6 –Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(5) Tez süresince uzmanlık alan veya tez derslerinden birinden iki kere U notu alan veya bu derslerden birisine iki yarıyıl kayıt yaptırmayan öğrenciler için; EADB, Üniversitenin kadrosunda bulunan yeni bir tez danışmanını takip eden ilk yarıyıl içerisinde, öğrencinin yeni danışmanıyla beraber belirlediği yeni tez konusunu da takip eden ikinci yarıyıl sonuna kadar enstitüye önerir.Tez danışmanı ve tez konusu EYK onayı ile kesinleşir.”

MADDE 7 –Aynı Yönetmeliğin 32ncimaddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60AKTS’denaz olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması ortalamaya katılmayıp başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Doktora yapan öğrencinin, mezun olabilmesi için ilgili EADB tarafından belirlenen akademik şartları sağlaması veGANO’sunun4 üzerinden en az 3 olması gerekir. Öğrenci, tez danışman atanmasını izleyen dönemin başından itibaren her yarıyıl uzmanlık alan ve tez dersi için kayıt yaptırmak zorundadır. Uzmanlık alan ve tez derslerini almaya başlayan öğrencinin bu derslerden başarılı sayılabilmesi için ilgili anabilim dalı program yürütme kurulunun önerisi ve Enstitü Kurulunun onayı ile uygun görülen yükümlülükleri yerine getirmesi ve tez danışmanının öğrenciye P notu vermesi gerekir. Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen öğrenciye danışmanı tarafından U notu verilerek öğrenci başarısız kabul edilir.”


MADDE 8 –Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Tez süresince uzmanlık alan veya tez derslerinden birinden iki kere U notu alan veya bu derslerden birisine iki yarıyıl kayıt yaptırmayan öğrenciler için; EADB, Üniversitenin kadrosunda bulunan yeni bir tez danışmanını takip eden ilk yarıyıl içerisinde, öğrencinin yeni danışmanıyla beraber belirlediği yeni tez konusunu da takip eden ikinci yarıyıl sonuna kadar enstitüye önerir.Tez danışmanı ve tez konusu EYK onayı ile kesinleşir.”

MADDE 9 –Aynı Yönetmeliğin 46ncımaddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(6) Lisansüstü program kontenjanları, YÖK tarafından belirlenen lisansüstü programlarda görev alabilecek öğretim üyesi sayısı ve mevcut öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı dikkate alınarak, tezli yüksek lisans ve doktora programları için öğretim üyesi başına düşen tez danışmanlığı en fazla 14, tezsiz yüksek lisans programları için ise tezli yüksek lisans ve doktora programları hariç en fazla 16 öğrenci düşecek şekilde belirlenir.Ancak, YÖK ile yapılan protokoldahilindeve üniversite sanayi iş birliği çerçevesinde yürütülen lisansüstü programlar için bu kontenjan %50’ye kadar artırılabilir.

(7) Üniversite tarafından, afet ve salgınlarda tez aşamasındaki lisansüstü eğitim öğrencilerine talepleri halinde bir dönem, afet veya salgının aşamasına göre tekrar başvurmaları durumunda bir dönem daha olmak üzere en fazla iki dönem ek süre verilebilir, verilen bu ek süreler azami süreden sayılmaz.”


MADDE 10 –Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 11 –Bu Yönetmelik hükümlerini Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

7/5/2018

30414

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

6/12/2019

30970



SORUMSUZLUK BEYANI: Mevzuat.com başta Resmi Gazete olmak üzere çeşitli kaynaklardan içerik temin etmektedir. Bu içeriğin temini sırasında ve sonrasında Mevzuat.com'da yer alan bilgilerde: yanlışlıklar, hatalar, eksiklikler bulunabilir; eklemeler, çıkartmalar, güncellemeler, parçalara ayırmalar, içeriğin bölünmesi, format değişiklikleri, özetlemeler, yazılım/kod ilavesi, yapılmış olabilir; bilgiler güncel olmayabilir. Mevzuat.com hiçbir şeyi garanti etmemektedir, sorumluluk almamaktadır. Hangi sebeple olursa olsun Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı sebebiyle doğabilecek zararlardan Mevzuat.com, Mevzuat.com'un sahipleri ve çalışanları sorumlu değildir. Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı tamamen kullanıcının / ziyaretçinin vs. isteğine bırakılmıştır ve oluşabilecek zararlardan ve her türlü riskten söz konusu kullanıcılar / ziyaretçiler vs. sorumludur. Mevzuat.com kullanıcıları / ziyaretçileri vs., Mevzuat.com'u ve içeriğini kullandığı an bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını baştan itibaren koşulsuz kabul etmiş sayılır. Bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını kabul etmiyorsanız Mevzuat.com'u ve içeriğini hiçbir şekil ve surette kullanmayınız, kullandıklarınızı imha ediniz ve siteyi hemen terk ediniz. Mevzuat.com bu beyanı değiştirme hakkını elinde tutar. (Son güncelleme tarihi: 5 Nisan 2018)