Mevzuat.com

Mevzuat ve Yargı İçtihatları İçin Başvuru Kaynağı


   

- Anadolu Üniversitesi Öğretim Elemanlarının Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Görevlendirilme, Şirket Kurabilme, Kurulu Bir Şirkete Ortak Olabilme ve/veya Bu Şirketlerin Yönetimlerinde Görev Alabilmelerine İlişkin Yönetmelik

Dokümanın Başlığı
:
- Anadolu Üniversitesi Öğretim Elemanlarının Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Görevlendirilme, Şirket Kurabilme, Kurulu Bir Şirkete Ortak Olabilme ve/veya Bu Şirketlerin Yönetimlerinde Görev Alabilmelerine İlişkin Yönetmelik
Kanun / Karar No
:
Kabul Tarihi
:
1 Kasım 9999
Resmi Gazete Tarihi
:
4 Temmuz 2005
Resmi Gazete Sayısı
:
0
Resmi Gazete Görüntüsü
:


Yönetmelik

Anadolu Üniversitesinden:

Anadolu Üniversitesi Öğretim Elemanlarının Teknoloji Geliştirme

Bölgelerinde Görevlendirilme, Şirket Kurabilme, Kurulu Bir

Şirkete Ortak Olabilme ve/veya Bu Şirketlerin

Yönetimlerinde Görev Alabilmelerine

İlişkin Yönetmelik

Amaç

Madde 1 -Bu Yönetmeliğin amacı; Anadolu Üniversitesi öğretim elemanlarının, Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde görevlendirilme, şirket kurabilme, kurulu bir şirkete ortak olabilme ve/veya bu şirketlerin yönetimlerinde görev alabilmelerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

Madde 2 -Bu Yönetmelik; Anadolu Üniversitesi öğretim elemanlarının Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde görevlendirilme, şirket kurabilme, kurulu bir şirkete ortak olabilme ve/veya bu şirketlerin yönetimlerinde görev alabilmelerine ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

Madde 3 -Bu Yönetmelik, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun 7ncimaddesi ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 39 uncu maddelerine göre hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 -Bu Yönetmelikte geçen;

Üniversite: Anadolu Üniversitesini,

Yönetim Kurulu (ÜYK): Anadolu Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

Bölge: Teknoloji Geliştirme Bölgelerini,

Şirket: Bölgede yer alan veya Bölgede kurulacak şirketi

ifade eder.

Bölgede görevlendirilme


Madde 5 -Öğretim elemanlarının bölgede görevlendirilmeleri aşağıdaki usullerle yapılır:

a) Kısa süreli görevlendirme: Öğretim elemanlarının, Bölgede, aylıklı veya aylıksız olarak üç aya kadar (üç ay dahil) görevlendirilmeleridir.

Kısa süreli görevlendirilen öğretim elemanlarının, kadrolarıyla ilişkileri devam eder. Bunların Bölgeden elde edecekleri gelirler döner sermaye kapsamı dışında tutulur. 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa tabi personelin, aylıksız izinli olarak Bölgede geçirdikleri süreler için emeklilik hakları, 5434 sayılı Kanunun 31 inci maddesi hükümlerine uyulmak kaydıyla saklı kalır.

Kısa süreli görevlendirme iki şekilde yapılabilir:

1) Sürekli görevlendirme: Öğretim elemanının, Bölgede, aylıklıyada aylıksız olarak sürekli görevlendirilmesidir.

Bölgede kısa süreli sürekli görevlendirilen öğretim elemanları Üniversitede idari görev ve döner sermaye gelirlerinden katkı payı alamazlar. Ancak, ek ders ücreti karşılığı ders verebilirler.

Yolluk ve/veya yevmiye almaksızın kısa süreli sürekli görevlendirme, bir haftaya kadar Dekan, Enstitü ve Yüksekokul Müdürleri;onbeşgüne kadar Rektör tarafından yapılır.Onbeşgünü aşan veya yolluk ve/veya yevmiye verilmesini gerektiren kısa süreli geçici görevlendirmelerde ÜYK kararı gerekir.

2) Yarı zamanlı görevlendirme: Öğretim elemanının, Bölgede, Üniversitedeki görevlerini yerine getirmek koşulu ile, Üniversitenin uygun gördüğü günlerde aylıklı olarak görevlendirilmesidir.


Kısa süreli yarı zamanlı görevlendirmede, öğretim elemanlarının, Bölgedeki çalışmalarının niteliği ve süresi, öğretim elemanı ile şirket arasında yapılacak bir sözleşme ile belirlenir. Bu sözleşmenin örneği Üniversiteye verilir. Sözleşmenin süreli olması durumunda, sözleşme yenilenmediği takdirde süre sonunda kendiliğinden; tarafların yükümlülüklerini yerine getirmemesinden dolayı sözleşmenin feshedilmesi halinde ise fesih tarihinde kendiliğinden sona erer.

Bu öğretim elemanları, döner sermaye gelirlerinden katkı payı alabilirler.

Bölgede yer alan faaliyetler için gereksinim sahibi şirket Üniversiteye başvuruda bulunur. Bu görevlendirme ÜYK kararı ve Rektörün onayıyla yapılır.

b) Uzun süreli görevlendirme: Öğretim elemanlarının, Bölgede, üç aydan fazla aylıklıyada aylıksız olarak görevlendirilmeleridir. Görevlendirme ÜYK kararı ve Rektörün onayıyla yapılır.

Bu öğretim elemanlarının kadrolarıyla ilişkileri devam eder. Bunlardan 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa tabi personelin, aylıksız izinli olarak Bölgede geçirdikleri süreler için emeklilik hakları, anılan kanunun 31 inci maddesi hükümlerine uyulmak kaydıyla saklı kalır.

Uzun süreli görevlendirme iki şekilde yapılabilir:

1) Sürekli görevlendirme: Öğretim elemanlarının, Bölgede sürekli olarak görevlendirilmeleridir. Daha önce uzun süreli görevlendirilenlerin, bu madde uyarınca görevlendirilebilmeleri için en son uzun süreli görevlendirmeden itibaren en az üç yıl geçmiş olması gerekir. Daha önce 2547 sayılı Kanunun 38 inci, 39 uncu maddeleri ve 40ıncımaddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca görevlendirme yapılanların, üç yıllık sürenin dışında ayrıca bu görevlendirme süreleri toplamı kadar çalışmış olmaları gerekir.


Bu görevlendirmenin yapılabilmesi için öğretim elemanının, Üniversitede en az altı yıl fiili hizmet süresini doldurması gerekir. Bu görevlendirmenin süresi en fazla bir yıldır. Görevlendirme aylıklı olarak yapılmışsa ve sürenin bitmesine rağmen çalışma bitmemişse, aylıksız olarak bir yıla kadar yeniden görevlendirme yapılabilir.

Bu öğretim elemanları, Üniversitede idari görev ve döner sermaye gelirlerinden katkı payı alamazlar. Ancak ek ders ücreti karşılığı ders verebilirler. Bölgeden elde edecekleri gelir döner sermaye kapsamı dışında tutulur.

2) Yarı zamanlı görevlendirme: Öğretim elemanlarının, Üniversitedeki görevlerini yerine getirmek koşulu ile Bölgede yarı zamanlı görevlendirilmeleridir. Gereksinim duyan şirketler Üniversiteye başvurur. Öğretim elemanlarının; Bölgedeki çalışmalarının niteliği, zamanı ve süresi, öğretim elemanı ile şirket arasında yapılacak bir sözleşme ile belirlenir. Bu sözleşmenin bir örneği Üniversiteye verilir. Sözleşmenin süreli olması durumunda, sözleşme yenilenmediği takdirde süre sonunda kendiliğinden; süresiz olması durumunda, tarafların yükümlülüklerini yerine getirmemesinden dolayı sözleşmenin feshedilmesi halinde fesih tarihinde kendiliğinden sona erer. Görevlendirme süresinin sonunda çalışma bitmemişse süre uzatılabilir.

Bu öğretim elemanları, döner sermaye gelirlerinden katkı payı alabilirler, Bölgeden elde edecekleri gelir döner sermaye kapsamı dışında tutulur.


Şirket izni

Madde 6 -Araştırmalarının sonuçlarını ticarileştirmek isteyen öğretim elemanlarına; ÜYK kararı ile Bölgede şirket kurma, kurulu bir şirkete ortak olma ve/veya bu şirketlerin yönetiminde görev alma izni verilebilir.

Denetim

Madde 7 -Bölgede sürekli görev almak isteyen öğretim elemanları görevlendirmeyada izin uzatma başvurularına ayrıntılı bir çalışma planı eklerler. Bu öğretim elemanları izin süresinin sonunda Bölgede yürüttükleri çalışmaya ilişkin bir raporu Rektörlüğe sunarlar. Bu rapora; bölge yönetici şirketinin, yapılan çalışmanın 4691 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine uygunluğunu belirten değerlendirmesi de eklenir.

Yürürlük

Madde 8 -Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 9 -Bu Yönetmelik hükümlerini Anadolu Üniversitesi Rektörü yürütür.



SORUMSUZLUK BEYANI: Mevzuat.com başta Resmi Gazete olmak üzere çeşitli kaynaklardan içerik temin etmektedir. Bu içeriğin temini sırasında ve sonrasında Mevzuat.com'da yer alan bilgilerde: yanlışlıklar, hatalar, eksiklikler bulunabilir; eklemeler, çıkartmalar, güncellemeler, parçalara ayırmalar, içeriğin bölünmesi, format değişiklikleri, özetlemeler, yazılım/kod ilavesi, yapılmış olabilir; bilgiler güncel olmayabilir. Mevzuat.com hiçbir şeyi garanti etmemektedir, sorumluluk almamaktadır. Hangi sebeple olursa olsun Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı sebebiyle doğabilecek zararlardan Mevzuat.com, Mevzuat.com'un sahipleri ve çalışanları sorumlu değildir. Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı tamamen kullanıcının / ziyaretçinin vs. isteğine bırakılmıştır ve oluşabilecek zararlardan ve her türlü riskten söz konusu kullanıcılar / ziyaretçiler vs. sorumludur. Mevzuat.com kullanıcıları / ziyaretçileri vs., Mevzuat.com'u ve içeriğini kullandığı an bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını baştan itibaren koşulsuz kabul etmiş sayılır. Bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını kabul etmiyorsanız Mevzuat.com'u ve içeriğini hiçbir şekil ve surette kullanmayınız, kullandıklarınızı imha ediniz ve siteyi hemen terk ediniz. Mevzuat.com bu beyanı değiştirme hakkını elinde tutar. (Son güncelleme tarihi: 5 Nisan 2018)