Mevzuat.com

Mevzuat ve Yargı İçtihatları İçin Başvuru Kaynağı


   

- Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rekabet ve İnovasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği

Dokümanın Başlığı
:
- Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rekabet ve İnovasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği
Kanun / Karar No
:
Kabul Tarihi
:
Resmi Gazete Tarihi
:
24 Temmuz 2021
Resmi Gazete Sayısı
:
31547
Resmi Gazete Görüntüsü
:


24 Temmuz 2021 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 31547

YÖNETMELİK

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden:

ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ REKABET VE İNOVASYON

UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 –(1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rekabet veİnovasyonUygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 –(1) Bu Yönetmelik, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rekabet veİnovasyonUygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümlerini kapsar.

Dayanak

MADDE 3 –(1) Bu Yönetmelik,4/11/1981tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7ncimaddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 –(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rekabet veİnovasyonUygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörünü,


d) Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifadeeder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5 –(1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) İşbirliği faaliyetleri kapsamında öğretim elemanlarından oluşan farklı alanlardan proje danışma ve gerçekleştirme ekiplerinin kurulmasını sağlamak.

b) Merkezin faaliyet alanlarında Üniversitenin, diğer kamu ve özel kurum ve kuruluşların hizmet içi eğitim ile mesleki eğitim taleplerini karşılamak amacıyla eğitim programları düzenlemek.

c) Kamu, Üniversite ve sanayi işbirliği kapsamındaki her türlü faaliyet, koordinasyon, program ve projenin planlama ve gerçekleştirilmesini sağlamak.

ç) Bilim, sanayi ve teknoloji politikaları ile bölgesel kalkınma alanında araştırmalar yapmak.

d)Uluslararasılaşma,inovasyon, teknoloji geliştirme, girişimcilik, iş geliştirme, rekabet, kalkınma,inkübasyonmerkezleri konularında kamu kurumlarına ve özel sektöre hizmet vermek.

e) Bölgeler arası rekabet farklılıklarının giderilmesine yönelik çalışmalar yapmak ve hizmet vermek.

f) Araştırma, danışmanlık ve proje konularında ulusal, uluslararası kuruluşlarla ve üniversitelerin ilgili tüm birimleriyle işbirliği yapmak, disiplinler arası araştırmaları ve ortak çalışmalara özendirmek ve yürütmek, amaçları çerçevesinde bilimsel toplantılar düzenlemek ve eşgüdüm sağlamak.


Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 –(1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Merkezin amaçları doğrultusunda kamu kurumları ile özel sektöre proje önerileri geliştirmek, yürütmek, danışmanlık desteği sağlamak.

b) Üniversite öğretim elemanlarının, kamu ve iş dünyasının yetkilileri ile işbirliği yapmalarına imkân sağlayacak ortamlar oluşturmak ve iş dünyasının ihtiyacı olan alanlarda yeni ürünler geliştirilmesine, mevcut ürünlerin kalitelerinin yükseltilmelerine yönelik ortak projeler geliştirmek.

c) Kurum ve kuruluşlarla yapılacak işbirliği ve danışmanlık tekliflerini Yönetim Kurulu aracılığı ile Üniversitenin ilgili birim ve akademisyenlerine yönlendirmek.

ç) Üniversitede üretilen bilgiyi, teknolojiyi kamu ve iş dünyasındaki ilgili alanlara yönlendirmek.

d) Merkezin amaçları ve faaliyet alanlarında konferans, kongre, zirve, yarışma programları ile sergiler ve ödül törenleri düzenlemek.

e) Merkezin amaçlarına ilişkin Rektörlükçe verilecek diğer görevleri yerine getirmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 –(1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür ve müdür yardımcısı

MADDE 8 –(1) Müdür; Rektör tarafından Üniversite öğretim üyeleri arasından üç yıl için görevlendirilir. Süresi dolan Müdür yeniden görevlendirilebilir.


(2) Müdürün önerisi ve Rektörün onayı ile iki müdür yardımcısı görevlendirilebilir. Müdürün görev süresinin dolması veya herhangi bir sebeple görevinden ayrılması halinde yardımcılarının da görevi kendiliğinden sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9 –(1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezin amaçları doğrultusunda ve çalışma alanlarında faaliyet yürütmek.

b) Merkezin ve bağlı birimlerin etkin ve düzenli çalışması için önlem almak, Merkezin sevk ve idaresini yapmak.

c) Merkez ve bağlı birimlerin, çalışma raporları, bütçeleri ve çalışma programlarına ilişkin düzenlemeleri yapmak, Yönetim Kurulunun da görüşünü aldıktan sonra Rektörlüğe sunmak.

ç) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak.

d) Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 –(1) Yönetim Kurulu; Üniversitenin ilgili akademik birimlerinden Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilen toplam beş öğretim elemanından oluşur. Görev süresi dolan üye yeniden görevlendirilebilir. Görev süresi bitmeden ayrılanların yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni görevlendirme yapılır.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine ayda en az bir kez salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Müdürün oyu yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır. Mazereti olmaksızın ve izinsiz olarak üst üste üç defa Yönetim Kurulu toplantısına katılmayan üyenin üyeliği sona erer.


Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 –(1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin yönetimi ve çalışmaları ile ilgili kararları almak.

b) Merkezin teknik raporlarını ve üyelerin önerilerini görüşmek ve karara bağlamak.

c) Merkeze bağlı alt birimlerin ve proje gruplarının oluşturulması, çalışma kurallarının belirlenmesi ve bunların çalışmalarının sona erdirilmesine ilişkin düzenlemeleri hazırlamak ve kararlar almak, ihtiyaç duyulması halinde Üniversite dışından konusunda uzman ve deneyimli kişilerin görevlendirilmesini Rektöre sunmak.

ç) Ortak çalışmalar için kurumlar arası işbirliğinin ilke ve kurallarını belirlemek ve gereken durumlarda hazırlanan protokolleri incelemek ve onaylamak.

d) Yıllık çalışma programı, personel ve bütçe önerilerini incelemek, Danışma Kurulu ve ilgililerin görüşlerini alarak yeni program ve bütçe düzenlemelerinin yapılmasını ve bunların Rektöre iletilmesini sağlamak.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 12 –(1) Danışma Kurulu; istekleri halinde Türkiye’nin kalkınma, bilim, teknoloji ve rekabet kapasitesini geliştiren kuramsal ve uygulamalı çalışmalar yapan kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile ulusal veya uluslararası özel kuruluş temsilcileri ya da kişiler arasından Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilen en fazla on üç üyeden oluşur. Danışma Kurulu Rektörün başkanlığında yılda en az iki defa toplanır.


(2) Yönetim Kurulunun uygun gördüğü kişiler ile sektör ve kurum temsilcileri de Danışma Kurulu toplantılarına katılabilir.

(3) Danışma Kurulu; uzun vadeli bilimsel ve idari faaliyet planlarını değerlendirerek Yönetim Kuruluna önerilerde bulunur ve Merkez çalışmalarına bilimsel ve idari bilgi ve deneyimlerini katarak danışmanlık faaliyeti yapar.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Merkez çalışma birimleri ve proje grupları

MADDE 13 –(1) Merkezde, ihtiyaç duyulması halinde Yönetim Kurulu kararı ile Merkez çalışma birimleri ve proje grupları oluşturulabilir.

(2) Merkez çalışma birimleri ve proje gruplarının kuruluş ve çalışmaları, Yönetim Kurulunca belirlenen esaslara göre yürütülür.

Personel ihtiyacı

MADDE 14 –(1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, Müdürün önerisi üzerine, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca, Rektör tarafından görevlendirilen personel tarafından karşılanır.

Ekipman ve demirbaşlar

MADDE 15 –(1) Merkez faaliyetleri ve araştırmaları kapsamında temin edilen her türlü teçhizat, donanım ve demirbaşlar Merkezin kullanımına tahsis edilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16 –(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 17 –(1)14/5/2013tarihli ve 28647 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Küme Akademisi ve Rekabet Araştırmaları, Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.


Yürürlük

MADDE 18 –(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19 –(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü yürütür.



SORUMSUZLUK BEYANI: Mevzuat.com başta Resmi Gazete olmak üzere çeşitli kaynaklardan içerik temin etmektedir. Bu içeriğin temini sırasında ve sonrasında Mevzuat.com'da yer alan bilgilerde: yanlışlıklar, hatalar, eksiklikler bulunabilir; eklemeler, çıkartmalar, güncellemeler, parçalara ayırmalar, içeriğin bölünmesi, format değişiklikleri, özetlemeler, yazılım/kod ilavesi, yapılmış olabilir; bilgiler güncel olmayabilir. Mevzuat.com hiçbir şeyi garanti etmemektedir, sorumluluk almamaktadır. Hangi sebeple olursa olsun Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı sebebiyle doğabilecek zararlardan Mevzuat.com, Mevzuat.com'un sahipleri ve çalışanları sorumlu değildir. Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı tamamen kullanıcının / ziyaretçinin vs. isteğine bırakılmıştır ve oluşabilecek zararlardan ve her türlü riskten söz konusu kullanıcılar / ziyaretçiler vs. sorumludur. Mevzuat.com kullanıcıları / ziyaretçileri vs., Mevzuat.com'u ve içeriğini kullandığı an bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını baştan itibaren koşulsuz kabul etmiş sayılır. Bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını kabul etmiyorsanız Mevzuat.com'u ve içeriğini hiçbir şekil ve surette kullanmayınız, kullandıklarınızı imha ediniz ve siteyi hemen terk ediniz. Mevzuat.com bu beyanı değiştirme hakkını elinde tutar. (Son güncelleme tarihi: 5 Nisan 2018)