Mevzuat.com

Mevzuat ve Yargı İçtihatları İçin Başvuru Kaynağı


   

- Denizlerde ve İçsularda Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 2004-2006 Av Dönemine Ait 36/1 Numaralı Sirkülerde Değişiklik Yapılmasına Dair Ek Sirküler

Dokümanın Başlığı
:
- Denizlerde ve İçsularda Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 2004-2006 Av Dönemine Ait 36/1 Numaralı Sirkülerde Değişiklik Yapılmasına Dair Ek Sirküler
Kanun / Karar No
:
Kabul Tarihi
:
1 Kasım 9999
Resmi Gazete Tarihi
:
26 Şubat 2005
Resmi Gazete Sayısı
:
0
Resmi Gazete Görüntüsü
:


Sirküler

Tarım veKöyişleriBakanlığından:

Denizlerde veİçsulardaTicari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen

2004-2006 Av Dönemine Ait 36/1 Numaralı Sirkülerde Değişiklik

Yapılmasına Dair Ek Sirküler

Madde 1 -12/08/2004 tarihli ve 25551 sayılı Resmî Gazete' de yayımlanan, "Denizlerde veİçsulardaTicari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 36/1 Numaralı Sirküler"in, "Her Türlü Trol Yasağı" başlıklı 3 üncü maddesinin 4 üncü bendinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Antalya ili, Side ilçesi, Selimiye Feneri ile Gazipaşa ilçesi,SelintiburnuFeneri arasındaki karasularımızda her türlü trol ile avcılık yapılması yasaktır."

Madde 2 -36/1 Numaralı Sirkülerin "Dip Trolü Avcılığı" başlıklı 4 üncü maddesinin, 2ncibendi, b alt bendinin 7ncifıkrasında yer alan, "Muğla ili,İstanköyBoğazı'nda; Tapan Adası ile Hüseyin Burnu arasındaki hattın güneyinde kalan 200 m.lik mesafe dışında" cümlesi çıkarılmıştır.

Madde 3 -36/1 Numaralı Sirkülerin, "Avlanması Tamamen Yasak Olan Cins ve Türler" başlıklı 6ncımaddesinin sonuna gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Ancak, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler ile verilen istisnalar bu düzenlemenin dışındadır."

Madde 4 -36/1 Numaralı Sirkülerin, "Kalkan, Kılıç,Orfoz, Lagos, Dil ve Pisi Avcılığı" başlıklı 11 inci maddesinin 2ncifıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


"Parakete ve fanyalı ağlar ile kalkan avcılığı dönem boyunca yasaktır."

Madde 5 -36/1 Numaralı Sirkülerin, 12ncimaddesinin "Palamut - Torik" başlıklı 1 inci bendinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

"Marmara denizinde; 1 Aralık - 31 Ağustos tarihleri arasında torik (45 cm.den büyük palamut), 1 Nisan - 31 Ağustos tarihleri arasında ise tüm karasularımızda ağ dalyanları dâhil her türlü istihsal vasıtası ile palamut ve torik avcılığı yasaktır. Ancak, 15-31 Ağustos tarihleri arasındaçapariile palamut avcılığı serbesttir."

Madde 6 -36/1 Numaralı Sirkülerin, "Boy ve Ağırlık Yasakları" başlıklı 15 inci maddesindeki çizelgeninondokuzuncusatırındaki kırlangıç veyirmidokuzuncusatırındaki midye'nin (beyaz kum midyesi) avlanabilir asgari boyları ile yirmi sekizinci satırındaki mercan'ın adı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Tür Asgarî Boy (cm)

Kırlangıç 25

Kırmızı mercan 15

Midye (Beyaz kum midyesi) 1.7

Madde 7 -36/1 Numaralı Sirkülerin, "Çevirme Ağları ile Avcılık" başlıklı 16ncımaddesinin 1 inci bendine aşağıdaki (n) alt bendi eklenmiş, 6ncıbendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aşağıdaki 7ncibendeklenmiştir.

"n)Taşucukörfezinde, Güvercin ada ileİncekumburnu(36° 14, 10'N 33° 56, 90' E) arasında çekilen hattın kuzeyinde gırgır ağları ile su ürünleri avcılığı yasaktır."


"6 - Bütün karasularımızda gırgır ağları ile 10 kulaç (18 m) derinlikten daha sığ sularda avcılık yapılması yasaktır.

Ancak; Karadeniz'de; Kastamonu ili, Cide ilçesiKöpekkayaBurnu ile Bulgaristan sınırı arasında kalan karasularımızda ve Marmara Denizi'nde 1 Eylül - 1 Aralık tarihleri arasında 6 kulaca (11 m), Akdeniz'de; Seyhan Nehri'nin denize döküldüğü yer ileSusanoğlu-Atakentarasında kalan karasularımızda 6 kulaca (11 m) kadar olan sularda gırgır ağları ile avcılık yapılması serbesttir.

Akdeniz'de, Seyhan Nehri'nin denize döküldüğü yer ile Yumurtalık Balıkçı Barınağı arasında kalan karasularımızda 10 kulaçtan (18 m),

Yumurtalık Balıkçı Barınağı ile Akıncı Burnu arasında kalan karasularımızda 8 kulaçtan (14 m) daha sığ sularda çevirme (gırgır ve alamana) ağları ile avcılık yapılması yasaktır.

"7 - 37/1 Numaralı Sirküler döneminden itibaren orkinos avcılığında kullanılan gırgır ağları hariç, derinliği 90 kulaç'tan daha fazla gırgır ağlarının kullanımına izin verilmeyecektir."

Madde 8 -36/1 Numaralı Sirkülerin, "Işıkla Avcılık" başlıklı 17ncimaddesinin 2ncibendinin 1 inci fıkrası ile 3 üncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Ege denizinde; Edirne ili dâhilindekiBoztepeBurnu (40° 36' 51" N - 26° 04' 30" E) ile, Çanakkale ili dâhilindeki Büyük Kemikli Burnu (40° 19' 30" N - 26° 12' 45" E), Gökçeada Aydıncık Burnu (40° 10' 00" N - 26° 00' 30" E), Bozcaada Batı Burnu (39° 49' 50" N - 25° 57' 49" E) ileBabakale'yi(39° 27' 00" N - 26° 03' 50" E) birleştiren hattın doğusunda kalan sahada,Babakale(39° 27' 00" N - 26° 03' 50" E) ileKüçükkuyu, Mıhlı Deresi'nin denize döküldüğü yeri (39° 33' 06" N - 26° 39' 33" E) birleştiren hattın güneyinde kalan sahada 2 mil içerisinde, Gökçeada'da; adanın kuzeyinde, Kömür Burnu (40° 09, 46' N-25° 40,72' E) ve Kaşkaval Burnu (40° 14, 39'' N - 25° 56, 72" E) arasında kalan sahada sahilden itibaren 1.5 mil, adanın diğer taraflarında ise 3 mil içerisinde, Bozcaada da; sahilden itibaren 3 mil içerisinde kalan sahada ışıkla avcılık yapılması yasaktır."


"Meriç Nehri'nin denize döküldüğü yer ile Mıhlı Çayı arasında kalan karasularımızda 1 Nisan - 31 Ağustos tarihleri arasında ışık ile su ürünleri avcılığı yasaktır."

Madde 9 -36/1 Numaralı Sirkülerin, "Sürütme, Uzatma ve Diğer Ağlar ile Avcılık" başlıklı 18 inci maddesinin 1 inci bendinin 2ncifıkrası ile 7ncibendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aşağıdaki 8 inci bent eklenmiştir.

"Ancak; Paşabahçe,Küçüksu,Vaniköy,Ortaköy, İstinye Tokmak Burnu, TuzlaKaraaslan(Şıkır), Kumlar,Yalakdere, Yalova,Esenköy, Çınarcık,Kireçburnu,Kumburnu,Çınarkoy'da, il müdürlüklerince belirlenecek alanlarda 1 Mayıs - 30 Eylül tarihleri arasındaki dönem dışında, Çanakkale Boğazı'ndaki Kepez Dalyan Burnu'nda (Akıntı Burnu) veKilitbahirFeneri (Namazgah) Burnu'nda 250 m. yarıçapındaki deniz sahasında, 1 Nisan - 31 Ağustos tarihleri dışında manyat ile avcılık yapılabilir. Bu alanlarda avcılık faaliyetinde bulunacak balıkçı gemileri için, istihsalde bulunacakları yerin bulunduğu il müdürlüğünden izin belgesi alınması zorunludur (EK-1)."

"7 - Trabzon ili, Of ilçesi, Solaklı Deresi ile Sarp Sınır Kapısı arasındaki Solaklı, Baltacı (Of),İyidere,Büyükçay(Çayeli), Fırtına deresi (Ardeşen), Çağlayan (Fındıklı),Kapisre(Arhavi) Hopa çayı ve Osmaniye Deresi'nin (Kemalpaşa) denize döküldükleri yerler merkez olmak üzere, derelerin sağındaki ve solundaki sahil kesiminde her iki yöne doğru 1 er km.lik ve denize doğru 500 m.lik mesafeyi birleştiren alan içinde, 01 Nisan - 30 Haziran tarihleri arasında her türlü sabit ağ kurulması ve zıpkınla avcılık yapılması yasaktır."


"8 - Marmara denizi'nde karides avcılığında kullanılan manyat hariç, bütün karasularımızda kıyı sürütme ağlarının (ığrıp,trata, tarlakoz, manyat v.b) kullanımı, 37/1 Numaralı Sirküler döneminden itibaren yasaklanacaktır."

Madde 10 -36/1 Numaralı Sirkülerin, "Yer Yasakları" başlıklı 20ncimaddesinin 1 inci bendinin sonuna aşağıdaki üçüncü ve dördüncü fıkralar eklenmiş, 13 üncü bendinin (c) alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Antalya ili, Kemer ilçesi,Üçadalarmevkiinde, adaları çevreleyen 500 m mesafe içinde zıpkınla her türlü balık avcılığı yasaktır."

"Akdeniz'de; Eşen Çayı ile Anamur Burnu arasında, 1 Nisan - 30 Ekim tarihleri arasında köpek balığı avcılığı yasaktır."

"c) Mersin ili, Aydıncık ilçesi, Sancak Burnu ileBozyazıilçesi, Kızıl Liman arasında kalan karasularımızda, Muğla ili, Bodrum YarımadasıKızılyarBurnu ileKarabaklaBurnu arasındaki sahil şeridinde kıyıdan itibaren 3 millik mesafe içerisinde uzatma ağları ve parakete dışında her türlü av araç ve gereçleri ile su ürünleri avcılığı yasaktır.

İzmir ili, Foça Deveboynu Burnu ile,ArslanBurnu arasındaki sahil şeridinde adalardan itibaren 2 millik mesafe içerisinde uzatma ağları, parakete ve ağ dalyanları dışında her türlü av araç ve gereçleri ile su ürünleri avcılığı yasaktır."

Madde 11 -36/1 Numaralı Sirkülerin, "Zaman Yasakları" başlıklı 22ncimaddesinin 4 üncü bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, bu maddeye 5 inci ve 6ncıbendlereklenmiştir.


"4 - Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bitlis, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Van illeri sınırları içerisinde kalan bütün sularda, 15 Mayıs - 15 Ağustos tarihleri arasında sazangillerin avcılığı yasaktır."

"5 - Bu maddede yer alan bölge sınıflamalarında, ikiyada daha fazla ili kapsayan durumlarda avlak sahası büyük olan ildeki yasak uygulanır.

Sirküler ile zaman yasağı getirilmemiş olan türler için (gümüş balığı hariç) sazangillere getirilen av yasağı uygulanır."

"6 - Ticarî amaçlı su ürünleri istihsali yapmak üzere Bakanlıkça izin verilmiş veya projesi onaylanmışlar dışında kalan göletlerde ticarî amaçlı avcılık yapılması yasaktır. İzinli veya projeli olarak istihsale açılacak göletlerdeki avcılık esas ve usulleri Bakanlıkça belirlenir."

Madde 12 -36/1 Numaralı Sirkülerin, "Avlanmanın Tamamen Yasaklandığıİçsular" başlıklı 31 inci maddesinin yedinci satırındaki Antalya, yirminci satırındaki Denizli ve kırkıncı satırındaki Konya illerine aşağıdaki eklemeler yapılmış,ellibirincisatırındaki Sivas ilindenÇamlıgözebaraj gölü çıkarılmıştır.

İLİ KAYNAK ADI

ANTALYA Alakır,Çayboğazı, Korkuteli barajları.

DENİZLİ Işıklı barajı

KONYA Akşehir gölü



SORUMSUZLUK BEYANI: Mevzuat.com başta Resmi Gazete olmak üzere çeşitli kaynaklardan içerik temin etmektedir. Bu içeriğin temini sırasında ve sonrasında Mevzuat.com'da yer alan bilgilerde: yanlışlıklar, hatalar, eksiklikler bulunabilir; eklemeler, çıkartmalar, güncellemeler, parçalara ayırmalar, içeriğin bölünmesi, format değişiklikleri, özetlemeler, yazılım/kod ilavesi, yapılmış olabilir; bilgiler güncel olmayabilir. Mevzuat.com hiçbir şeyi garanti etmemektedir, sorumluluk almamaktadır. Hangi sebeple olursa olsun Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı sebebiyle doğabilecek zararlardan Mevzuat.com, Mevzuat.com'un sahipleri ve çalışanları sorumlu değildir. Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı tamamen kullanıcının / ziyaretçinin vs. isteğine bırakılmıştır ve oluşabilecek zararlardan ve her türlü riskten söz konusu kullanıcılar / ziyaretçiler vs. sorumludur. Mevzuat.com kullanıcıları / ziyaretçileri vs., Mevzuat.com'u ve içeriğini kullandığı an bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını baştan itibaren koşulsuz kabul etmiş sayılır. Bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını kabul etmiyorsanız Mevzuat.com'u ve içeriğini hiçbir şekil ve surette kullanmayınız, kullandıklarınızı imha ediniz ve siteyi hemen terk ediniz. Mevzuat.com bu beyanı değiştirme hakkını elinde tutar. (Son güncelleme tarihi: 5 Nisan 2018)