Mevzuat.com

Mevzuat ve Yargı İçtihatları İçin Başvuru Kaynağı


   

Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Uygulama Esasları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2006/43)

Dokümanın Başlığı
:
Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Uygulama Esasları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2006/43)
Kanun / Karar No
:
Kabul Tarihi
:
1 Kasım 9999
Resmi Gazete Tarihi
:
12 Ağustos 2006
Resmi Gazete Sayısı
:
0
Resmi Gazete Görüntüsü
:


12 Ağustos 2006 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 26257

TEBLİĞ

Tarım veKöyişleriBakanlığından:

HAYVANCILIĞIN DESTEKLENMESİ HAKKINDA UYGULAMA

ESASLARI TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2006/43)

MADDE 1 -8/3/2006 tarihli ve 26102 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında 2005/8503 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Uygulama Esasları Tebliği (2006/9)"nin3 üncü maddesi (i) ve (j) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye (gg) bendi ilave edilmiştir.

"(i) Üreticiler: Tüzel Kişiliğe sahip üretici örgütlerinden 4631 sayılı Kanuna göre kurulmuş ıslah amaçlı birlikler, 5200 sayılı Kanuna göre kurulmuş süt üretici birlikleri, 1163 sayılı Kanuna göre kurulmuş tarımsal kalkınma kooperatifleri ile bu üretici örgütlerince kurulmuş üst birlikleri ile merkez birlikleri, şirketler ve gerçek kişilerdir,

(j) Birlikler: 4631 sayılı Kanun kapsamında kurulan ıslah amaçlı birlikler, 5200 sayılı Kanun kapsamında kurulan süt üretici birlikleri ve 1163 sayılı Kanun kapsamında Bakanlıkça kurulan hayvancılık konusunda üretim, ıslah ve pazarlama konularında kurulan birlikler ile bunların oluşturduğu merkez birlikleridir,"

"(gg) Örgütlü Üretici: Merkez birliği düzeyinde örgütlenmiş, 4631 sayılı Kanuna göre kurulmuş ıslah amaçlı birlikler üyeleri, 5200 sayılı Kanuna göre kurulmuş süt üretici birlikleri üyeleri ile 1163 sayılı Kanuna göre kurulmuş hayvancılık kooperatifleri Merkez birliğine ortak olan üst birlik ortağı, örgütlü üreticiyi "


MADDE 2 -Aynı Tebliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 10 -Süt desteklemesi aşağıdaki esaslara göre yapılır.

a) Üretmiş olduğu sütü, Bakanlıktan Süt Teşvik Kod Numarası almış ve Gıda Sicili ve Çalışma İzni olan işletmelere, üye oldukları örgütleri vasıtasıyla satan üreticiler ile bu örgütlere üye olmayan diğer üreticilere destekleme ödemesi yapılır.

b) Süt desteklemesi sadece çiğ süt üreten gerçek ve tüzel kişilere yapılır.

c) Ödemeye esas belgeler aylık dönemler itibariyle düzenlenir.

ç) Süt destekleme kapsamına alınan süt işleme tesisleri, aldıkları süt miktarını İl/İlçe Müdürlüklerine bildirmek zorunda olup, mevsimlik çalışan işletmeler hariç, üç ay içerisinde verisi gelmeyen işletmelerin kod numaraları iptal edilir.

d) Fatura ve/veya müstahsil makbuzlarında süt miktarının haksız yere yapılacak destekleme ödemelerinin önlenebilmesi amacıyla, süt miktarının kesinlikle 'litre' olarak yer alması ve ödemelerin 'litre' üzerinden yapılması zorunludur.

e) Örgütlü üreticinin sattığı sütlerle ilgili İcmallerin hazırlaması; Tebliğin 3 üncü maddesinin (i) bendinde tanımlanan ve bu örgütlerin kuruluş kanunlarına göre kurulmuş Merkez Birliklerine üye olan ve Merkez Birliğinden icmal hazırlama yetki belgesi alan üretici örgütlerince yapılır. Bu tanıma dahil olmayan örgütlerce yapılan icmaller dikkate alınmaz.


f) Örgütlü olmayan üreticinin sattığı sütler ile ilgili icmalleri İl/İlçe Müdürlükleri hazırlar. İl/İlçe Müdürlüklerine müracaat eden örgütlü olmayan üreticiden; sattığı sütün fatura ve/veya müstahsil makbuzları ile birlikte adı, soyadı, T.C. Kimlik Numarası ve adresini içeren üretici bilgileri istenir. İl/İlçe Müdürlüklerince incelemeler yapıldıktan sonra hazırlanan ve onaylanan icmaller, ilgili banka şubesine gönderilir.

g) Süt icmallerinin hazırlanmasında ve incelenmesinde, üreticilere ait Fatura ve/veya müstahsil makbuzları, hayvan sayısı ve satılan süt miktarları dikkate alınır. Üreticinin sahip olduğu hayvan sayısı ile sattığı süt miktarının uyumlu olmaması durumunda, bu üretici icmal listesinden çıkarılır.

ğ) İcmallerin yapılmasında, faturaların 2ncikopyaları ile müstahsil makbuzlarının asılları esas alınır. Bunların her ne suretle olursa olsun, fotokopileri veya onaylı suretleri kesinlikle dikkate alınmayacaktır.

h) Destekleme ödemelerinde; üye üreticilerden süt alarak, süt işleme tesislerine teslim ettikleri sütler için üretici örgütlerince veya İl/İlçe Müdürlüklerince düzenlenen ve İl/İlçe Müdürlüklerince onaylanmış fatura ve her bir ortağın teslim ettiği süt miktarını gösteren icmal cetvelleri esas alınır.

ı) Aynı faturada farklı destekleme oranlarından faydalanan üreticiler var ise ayrı icmallerde gösterilir, bu icmallerin toplamı, fatura toplamı ile aynı olmalıdır.


i) Destekleme ödemeleri; onaylanmış icmal cetvellerinde belirtilen kişilere ödenmek üzere, icmalleri hazırlayan Tebliğin 3 üncü maddesinin (i) bendinde tanımlanan ve bu örgütlerin kuruluş kanunlarına göre kurulmuş Merkez Birliklerine üye olan ve Merkez Birliğinden icmal hazırlama yetki belgesi alan üretici örgütlerine yapılır. Hak sahiplerine yapılacak ödemeler ise,naktinBanka tarafından örgüt hesabına aktarılmasından sonraki yedi gün içinde yapılır.

j) Örgütlü üretici üretmiş olduğu sütü, Tebliğin 3 üncü maddesinin (i) bendinde tanımlanan ve bu örgütlerin kuruluş kanunlarına göre kurulmuş Merkez Birliklerine üye olan ve Merkez Birliğinden icmal hazırlama yetki belgesi alan üretici örgütlerinden her hangi birisi aracılığı ile satabilir. Bu durum süt icmallerinde belirtilir ve üyesi bulunduğu örgüt için belirlenen destekleme oranından yararlandırılır.

k) Soy kütüğüne kayıtlı işletmeler ile diğer işletmelerin icmalleri ayrı yapılır.

1) Soy kütüğüne kayıtlı işletmelere yapılacak ödemelerde, sistemin kontrolü amacıyla, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliğince her ayınonbeşindehazırlanacak listelere istinaden, son iki ay içersinde verisi gelen işletmelere, örgütleri aracılığıylanaktinBanka tarafından birliğin hesabına aktarılmasından sonraki yedi gün içinde yapılır.

m) Üretici örgütlerince pazarlanan sütün, düzenli olarak kayıtlarının tutulması ve denetlenebilirliğinin sağlanması amacıyla, üretici örgütlerince veya İl/İlçe Müdürlüklerince hazırlanan süt icmal cetvellerinin onaylanmasından en geç (7) yedi gün içinde bir nüshasının Süt Üreticileri Birliğine gönderilmesi şarttır. Süt Üreticileri Birliği, gelen icmal cetvellerine göre hazırladığı kayıtları, bir sonraki ayın en geç 15 inci gününde, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğüne gönderir. Süt Üreticileri Birliği; icmallerini gönderen veya göndermeyen üretici örgütlerinin listesini, icmalleri onaylayan İl/İlçe müdürlüklerine yazı ile bildirir. Bu icmal cetvellerini göndermeyen üretici örgütünün, bir sonraki ay'a ait süt icmal cetvelleri onaylanmaz.


n) Çiğ sütün pazarlanması ve kayıt altına alınması ile ilgili işlemleri Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü yürütür."

MADDE 3 -Aynı Tebliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 24 -Merkez Birliğini kurmuş olan; 4631 Sayılı Hayvan Islahı Kanununa göre kurulmuş Islah Amaçlı birlikler, 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununa göre kurulmuş süt üretici birlikleri, 1163 Sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulmuş Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri (Bakanlıkça hayvancılık konusunda proje almış ve halen uygulayan kooperatifler) üyelerinden, aldıkları desteğin % 0,2 oranında merkez birliklerine, % 0,1 oranında da icmalleri yapan ilgili birlik ve kooperatiflereiradkaydedilmek üzere, "Çiftçi Örgütlerini Güçlendirme" adı altında toplam % 0,3 oranında kesinti yapılır. Kesintiler tahakkukun gerçekleşmesinden sonra en geç yedi gün içinde birliklerin hesabına aktarılır."

MADDE 4 -Aynı Tebliğin 25 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 25 -Bu Tebliğ'de yer alan desteklemelerden faydalanacak örgütlü üreticilere yapılacak ödemeler, Tebliğin 3 üncü Maddesinin (i) bendinde tanımlanan örgütlerin kuruluş kanunlarına göre kurulmuş Merkez Birliklerine üye olan ve Merkez birliğinden icmal hazırlama yetki belgesi alan üretici örgütleri aracılığıyla ödenebilir. Örgütler Merkez Birliklerine üye oldukları belgeyi ve icmal hazırlama yetki belgelerinin bir fotokopisini İl Müdürlüğü ve ilgili Banka şubesine gönderir. Örgütler, üyeleri adına aldıkları desteklemeleri, en geç yedi gün içerisinde üyelerine ödemek zorundadır. Örgütlü olmayan yetiştiricilerin desteklemeleri doğrudan yetiştiriciye ödenir. "


MADDE 5 -Bu Tebliğ hükümleri, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 6 -Bu Tebliğ hükümlerini Tarım veKöyişleriBakanı yürütür.



SORUMSUZLUK BEYANI: Mevzuat.com başta Resmi Gazete olmak üzere çeşitli kaynaklardan içerik temin etmektedir. Bu içeriğin temini sırasında ve sonrasında Mevzuat.com'da yer alan bilgilerde: yanlışlıklar, hatalar, eksiklikler bulunabilir; eklemeler, çıkartmalar, güncellemeler, parçalara ayırmalar, içeriğin bölünmesi, format değişiklikleri, özetlemeler, yazılım/kod ilavesi, yapılmış olabilir; bilgiler güncel olmayabilir. Mevzuat.com hiçbir şeyi garanti etmemektedir, sorumluluk almamaktadır. Hangi sebeple olursa olsun Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı sebebiyle doğabilecek zararlardan Mevzuat.com, Mevzuat.com'un sahipleri ve çalışanları sorumlu değildir. Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı tamamen kullanıcının / ziyaretçinin vs. isteğine bırakılmıştır ve oluşabilecek zararlardan ve her türlü riskten söz konusu kullanıcılar / ziyaretçiler vs. sorumludur. Mevzuat.com kullanıcıları / ziyaretçileri vs., Mevzuat.com'u ve içeriğini kullandığı an bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını baştan itibaren koşulsuz kabul etmiş sayılır. Bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını kabul etmiyorsanız Mevzuat.com'u ve içeriğini hiçbir şekil ve surette kullanmayınız, kullandıklarınızı imha ediniz ve siteyi hemen terk ediniz. Mevzuat.com bu beyanı değiştirme hakkını elinde tutar. (Son güncelleme tarihi: 5 Nisan 2018)