Mevzuat.com

Mevzuat ve Yargı İçtihatları İçin Başvuru Kaynağı


   

- Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Dokümanın Başlığı
:
- Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
Kanun / Karar No
:
Kabul Tarihi
:
Resmi Gazete Tarihi
:
8 Ekim 2021
Resmi Gazete Sayısı
:
31622
Resmi Gazete Görüntüsü
:


8 Ekim 2021 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 31622

YÖNETMELİK

KaramanoğluMehmetbeyÜniversitesinden:

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 –26/6/2009tarihli ve 27270 sayılı Resmî Gazete’de yayımlananKaramanoğluMehmetbeyÜniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 7ncimaddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Bölümler tarafından Ulusal Yeterlilikler Çerçevesinde, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca belirlenen yeterlilikler kapsamında her diploma programı için düzeyini ve alan yeterliliklerini kapsayacak şekilde program kazanımları belirlenir. Belirlenen program kazanımlarının bir veya bir kaçını kapsayacak öğrenme kazanımlarına ve içeriğe sahip dersler belirlenir. Belirlenen bu derslere; öğrenci çalışma yüküne göre AKTS değeri belirlenir. Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinde yer alan beşinci düzey ön lisans için 120 AKTS, altıncı düzey lisans için 240 AKTS, yüksek lisans düzeyindeki bütünleşik programlar ve beş yıllık lisans programları için 300 AKTS, 6 yıllık lisans programları için 360 AKTS esas alınır. Bir AKTS, 25-30 saat arası öğrenci çalışma yüküne karşılık gelecek şekilde tespit edilir.”

MADDE 2 –Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“MADDE 8 –(1) Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar.Hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır. Ancak bu süreler sonunda kayıtlı olduğu programdan mezun olamayan son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Ek sınavlar her eğitim-öğretim yılında Senato tarafından belirlenen tarihlerde yapılır. Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indirenlere bu beş ders için üç yarıyıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl; bir dersten başarısız olanlara ise öğrencilik hakkından yararlanmaksızın sınırsız, başarısız oldukları dersin sınavlarına girme hakkı tanınır. Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler sınava girdiği ders başına öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler. Ancak bu öğrenciler, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Azami süreler içinde katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilemez. Ancak Üniversite Yönetim Kurulunun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile dört yıl üst üste katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.”


MADDE 3 –Aynı Yönetmeliğin 17ncimaddesinin birinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Sınavlar; ara sınav, yarıyıl/yıl sonusınavı, bütünleme sınavı, üç ders sınavı, muafiyet sınavı, uygulama sınavı, sözlü sınav, mazeret sınavı, yeterlik sınavı ve ek sınavlardır. Bu sınavlar yazılı, sözlü, yazılı-sözlü ve uygulamalı olarak yapılabilir. Sınavların sözlü veya uygulamalı olarak yapılacağı; uygulama, staj, tez, proje ve benzeri çalışmaların nasıl değerlendirileceği ilgili öğretim elemanınca yarıyılın ilk iki haftası içinde ilan edilir.”

“(4) Mezun olabilmesi için devam koşulunu yerine getirmiş olduğu başarısız en fazla üç dersi kalan öğrencilere, dilekçe ile başvurmaları halinde bu dersler için ilgili birim tarafından belirlenen tarihlerde sınav hakkı verilir. Zorunlu stajını tamamlamamış öğrenciler de bu haktan faydalanabilir. Bu sınavdan 60 ve üzeri not alan öğrenciler başarılı sayılır. Sadece üç ders sınav hakkını kullanan öğrenci katkı payı/öğrenim ücreti ödemez ve öğrencilik haklarından yararlanamaz.”

MADDE 4 –Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 18 –(1) Ders sorumlusu veya öğrenci maddi hata gerekçesiyle sınav sonuçlarının ilanından itibaren üç iş günü içerisinde bölüm başkanlığına dilekçe ile başvuru yaparak sınav sonuçlarının değiştirilmesini talep edebilir. Bölüm başkanlığının onayına istinaden not değişiklik talepleri dersi veren öğretim elemanı tarafından en geç iki iş günü içerisinde değerlendirilir ve varsa not düzeltmeleri akademik bilgi sistemine işlenir. Süresi içinde tamamlanamayan not düzeltmeleri için ilgili yönetim kurulu kararı gereklidir. Maddi hata başvuru ve değerlendirme evrakları dersi veren öğretim elemanı tarafından iki yıl süre ile saklanır.”


MADDE 5 –Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 23 –(1) Genel not ortalaması en az 2,00 olan ve kayıtlı olduğu birimin eğitim-öğretim müfredatında öngörülen derslerden ön lisans programları için en az 120, dört yıllık lisans programları için en az 240, beş yıllık lisans programları için en az 300 AKTS, 6 yıllık lisans programları için en az 360AKTS'likders alarak programı başarıyla tamamlayan öğrenci mezun olmaya hak kazanır.Mezuniyet işlemleri, öğrenci işleri kayıtlarının danışman tarafından kontrol edilip onaylanmasıyla tamamlanır.”

MADDE 6 –Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Mezuniyetlerine karar verilen öğrencilere, başardığı dersleri gösteren bölüm/programa göre ön lisans veya lisans diploması verilir.”

“(3) Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavı sonuçlarına göre mezun olanların ilgili sınav döneminin bitimini izleyen ilk iş günü, üç ders sınavı sonucuna göre mezun olanların üç ders sınavını takip eden ilk iş günü, ek sınavla mezun olanların son ek sınavını takip eden ilk iş günü, staj sonunda mezun olanların ise stajın bittiği günü takip eden ilk iş günü mezuniyet tarihi olarak belirlenir.Değişim programları, özel öğrencilik veya yaz okulu intibakı sonucunda mezun olanlara ise intibakın yapıldığı yönetim kurulu karar tarihi mezuniyet tarihi olarak belirlenir.”


MADDE 7 –Aynı Yönetmeliğin 26ncımaddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“e) Uluslararası öğrenci programı kapsamında kayıt yaptıran öğrencilerin kayıt yenilememeleri veya devamsızlıktan kalmaları halinde.

f) Azami öğrenim süresi sonunda mezun olmak için 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasında öngörülen başarıkriterlerininsağlanamaması halinde.”

MADDE 8 –Aynı Yönetmeliğin 32ncimaddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 32 –(1) Her türlü tebligat öğrenci bilgi sistemi aracılığı ile elektronik ortamda yapılır ve öğrencilere öğrenci bilgi sistemindeki kayıtlı telefon numaralarına veya e-posta adreslerine bilgilendirme gönderilir. Öğrenci bilgi sisteminde kayıtlı telefon numarası veya e-posta adresi bulunmayan öğrenciye tebligat işlemi; elden teslim edilerek veya adres kayıt sisteminde kayıtlı olduğu adrese posta yolu ile gönderilerek tamamlanmış sayılır.”

MADDE 9 –Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 10 –Bu Yönetmelik hükümleriniKaramanoğluMehmetbeyÜniversitesi Rektörü yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

26/6/2009

27270

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

1-

29/7/2010

27656

2-


21/10/2010

27736

3-

6/3/2011

27866

4-

25/8/2011

28036

5-

5/7/2012

28344

6-

2/7/2013

28695

7-

3/2/2015

29256

8-

10/5/2015

29351

9-

22/5/2016

29719

10-

28/1/2020

31022



SORUMSUZLUK BEYANI: Mevzuat.com başta Resmi Gazete olmak üzere çeşitli kaynaklardan içerik temin etmektedir. Bu içeriğin temini sırasında ve sonrasında Mevzuat.com'da yer alan bilgilerde: yanlışlıklar, hatalar, eksiklikler bulunabilir; eklemeler, çıkartmalar, güncellemeler, parçalara ayırmalar, içeriğin bölünmesi, format değişiklikleri, özetlemeler, yazılım/kod ilavesi, yapılmış olabilir; bilgiler güncel olmayabilir. Mevzuat.com hiçbir şeyi garanti etmemektedir, sorumluluk almamaktadır. Hangi sebeple olursa olsun Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı sebebiyle doğabilecek zararlardan Mevzuat.com, Mevzuat.com'un sahipleri ve çalışanları sorumlu değildir. Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı tamamen kullanıcının / ziyaretçinin vs. isteğine bırakılmıştır ve oluşabilecek zararlardan ve her türlü riskten söz konusu kullanıcılar / ziyaretçiler vs. sorumludur. Mevzuat.com kullanıcıları / ziyaretçileri vs., Mevzuat.com'u ve içeriğini kullandığı an bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını baştan itibaren koşulsuz kabul etmiş sayılır. Bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını kabul etmiyorsanız Mevzuat.com'u ve içeriğini hiçbir şekil ve surette kullanmayınız, kullandıklarınızı imha ediniz ve siteyi hemen terk ediniz. Mevzuat.com bu beyanı değiştirme hakkını elinde tutar. (Son güncelleme tarihi: 5 Nisan 2018)