Mevzuat.com

Mevzuat ve Yargı İçtihatları İçin Başvuru Kaynağı


   

Maltepe Üniversitesi Akademik Personel Yönetmeliği

Dokümanın Başlığı
:
Maltepe Üniversitesi Akademik Personel Yönetmeliği
Kanun / Karar No
:
Kabul Tarihi
:
1 Kasım 9999
Resmi Gazete Tarihi
:
19 Eylül 2006
Resmi Gazete Sayısı
:
0
Resmi Gazete Görüntüsü
:


19 Eylül 2006 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 26294

YÖNETMELİK

Maltepe Üniversitesinden:

MALTEPE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Üniversitede görevlendirilecek akademik personelin göreve atama ve yükseltilmesinde, akademik unvan, görev ve sorumlulukları ile özlük ve sosyal haklarının belirlenmesinde ve Üniversite ile olan ilişkilerinde uygulanacak esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik; Üniversitede görevlendirilecek akademik personele ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelik, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun Ek 44 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 - (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Üniversite: Maltepe Üniversitesini,

b) Mütevelli Heyet: Maltepe Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

c) Rektör: Maltepe Üniversitesi Rektörünü,

ç) Senato: Maltepe Üniversitesi Senatosunu,

d) Yönetim Kurulu: Maltepe Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

e) Rektör yardımcıları: Maltepe Üniversitesi rektör yardımcılarını,

f) Dekan: Öğretim elemanlarının bağlı olduğu Fakülte Dekanını,

g) Müdür: Öğretim elemanlarının bağlı olduğu Yüksekokul, Meslek Yüksekokulu, Enstitü ve Araştırma Merkezi Müdürünü,


ğ) Bölüm başkanları: Üniversitenin Fakülte, Enstitü, Meslek Yüksekokulu ve Araştırma Merkezlerindeki akademik bölüm başkanını,

h) Tam zamanlı öğretim elemanı: Tüm eğitim-öğretim ve/veya araştırma görevlerini Üniversitede yapan öğretim elemanını,

ı) Yarı zamanlı öğretim elemanı: Üniversitedeki ders ve/veya araştırma görevlerini belirli saatler, dersler ve/veya yarıyılla kısıtlı yürüten öğretim elemanını

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Akademik Unvanlar

Akademik unvanlar

MADDE 5 - (1) Üniversitedeki akademik unvanlar şunlardır:

a) Profesör: Bilimsel araştırmaları ve ihtisas alanındaki çalışmaları ile öne çıkmış, araştırma ve eğitimde tecrübe sahibi olan, en üst düzeydeki öğretim üyesidir.

b) Doçent: Üniversitelerarası Kurulun tespit ettiği kurallara uygun olarak doçentlik sınavında başarı göstererek, doçentlik unvanını almış olan öğretim üyesidir.

c) Yardımcı doçent: Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta uzmanlık veya belli sanat dallarında yeterlik belge ve yetkisini kazanmış, ilk kademedeki akademik unvana sahip öğretim ve bilimsel araştırma yapmakla görevli öğretim üyesidir.

ç) Öğretim görevlisi: Yeterli öğretim üyesi bulunmayan dersler veya herhangi bir dersin özel bilgi ve uzmanlık isteyen konularının eğitim-öğretim ve uygulamaları için, kendi uzmanlık alanlarındaki çalışma ve eserleri ile tanınmış öğretim elemanıdır.


d) Araştırma görevlisi: Yapılan araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetkili organlarca verilen diğer görevleri yapan öğretim yardımcısıdır.

e) Okutman: Yabancı dil derslerini veya Rektörlüğe bağlı bölümlerdeki dersleri okutan veya uygulayan; dersin gerektirdiği araç ve gereçleri hazırlayan, sınav yapmak ve değerlendirmek üzere görevlendirilen öğretim elemanıdır.

f) Uzman: Öğretimle doğrudan doğruya veya dolaylı olarak ilgili olan, özel bilgi ve/veya uzmanlığa ihtiyaç gösteren bir işle laboratuvarlarda, kitaplıklarda, atölyelerde ve diğer uygulama alanlarında görevlendirilen öğretim yardımcısıdır.

g) Çevirici: Sözlü veya yazılı çeviri işlerinde çalıştırılan öğretim yardımcısıdır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Akademik Personelin Çalışma Statüleri

Çalışma statüleri

MADDE 6 - (1) Akademik personel çalışma statüleri şunlardır:

a) Tam zamanlı öğretim elemanı: Bütün mesailerini Üniversite ile ilgili çalışmalara ayıran, özel kanunlarda belirlenen görevler ve telif hakları hariç olmak üzere, yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde ücretli veya ücretsiz, resmi veya özel herhangi bir iş görmeyen, ek görev almayan ve serbest meslek icra edemeyen öğretim elemanıdır.

b) Yarı zamanlı öğretim elemanı: Haftada en az yirmi saat Üniversitede bulunan, eğitim-öğretim, uygulama ve araştırmaları bölüm başkanının gösterdiği yerde ve onun denetimi altında görev yapan profesör ve doçentlerdir. Bunlar;


1) Üniversite ödeneği, idari görev ödeneği, geliştirme ödeneği ve döner sermaye gelirlerinden pay ve ücret alamazlar. Devamlı statüde görev yapan emsali profesör ve doçentlerin yararlandığı makam, temsil veya görev tazminatlarından 1/2 oranında yararlanırlar. 2) Rektör, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürü ve bölüm başkanı olamazlar, bu unvanların yardımcılıklarına seçilemezler. Ancak, Devlet memurlarının tabi olduğu mesai saatlerine ve süresine tabi olmak şartıyla enstitü müdürlüğüne, bölüm, anabilim dalı ve ana sanat dalı başkanlıklarına seçilebilirler.

c) Ders saati ücretli öğretim elemanı: Üniversitede sadece ilgili olduğu dersi vermek ve/veya uygulama çalışmaları yapmak üzere görevlendirilen öğretim elemanıdır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma

Öğretim üyeliğine yükseltilme ve atanma

MADDE 7 - (1) Öğretim üyelerinin ilk atanma ve yükseltilme usul ve esasları; 2547 sayılı Kanun hükümleri ile Yükseköğretim Kurulunca hazırlanan ve 28/1/1982 tarihli ve 17588 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği hükümlerine göre gerçekleştirilir.

(2) Akademik kadro talebine ilişkin esaslar şunlardır:

a) Her akademik yıl sonunda fakülte/enstitü/yüksekokullarda dekanlık/müdürlükler, Rektörlüğe bağlı bölümlerde bölüm başkanları mevcut kadro durumlarını gözden geçirerek akademik personel ihtiyaçlarını belirler ve Rektörlüğe bildirirler.


b) Rektör kadro taleplerinin değerlendirmesini yaparak önerileri Mütevelli Heyete sunar. Kadro sayısı ve bu kadroların özlük ve sosyal hakları Mütevelli Heyetçe belirlenir.

c) Mütevelli Heyetçe tahsis edilen kadrolar Rektörlükçe ilan edilir. Başvuruların değerlendirilmesi için Rektörlükçe adayın başvurduğu fakültede/yüksekokulda, dekanın/yüksekokul müdürünün başkanlığında bir Ön Değerlendirme Komisyonu kurulur. Ön Değerlendirme Komisyonu üyelerinin akademik unvanları; başvuran adaylardan unvanı en küçük adayın başvurduğu unvan seviyesindedir. Doçentliğe ve profesörlüğe yükseltilme durumunda; Rektör, Üniversite dışından ihtisas alanında öne çıkmış bilim adamlarından en az iki kişiyi üye olarak Komisyona davet edebilir. Ön Değerlendirme Komisyonu; Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği ile Üniversitelerarası Kurul doçentlik sınavı temel alan tabloları ve başvuru koşulları ve Maltepe Üniversitesi öğretim üyeliği kadrolarına başvuru esaslarına göre adayların başvuru dokümanlarını inceler. Komisyon adayla ilgili görüşlerini içeren raporu Rektörlüğe sunar.

ç) Rektör; Ön Değerlendirme Komisyonunca hakkında olumlu görüş bildirilen adaylara ilişkin tüm dokümanları değerlendirir, değerlendirme sonucunda başvurusunun kabulüne karar verilenlere ilişkin tüm dokümanları atanma-yükseltilme işlemlerinin başlatılabilmesi için Genel Sekreterliğe gönderir. Adayın atanma ve yükseltilmesi için 2547 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatta öngörülen hükümler uygulanır.


Diğer akademik personel temini ve atanmaları

MADDE 8 - (1) Araştırma görevlisi temini ve atanmasına ilişkin hükümler şunlardır:

a) Araştırma görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda aşağıdaki nitelikler aranır;

1) Adayın, atanacağı alan ile ilgili en az lisans derecesine sahip ve lisans bitirme notunun 100 üzerinden en az 65 veya 4 üzerinden en az 2.5 olması,

2) LES sınavına girmiş ve yeterli puan almış olması,

3) Öğrenciliği sırasında herhangi bir disiplin cezası almamış olması,

4) KPDS/ÜDS'den en az 50 puan veya uluslararası dil sınavlarından bu notun eş değeri puan almış olması; böyle bir belgesi yok ise başvuracağı bölüm tarafından yapılacak dil sınavında başarılı olması.

b) Atanmaya ilişkin esaslar şunlardır;

1) Açık olan kadrolar, dekan/yüksekokul müdürünün önerisi ve Rektörün onayı ile duyurulur.

2) Aday, ilgili birim tarafından yapılacak bilim ve dil sınavına alınır. Ancak, geçerli dil belgesi olanlar dil sınavından muaf tutulur.

3) Dil sınavında adayların ilgili olduğu yabancı dilden Türkçe'ye çeviri yapması istenir. Sözlük kullanılması serbesttir. Sınavlar ilgili jüri tarafından değerlendirilir.

4) Bilim sınavı, ilgili alanda lisans düzeyindeki bilgiyi ölçer. Değerlendirme Jürisi ilgili dekan/yüksekokul müdürü, ilgili bölüm başkanı ve ilgili alandan bir öğretim üyesinden oluşur. Jüri Başkanı dekan/yüksekokul müdürüdür. Jürinin oluşumu ve toplanması Jüri Başkanı tarafından sağlanır. Adayın başarılı bulunması için, jüri üyelerinin çoğunluğunun oyunu alması gerekir.


5) Rektörün olumlu görüşü ve Mütevelli Heyetin onayı ile kadroya atama gerçekleşir.

c) Yeniden atanma işlemi; ilgili bölüm başkanı, dekan/yüksekokul müdürünün önerisi ve Rektörün onayıyla gerçekleşir. Araştırma görevi kadrosuna yeniden atanma koşulları şunlardır;

1) KPDS/ÜDS'den en az 50 puan veya uluslararası dil sınavlarından bu notun eş değeri puan almış olması; böyle bir belgesi yok ise başvuracağı bölüm tarafından yapılacak dil sınavında başarılı olması,

2) İlgili birim tarafından kendisine verilen laboratuvar, uygulama ve diğer görevlerde başarılı bulunmuş olması,

3) Göreve ilk atanmadan itibaren fiilen çalıştığı iki yılın sonunda bir yüksek lisans ya da doktora programına kayıtlı olması/bir yüksek lisans ya da doktora programına kayıtlı bulunanların olağan süre içerisinde ilerleme kaydetmesi ve sonuçlandırması,

4) Disiplin cezası almamış olması.

Öğretim görevlisi

MADDE 9 - (1) Öğretim görevlisi temini ve atanmasına ilişkin esaslar şunlardır:

a) Öğretim görevlisi olarak atanacak kişinin aşağıdaki niteliklere sahip olması gerekir;

1) Lisans eğitimi veren alanlara atanmak için adayın görev yapacağı alanda yüksek lisans yapmış olması, ön lisans eğitimi verilen alanlar için ise lisans diplomasını aldıktan sonra atanacağı alanda en az beş yıl çalışmış olması,

2) Atanacağı alanda çalışma ve/veya eserleri ile tanınmış olması.


b) Atanmaya ilişkin esaslar şunlardır;

1) Açık olan kadrolara atamalar; dekan/yüksekokul müdürü, Rektörlüğe bağlı bölümlerde bölüm başkanının önerisi ve Rektörün onayı ile yapılır.

2) Adaylardan, Değerlendirme Jürisi önünde Türkçe, yabancı dilde ders vereceklerin ilgili dilde örnek bir ders vermeleri istenir.

3) Değerlendirme Jürisi; ilgili fakültenin dekanı/yüksekokulun müdürü, Rektörlüğe bağlı bölümlerde bölüm başkanı, ilgili bölüm başkanı, biri ilgili alandan diğeri benzer alandan en az iki öğretim üyesi ve Rektörlük tarafından görevlendirilecek bir öğretim üyesinden oluşur. Jüri Başkanı; ilgili dekan/yüksekokul müdürü, Rektörlüğe bağlı bölümlerde Rektör tarafından atanacak bir öğretim üyesidir.

4) Jüri, atamaya ilişkin teklifini oy çokluğu ile yapar. Oyların eşitliği halinde Jüri Başkanının kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

5) Rektörün olumlu görüşü ve Mütevelli Heyetin onayı ile kadroya atama yapılır.

c) Yeniden atama işlemi; ilgili bölüm başkanı, dekan/yüksekokul müdürünün uygun bulması ve önerisi ile Rektör tarafından onaylanarak gerçekleşir. Öğretim görevlisi kadrosuna yeniden atanma koşulları şunlardır;

1) Ders uygulamalarında başarılı bulunma,

2) Çalışma alanında kendini geliştirmede gösterdiği başarı,

3) Disiplin cezası almamış olması.


Okutman temini ve atanması

MADDE 10 - (1) Okutman temini ve atanmasına ilişkin esaslar şunlardır:

a) Okutmanlık kadrosuna başvuranların aşağıdaki niteliklere sahip olması gerekir:

1) Atanacağı alanda en az lisans derecesine sahip olması,

2) En az üç yıllık mesleki deneyimi olması,

3) Yabancı dil okutmanlığı için KPDS/ÜDS sınavlarının birinden en az 100 üzerinden 80 puan almış veya uluslararası dil sınavından bu notun eşdeğeri puan almış olması.

b) Atanmaya ilişkin esaslar şunlardır:

1) Açık olan kadrolar bölüm başkanının önerisi ve Rektörün onayı ile duyurulur.

2) Adaylardan Değerlendirme Jürisi önünde örnek bir ders vermeleri istenir. Yabancı dil okutmanlığı için ders, ilgili yabancı dilde olmalıdır.

3) Değerlendirme Jürisi; Bölüm başkanı, Rektör yardımcısı ya da Rektörlüğün görevlendirdiği bir öğretim üyesi ile ilgili birimde en kıdemli öğretim elemanından (öğretim görevlisi ya da okutmandan) oluşur.

4) Jüri Başkanı; Rektör yardımcısı ya da Rektörlükçe görevlendirilen öğretim üyesidir. Jürinin toplanması Jüri Başkanı tarafından sağlanır. Adayların, jüri üyelerinin çoğunluğunun oyunu alması gerekir.

5) Kadroya atama Rektörün olumlu görüşü ve Mütevelli Heyetin oluru ile gerçekleşir.

c) Yeniden atanma işlemi; ilgili bölüm başkanının önerisi üzerine Rektör tarafından onaylanarak gerçekleşir. Yeniden atanmada öğretim görevlilerinin yeniden atanmasındaki şartlar aranır.


BEŞİNCİ BÖLÜM

Akademik Görev ve Sorumluluk

Akademik görev ve sorumluluk

MADDE 11 - (1) Tam zamanlı akademik personelin görev ve sorumlulukları şunlardır:

a) Akademik yaşamın gereklerine göre mesailerini Üniversiteye ayırmak,

b) Ders yüklerine ek olarak öğrencilere danışmanlık yapmak,

c) Araştırma görevlilerinin eğitimine yardımcı olmak,

ç) Araştırma projeleri hazırlamak ve yönetmek,

d) Akademik yayın yapmak ve Üniversitenin komisyon ve kurullarına katılmak,

e) Sözleşmelerinde belirtilen diğer faaliyetlerde bulunmak.

(2) Profesör ve doçentlerin haftada en az on saat, yardımcı doçentlerin haftada en az oniki saat, öğretim görevlilerinin haftada en az ondört saat ve okutmanların haftada en az yirmiiki saat ders vermeleri zorunludur.

(3) Akademik personelin, ders ve görevleri ile ilgili hususlar, sözleşmelerinde belirtilir. Akademik personel; katıldıkları uluslararası toplantılarda tebliğ sunarak veya oturum yöneticisi olarak edindikleri bilgi ve tecrübelere ilişkin görüşleri de dâhil olmak üzere, tüm akademik faaliyetlerini bir rapor halinde ders yılının bitmesinden en geç bir ay sonra Üniversite yönetimine sunmak zorundadır.

(4) Tüm akademik personel kendi alanında bilimsel çalışma/araştırma yapmak ve araştırma sonuçlarının ulusal/uluslararası alanda tanınan yayın organlarında yayınlanması için gerekli çabayı göstermekle yükümlüdür.


Disiplin

MADDE 12 - (1) Öğretim elemanları dilediği konularda akademik çalışma ve araştırma yapabilir. Ancak, görevini ihmal eden veya eylem ve davranışlarıyla Üniversitenin manevi şahsiyetine zarar veren öğretim elemanları hakkında; 21/8/1982 tarihli ve 17789 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre işlem yapılır.

ALTINCI BÖLÜM

Akademik Personelin Özlük ve Sosyal Hakları

Akademik personelin özlük hakları

MADDE 13 - (1) Üniversitede çalışan akademik personelin ücretleri ve ücretlerle ilgili diğer hususlar 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uyarınca yapılan sözleşmelerde ayrı ayrı gösterilir.

(2) Tam zamanlı görev yapan öğretim elemanlarına; akademik yüklerine ek olarak Üniversitenin lisansüstü ve uygulamalı programlarında görev verilmesi halinde ek eğitim ücreti verilir. Bu ücretler, Üniversite Yönetim Kurulunun görüşü alınarak Mütevelli Heyeti tarafından tespit edilir, ücretler yapılan eğitim programının niteliklerine göre farklı olabilir.

(3) Öğretim elemanlarına idari görev verilmesi halinde ek ödenek verilir, ek ödenekler Mütevelli Heyeti tarafından tespit edilir.

(4) Bilimsel araştırma yapmakla yükümlü öğretim elemanlarının tebliğ sunmak amacıyla ilgili fakülte/yüksekokul müdürü/bölüm başkanı tarafından uygun görülen ve Yönetim Kurulunca onaylanan yurt içi ve yurt dışı seminer ve konferanslara katılmaları durumunda yolluk, gündelik, varsa katılım ücretleri Rektörlükçe belirlenen esaslar dahilinde Üniversite tarafından karşılanır.


(5) Ücret artışları; ekonomik koşullardaki değişikliklere ve öğretim elemanlarının çalışmalarında gösterdiği başarıya göre Rektörün önerisi ile Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.

Sosyal haklar (İzinler)

MADDE 14 - (1) İzinler idari ve akademik izinler olarak aşağıdaki şekilde kullanılır.

a) İdari izinler: İdari izinlerle ilgili düzenlemeler 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uyarınca yapılır.

b) Akademik izinler: Öğretim elemanları ihtisas alanları çerçevesinde deneyimlerini geliştirmek ve gelişmeleri yakından izleyebilmek amacıyla ilgili dekan/müdür/bölüm başkanının izni ile Üniversite dışı kuruluşlarda çalışma yapabilirler. Bu çalışmalar haftada bir günden fazla olamaz.

(2) Diğer üniversitelerde ders vermek üzere yapılan görevlendirmelerde haftada bir günü geçemez.

(3) Alanlarında Üniversitede yüksek lisans ve doktora programı açılana kadar, araştırma görevlilerinin yüksek lisans ve doktora çalışmaları için dekanın izni ve bölüm başkanının denetiminde haftada en fazla iki yarım gün kurum dışına gitmelerine izin verilir. Doktora ve yüksek lisans çalışmalarını Üniversitede yapmakta olan araştırma görevlileri, mecburi hizmetle yükümlü tutulurlar.

(4) Üniversitede en az üç yıl çalışan tam zamanlı akademik personele ücretli bilimsel çalışma izni verilebilir. Ücretli bilimsel çalışma izni yılda üç aydan fazla ve beş yılda ikiden fazla olamaz.


(5) Ücretli bilimsel çalışma izni ilgili bölüm başkanı/dekan/yüksekokul müdürü ve Rektörün onayı ile verilir.

Sözleşme süreleri

MADDE 15 - (1) Her kademedeki öğretim elemanının Üniversitedeki görev süresi sözleşmelerinde belirtilen süre için geçerlidir. Süresi dolan sözleşmeler, Mütevelli Heyet onayı ile yenilenebilir. Sözleşmenin yenilenmemesi durumunda öğretim elemanının Üniversitedeki görevi sona erer. Akademik personelin sözleşmeleri bir eğitim dönemi, bir veya daha fazla eğitim yılı veya bir eğitim yılının belirli dönemleri için düzenlenebilir.

Belirsiz süreli atama

MADDE 16 - (1) Mütevelli Heyet, öğretim elemanlarını yaş haddi hariç kadro karşılığı belirsiz süreli sözleşmeli olarak atayabilir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Yürürlükten kaldırılan mevzuat

MADDE 17 - (1) 22/12/1997 tarihli ve 23208 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Maltepe Üniversitesi Akademik Personel Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 18 - (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19 - (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Maltepe Üniversitesi Rektörü yürütür.



SORUMSUZLUK BEYANI: Mevzuat.com başta Resmi Gazete olmak üzere çeşitli kaynaklardan içerik temin etmektedir. Bu içeriğin temini sırasında ve sonrasında Mevzuat.com'da yer alan bilgilerde: yanlışlıklar, hatalar, eksiklikler bulunabilir; eklemeler, çıkartmalar, güncellemeler, parçalara ayırmalar, içeriğin bölünmesi, format değişiklikleri, özetlemeler, yazılım/kod ilavesi, yapılmış olabilir; bilgiler güncel olmayabilir. Mevzuat.com hiçbir şeyi garanti etmemektedir, sorumluluk almamaktadır. Hangi sebeple olursa olsun Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı sebebiyle doğabilecek zararlardan Mevzuat.com, Mevzuat.com'un sahipleri ve çalışanları sorumlu değildir. Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı tamamen kullanıcının / ziyaretçinin vs. isteğine bırakılmıştır ve oluşabilecek zararlardan ve her türlü riskten söz konusu kullanıcılar / ziyaretçiler vs. sorumludur. Mevzuat.com kullanıcıları / ziyaretçileri vs., Mevzuat.com'u ve içeriğini kullandığı an bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını baştan itibaren koşulsuz kabul etmiş sayılır. Bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını kabul etmiyorsanız Mevzuat.com'u ve içeriğini hiçbir şekil ve surette kullanmayınız, kullandıklarınızı imha ediniz ve siteyi hemen terk ediniz. Mevzuat.com bu beyanı değiştirme hakkını elinde tutar. (Son güncelleme tarihi: 5 Nisan 2018)