Mevzuat.com

Mevzuat ve Yargı İçtihatları İçin Başvuru Kaynağı


   

- Milletlerarası Tahkim Ücret Tarifesi

Dokümanın Başlığı
:
- Milletlerarası Tahkim Ücret Tarifesi
Kanun / Karar No
:
Kabul Tarihi
:
1 Kasım 9999
Resmi Gazete Tarihi
:
11 Mart 2005
Resmi Gazete Sayısı
:
0
Resmi Gazete Görüntüsü
:


Tebliğ

Adalet Bakanlığından:

Milletlerarası Tahkim Ücret Tarifesi

Konu ve kapsam

Madde 1 -Milletlerarası Tahkim Kanunu uyarınca, taraflarla hakem veya hakem kurulu arasında ücretin belirlenmesi konusunda anlaşmaya varılamaz veya tahkim anlaşmasında ücretin belirlenmesine ilişkin herhangi bir hüküm bulunmazsayada taraflarca bu konuda yerleşmiş milletlerarası kurallara veya kurumsal tahkim kurallarına yollama yapılmamışsa, hakem veya hakem kurulunun alacağı ücret hususunda bu tarife hükümleri uygulanır.

Hakemlerden birinin, bu tarifede düzenlenmeyen herhangi bir nedenle görevinin sona ermesi ile hukukî veya fiilî sebeplerle görevini zamanında yerine getirememesi nedeniyle çekilmesi veya tarafların bu yönde anlaşmaları ile hakemlik yetkisinin sona ermesi durumunda ve konusu para ile değerlendirilemeyen işlerde bu tarife hükümleri uygulanmaz.

Hakemlik ücretinin kapsadığı işler

Madde 2 -Tarifede yazılı hakem ücreti, tahkim davasının açıldığı tarihten itibaren nihaî hakem kararı verilinceye kadar yapılan dava ile ilgili iş ve işlemlerin karşılığıdır.

Hakem kararının düzeltilmesi, yorumlanması veya tamamlanması hâlleri ek ücreti gerektirmez.

Başkanın ücreti

Madde 3 -Başkanın ücreti, hakemlerden her birine ödenecek hakem ücretinin yüzde on fazlası olarak hesaplanır.

Ücretin kısmenhakedilmesive ücret ödenmeyecek haller


Madde 4 -Hakemlerden birinin veya hakem kurulunun Milletlerarası Tahkim Kanununun 7ncimaddesinin (H) fıkrası uyarınca görevinin sona ermesi hâlinde, ücret tarifesinde yazılı ücretin dörtte birine hükmedilir. (C), (E) ve (F) fıkraları uyarınca görevin sona ermesi hâllerinde hakem ücreti ödenmez.

Milletlerarası Tahkim Kanununun 11 inci maddesinin (C) fıkrasının 1 ve 2ncibentleri gereğince tahkim yargılamasının sona ermesi halinde ücret tarifesinde yazılı olan hakem ücretinin dörtte birine hükmedilir.

Milletlerarası Tahkim Kanununun 13 üncü maddesinin (B) fıkrasının 1, 2, 3, 4, 6 ve 7ncibentlerinde yazılı hâllerden birinin, hakem veya hakem kurulunca taraflara delillerin sunulması hususunda Milletlerarası Tahkim Kanununun 12ncimaddesinin (B) fıkrası uyarınca süre verilmesinden önce gerçekleşmesi hâlinde tarifede belirlenen ücretin yarısına, süre verilmesinden sonra gerçekleşmesi hâlinde ise tamamınahükmolunur.

Davanın konusuz kalması, feragat vesulhteücret

Madde 5 -Anlaşmazlığın, davanın konusuz kalması, feragat veya sulh nedeniyle, hakem veya hakem kurulunca taraflara delillerin sunulması hususunda Milletlerarası Tahkim Kanununun 12ncimaddesinin (B) fıkrası uyarınca süre verilmesinden önce sona ermesi hâlinde tarifede belirlenen ücretin yarısına, süre verilmesinden sonra sona ermesi hâlinde ise tarifede belirlenen ücretin tamamınahükmolunur.

Kısmî kararda ücret


Madde 6 -Hakem veya hakem kurulunca kısmî karar verilmesi hâlinde ücret, kısmî karar konusu uyuşmazlığın değerine göre belirlenir.

Kısmî kararın, nihaî karar olarak verilmesi hâlinde ücret tarifesinde yazılı ücretin tamamına hükmedilir.

İptal davası sonucunda hakemin davaya yeniden bakması

Madde 7 -İptal davasının kabulü hâlinde, kabul kararı temyiz edilmezse veya Milletlerarası Tahkim Kanununun 15 inci maddesinin 1 inci bendinin (b), (d), (e), (f), (g) alt bentleri ile 2ncibendinin (b) alt bendindeki hâllerin varlığı sebebiyle kabulü hâlinde, eski hakemlerden birinin yeniden tayin edilmesi durumunda, ücret tarifesinde yazılı ücretin dörtte birine hükmedilir.

Ücretinhakedilmezamanı

Madde 8 -Hakemlik ücreti tahkim yargılamasının sona ermesi ilehakedilir.

Ücretin paylaşımı

Madde 9 -Ücret tarifesine ilişkin tabloya göre belirlenecek ücret, tarifenin 3 üncü maddesi hükmü de gözetilmek suretiyle hakemler arasında paylaştırılır.

Ücret tarifesi

Madde 10 -Ücret, davanın açıldığı tarihte yürürlükte olan tarifeye göre verilir.

Yürürlük

Madde 11 -Adalet Bakanlığınca hazırlanan bu tarife 15 Mart 2005 tarihinde yürürlüğe girer.



SORUMSUZLUK BEYANI: Mevzuat.com başta Resmi Gazete olmak üzere çeşitli kaynaklardan içerik temin etmektedir. Bu içeriğin temini sırasında ve sonrasında Mevzuat.com'da yer alan bilgilerde: yanlışlıklar, hatalar, eksiklikler bulunabilir; eklemeler, çıkartmalar, güncellemeler, parçalara ayırmalar, içeriğin bölünmesi, format değişiklikleri, özetlemeler, yazılım/kod ilavesi, yapılmış olabilir; bilgiler güncel olmayabilir. Mevzuat.com hiçbir şeyi garanti etmemektedir, sorumluluk almamaktadır. Hangi sebeple olursa olsun Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı sebebiyle doğabilecek zararlardan Mevzuat.com, Mevzuat.com'un sahipleri ve çalışanları sorumlu değildir. Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı tamamen kullanıcının / ziyaretçinin vs. isteğine bırakılmıştır ve oluşabilecek zararlardan ve her türlü riskten söz konusu kullanıcılar / ziyaretçiler vs. sorumludur. Mevzuat.com kullanıcıları / ziyaretçileri vs., Mevzuat.com'u ve içeriğini kullandığı an bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını baştan itibaren koşulsuz kabul etmiş sayılır. Bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını kabul etmiyorsanız Mevzuat.com'u ve içeriğini hiçbir şekil ve surette kullanmayınız, kullandıklarınızı imha ediniz ve siteyi hemen terk ediniz. Mevzuat.com bu beyanı değiştirme hakkını elinde tutar. (Son güncelleme tarihi: 5 Nisan 2018)