Mevzuat.com

Mevzuat ve Yargı İçtihatları İçin Başvuru Kaynağı


   

Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

Dokümanın Başlığı
:
Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
Kanun / Karar No
:
Kabul Tarihi
:
1 Kasım 9999
Resmi Gazete Tarihi
:
4 Ağustos 2006
Resmi Gazete Sayısı
:
0
Resmi Gazete Görüntüsü
:


4 Ağustos 2006 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 26249

YÖNETMELİK

Trakya Üniversitesinden:

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU HAZIRLIK

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 -(1) Bu Yönetmeliğin amacı; Trakya Üniversitesinde zorunlu ve isteğe bağlı hazırlık eğitimi öngören programlarda kayıtlı tüm öğrencilerin eğitim-öğretim programlarının öngördüğü yabancı dillerde dil bilgi ve becerilerini lisans derslerini takip edebilecek düzeye getirmek için Yabancı Diller Yüksekokulunun ilgili birimlerince yürütülen hazırlık eğitim-öğretimi ile sınavlarda uygulanacak esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 -(1) Bu Yönetmelik; Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'ncadüzenlenen ve yürütülen, isteğe bağlı ve zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı eğitim-öğretim programında uygulanan esaslara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 -(1) Bu Yönetmelik, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7ncimaddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 -(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Üniversite: Trakya Üniversitesini,

b) Rektör: Trakya Üniversitesi Rektörünü,

c) Senato: Trakya Üniversitesi Senatosunu,


ç) Yüksekokul: Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunu,

d) Müdürlük: Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğünü,

e) Müdür: Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürünü,

f) Yüksekokul Kurulu: Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokul Kurulunu,

g) Yüksekokul Yönetim Kurulu: Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokul Yönetim Kurulunu,

ğ) İlgili Birimler: Yabancı Diller Yüksekokuluna bağlı yabancı dil birimini,

h) Yabancı Dil Hazırlık Sınıfları: Yabancı dil hazırlık eğitimi öngören programlarda okuyan öğrencilerden oluşan ve Yüksekokul'un ilgili birimlerince yabancı dil hazırlık eğitim-öğretimi yapılan sınıfları,

ı) Yabancı Dil Destekli Programlar: Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı öngören, ancak lisans derslerinin bir kısmının yabancı dilde verildiği programları,

i) Kurlar: Başlangıç düzeyi, orta düzey ve ileri düzey olmak üzere üç gruptan oluşan ve Avrupa ortak ölçütler doğrultusunda A1, A2, B1, B2, C1 ve C2 kademelerine göre de sınıflandırılabilen yabancı dil seviyelerini,

j) Kur Eğitimi: Eğitimi verilen yabancı dil seviyesini

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Muafiyet, Yeterlik Sınavı, Eğitim Öğretim Süresi, Devam Durumu, Sınavlar

Muafiyet

MADDE 5 -(1) Yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmesi gereken öğrenciler, aşağıdaki şartlardan en az birini karşılamak kaydıyla muaf sayılırlar:


a) Yüksekokul tarafından yapılan yeterlik sınavında başarılı olmak.

b) Senato tarafından yeterlik sınavına eşdeğer kabul edilen sınavların herhangi birinden son iki yıl içinde aşağıda belirtilen puanları almış olduğunu belgelemek:

Programlar

İNGİLİZCE

ALMANCA

Cambridgeexam

IELTSlevel

TOEFLIBT

TOEFLCBT

European

framework

Ulusal ve Uluslar arası geçerliliği olan her hangi bir Almanca Sınavı

Öğretmenlik ve Mütercimlik Tercümanlık Öğrencileri

CAE

6.0

80

213

C1

C1(ZMP)

Zorunlu ve İsteğe Bağlı Hazırlık Öngören

Diğer Program Öğrencileri

FCE

5.0

60

173

B2

B2

c) Daha önce Üniversitenin veya başka bir üniversitenin yabancı dil hazırlık programına devam etmiş ve başarı ile tamamlamış olmak.

ç) Başka bir üniversitenin yapmış olduğu hazırlık sınıfı yabancı dil yeterlik sınavını, en az 70 veya üstünde bir notla başarmış olmak.

(2) Muafiyet sağlayan bu belgeler, yeterlik sınavlarından en geç bir hafta önce Müdürlüğe teslim edilmelidir.

Yeterlik sınavı


MADDE 6 -(1) Üniversitede hazırlık sınıfı bulunan öğretim programlarına ilk kez kayıt yaptırmış ve Senatoca eşdeğerliği kabul edilen uluslar arası ve ulusal sınavlarda Senato tarafından kabul edilen başarı belgelerinden birine sahip olan öğrenciler hazırlık okumadan doğrudan bağlı bulundukları lisans programlarına kayıt yaptırabilirler. Üniversiteye kayıt yaptıran, ancak muafiyet belgesi bulunmayan öğrenciler ders kayıt haftasında Yüksekokul tarafından düzenlenen iki ayrı günde yapılan yeterlik sınavına tabi tutulurlar. Yeterlik Sınavında başarı düzeyi; öğretmenlik ve mütercim tercümanlık bölüm öğrencileri için C1, diğer ön lisans ve lisans öğrencileri için B2 düzeyindedir. Öğrencinin Yeterlik Sınavında başarılı sayılabilmesi için, 100 tam puan üzerinden en az 60 puan alması zorunludur. Yeterlik Sınav notu; öğrencilerin girmiş oldukları sınavlardan (okuma, duyduğunu anlama, yazma, konuşma, dilbilgisi) alacakları notların ağırlıkları dikkate alınarak hesaplanır. Yeterlik sınavında başarılı olan öğrenciler, hazırlık sınıfı öğretiminden muaf tutulurlar ve hazırlık sınıfında öğrenim görmüş ve başarılı olmuş öğrencilerle aynı haklara sahip olurlar. Bu öğrenciler kayıt oldukları programların birinci sınıfına devam ederler. Başarısız olan ve yeterlik sınavına girmeyen öğrenciler ise süresi içinde Yüksekokulun hazırlık sınıfına doğrudan, isteğe bağlı hazırlık sınıfı olan programlarda ise tercihlerine bağlı olarak kayıt yaptırırlar.


(2) Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenciler sınavda aldıkları puana göre başlangıç düzeyi, orta düzey ve ileri düzey olmak üzere üç düzeye ayrılırlar ve eğitim öğretimlerine kur sistemi çerçevesinde devam ederler.

Yabancı dil hazırlık sınıfı öğretimi süresi ve esasları

MADDE 7 -(1) Yabancı Diller Yüksekokulunda eğitim-öğretim aşağıdaki esaslar çerçevesinde yürütülür:

a) Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Bölümü ve Yabancı Diller Yüksekokulu Mütercim Tercümanlık Bölümü programlarına kaydını yaptıran ve Yeterlik Sınavında başarısız olan veya bu sınava katılmayan öğrenciler için yabancı dil hazırlık sınıflarında öğretim süresi bir yıldır. Hazırlık öğretimi programını başarıyla tamamlayan ve Yüksekokuldan Hazırlık Başarı Belgesi alan öğrenciler doğrudan kayıtlı oldukları lisans programlarına başlarlar. Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenciler sınavlara alınmaz, hazırlık sınıfını tekrar etmek zorundadırlar. Devam şartlarını yerine getiren, ancak yıl sonunda başarısız olan öğrencilere, hazırlık sınıfı yaz programına devam etme hakkı ve bir sonraki eğitim-öğretim yılı başında yapılacak olan Yeterlik Sınavına girme hakkı tanınır. Bu sınavda başarılı olan veya Senato tarafından eşdeğerliliği kabul edilen uluslararası sınavların birinden kabul edilir düzeyde başarılı olduklarına dair belge getiren öğrenciler lisans programlarına kayıt yaptırırlar. Akademik yılın başında yapılan yeterlik sınavında başarısız olan öğrenciler hazırlık sınıfına yeniden devam ederler. Bir yıllık ek süre sonucunda başarısız olan öğrencilere son kez Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilere uygulanan yeterlik sınavına girme hakkı tanınır. Bunda da başarısız olan öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir. Hazırlık öğretimi lisans öğretim süresinin dışındadır. Hazırlık sınıfına dinleyici öğrenci kabul edilmez.


b) Yabancı dil destekli ve eğitim dili Türkçe olan programlara kayıt yaptıran öğrenciler için zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı öğretim süresi bir yıldır. Hazırlık öğretimi programını başarı ile tamamlayan ve Yüksekokuldan Hazırlık Başarı Belgesi alan öğrenciler doğrudan ilgili fakülte, enstitü veya yüksekokulların programlarına kayıt yaptırır ve eğitim-öğretim programında yer alan ve 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince düzenlenen zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olurlar. Hazırlık sınıfı derslerinin tümünde devam şartını sağlayan, fakat yıl sonunda başarısız olan öğrencilerin ilişikleri kesilmeden; ilgili fakülte, enstitü veya yüksekokulların bölümyada programlarının birinci sınıfına kayıtları yapılır, ancak mezun oluncaya kadar açılacak yabancı dil yeterlik sınavında başarılı olmaları gerekir. Bu durumdaki öğrenciler, yeterlik sınavında başarılı olmaksızın; ilgili fakülte, enstitü veya yüksekokulların bölümyada programlarındaki zorunlu yabancı dil derslerini ve yabancı dilde verilen dersleri alamazlar, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince düzenlenen zorunlu yabancı dil derslerinden muaf tutulmazlar. Devam şartını yerine getiren öğrenciler hazırlık sınıfı yaz programına devam edebilirler. Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenciler hazırlık sınıfını bir yıl daha tekrar etmek zorundadır. Bu süre sonunda da devamsız olanların ilgili fakülte, enstitü veya yüksekokullarla ilişiği kesilir. Öğrencinin hazırlık sınıfında geçirdiği öğrenim süresi, 2547 sayılı Kanunda öngörülen sürelerin dışındadır. Hazırlık sınıfına dinleyici öğrenci kabul edilmez.


c) İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı öğretim süresi bir yıldır. İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı uygulayan programlarda; önceden belirlenen kontenjandan daha fazla başvuru olduğu taktirde, öğrencilerin Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) giriş puanlarına göre sıralama yapılarak, kontenjan sayısı kadar hazırlık sınıflarına kayıt yapılır. İsteğe bağlı hazırlık sınıfı açılabilmesi için en az 15 öğrencinin hazırlık sınıfına kayıt yaptırması gerekir. Hazırlık sınıfı öğretim programını başarı ile tamamlayan öğrenciler, doğrudan ilgili programın ilk sınıfından eğitim-öğretime başlarlar. Bu öğrenciler, Üniversiteye kayıt oldukları eğitim-öğretim programında yer alan ve 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince düzenlenen zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olurlar ve mezun olurken Yabancı Diller Yüksekokulundan İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı Başarı Belgesi alırlar. Yıl sonunda başarısız öğrencilere, hazırlık sınıfı yaz programına devam etme hakkı ve bir defaya mahsus eğitim-öğretim yılının başında yapılan Yabancı Dil Yeterlik sınavına girme hakkı verilir. Bu sınavda da başarısız olan öğrenciler, kayıt oldukları programın birinci sınıfından eğitim-öğretime başlarlar, ancak 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince düzenlenen, zorunlu yabancı dil derslerinden muaf tutulmazlar. İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfında devam şartlarını yerine getiren, ancak başarısız olan öğrencilere diploma ekinde Yüksekokul tarafından İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı Devam Belgesi verilir. Öğrencininhazırlık sınıfında geçirdiği öğrenim süresi, kayıt oldukları programlar için 2547 sayılı Kanundaöngörülen sürelerin dışındadır. Hazırlık sınıfına dinleyici öğrenci kabul edilmez.


Hazırlık sınıfı yaz programı

MADDE 8 -(1) Hazırlık sınıfında başarısız olan öğrencilere akademik yılının başında uygulanacak olan Yeterlik Sınavında başarılı olmaları için hazırlık sınıfı yaz programı açılabilir. Hazırlık sınıfı yaz programı Yükseköğretim Kurumlarında Yürütülen Yaz Okulları Programları Uygulama Esas ve Usullerine göre yürütülür. Bu programa, devam şartını yerine getiren ve yıl içi notu en az 30 olan başarısız öğrenciler ile yıl sonu sınavında veya yeterlik sınavlarının en az birinde 30 puan alan öğrenciler kayıt yaptırabilir. Program süresi 8 hafta (22 saat/hafta) olup, başlama ve bitiş tarihi Senato tarafından belirlenir. Hazırlık sınıfı yaz programı Yüksekokul Kurulunun teklifi ve Senatonun onayı ile açılır. Hazırlık sınıfı yaz programı zorunlu olmayıp, Yüksekokul Kurulunun Yükseköğretim Kurumlarında Yürütülen Yaz Okulları Programları Uygulama Esas ve Usullerine göre belirleyeceği öğrenim ücretine tabidir. Programın açılması için en az 20 öğrencinin kesin kayıt yaptırması gerekir. Kayıt yaptıran öğrenci sayısı 25'i geçerse birden çok şube açılabilir. Yaz programına devam etmek isteyen öğrenci sayısı, yüksekokul imkanlarının karşılayamayacağı düzeyde olursa, programa öğrenci kabulü, Müdürlükçe belirlenecek ve önceden duyurulacak olan kriterler çerçevesinde yapılır.

Kayıt yenileme

MADDE 9 -(1) Hazırlık sınıfı öğrencileri, her yarıyıl kayıtlarını yenilemek ve katkı paylarını veya öğrenim ücretlerini ödemek zorundadırlar.


Hazırlık sınıfı öğretim programı

MADDE 10 -(1) Hazırlık sınıfı öğretim programı, dersleri ve içerikleri Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından belirlenir ve Senato onayı ile kesinleşir. Dersler bir veya iki yarıyıl olarak düzenlenebilir. Kurlara göre öğrencilere haftada 24-30 saat ders verilir.

(2) Derslerde yüz yüze eğitimin yanı sıra, ihtiyaç duyulduğu oranda iletişim ve bilgi teknolojilerine dayalı uzaktan eğitim yöntemleri ile uygulamalara yer verilebilir. Uzaktan Eğitim Merkezi aracılığı ile verilecek olan derslerin içeriği, kredisi, programı, uygulamaya ve değerlendirmeye ilişkin özellikleri, kullanılacak kaynaklar, çoklu ortam uygulamaları Yüksekokul Kurulunun teklifi ile İletişim ve Bilgi Teknolojilerine Dayalı Ders Hazırlama İlkeleri doğrultusunda projelendirilerek, Senatonun ve Yükseköğretim Kurulunun onayına sunulur.

Devam zorunluluğu

MADDE 11 -(1) Hazırlık sınıfında yarıyıl veya yıl sonu sınavlarına girme hakkını elde edebilmek için derslere %80 devam zorunluluğu vardır. Devam şartını sağlayamayan öğrenciler, yarıyıl veya yıl sonu sınavına alınmazlar. Bu öğrenciler, yıl içi başarı notları ne olursa olsun hazırlık sınıfından başarısız sayılırlar.

Sınavlar ve değerlendirilmesi

MADDE 12 -(1) Hazırlık sınıfındaki her ders için; yarıyıllık derslerde iki, yıllık derslerde dört ara sınav, dört kısa süreli sınav ve yıl sonu sınavı yapılır. Sınavlar, 100 tam not üzerinden değerlendirilir. Ara ve yıl sonu sınav programları Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve sınavların başlangıcından en azonbeşgün önce Müdürlükçe ilan edilir.


(2) Öğrencilerin ara sınavlara katılması esastır. Ancak, Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen bir mazereti nedeni ile ara sınava katılmayan öğrencilere mazeretlerinin bitiminden itibaren yedi gün içinde başvurdukları taktirde mazeret sınavı açılır. Kısa süreli sınavların ve yıl sonu sınavının mazeret sınavı yoktur.

Başarı notu

MADDE 13 -(1) Hazırlık sınıfında okutulan bir dersin başarı notu, ara sınav notunun veya eşit ağırlıklı not ortalamasının %40'ı, kısa süreli sınavların eşit ağırlıklı not ortalamasının %10'u ve yarıyıl veya yıl sonu sınav notunun %50' si toplanarak belirlenir. Bir dersten başarılı sayılmak için başarı notunun en az 60 olması gerekir. Tüm derslerden ortalaması 100 üzerinden en az 60 olan öğrenci hazırlık programını başarı ile tamamlamış sayılır.

Sınav sonuçlarının ilanı ve sınav sonuçlarına itiraz

MADDE 14 -(1) Ara sınav ve yıl sonu sınav sonuçları; sınav tarihini izleyen en geç bir hafta içinde ilgili öğretim elemanı tarafından Müdürlüğe teslim edilir ve sonuçlar Müdürlükçe ilan edilir.

(2) Öğrenciler sınav sonuçları hakkındaki itirazlarını sonuçların ilan edildiği tarihten itibaren en geç bir hafta içinde Müdürlüğe yazılı olarak yapabilirler. Müdür itirazı, sınavı yapan öğretim elemanı ile ilgili birim başkanına inceletir. Maddi hata varsa düzeltme yapılabilir. Gerektiğinde Müdür, Yüksekokul Yönetim Kurulu Kararı ile biri dersi okutan öğretim elemanı olmak şartıyla ilgili öğretim elemanlarından en az üç kişilik bir komisyon kurarak itirazı inceletir. Komisyon kararı Yüksekokul Yönetim Kurulunda görüşülerek karara bağlanır.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan hususlar

MADDE 15 -(1) Bu Yönetmelikte yer almayan hususlarda; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca çıkarılan, 1/4/1996 tarihli ve 22598 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Eğitim-Öğretimi ve Yabancı Dille Eğitim-Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri ile öğrencinin kayıtlı olduğu Trakya Üniversitesinin fakülte, enstitü, yüksekokul veya meslek yüksekokulları eğitim, öğretim ve sınav yönetmelikleri hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 16 -(1) 22/5/2005 tarihli ve 25822 sayılı Resmî Gazete'de yayımlananTrakya Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretimi ve Sınav Yönetmeliğiyürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 17 -(1) Bu Yönetmelik 2006-2007 eğitim-öğretim yılı başında yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18 -(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Trakya Üniversitesi Rektörü yürütür.



SORUMSUZLUK BEYANI: Mevzuat.com başta Resmi Gazete olmak üzere çeşitli kaynaklardan içerik temin etmektedir. Bu içeriğin temini sırasında ve sonrasında Mevzuat.com'da yer alan bilgilerde: yanlışlıklar, hatalar, eksiklikler bulunabilir; eklemeler, çıkartmalar, güncellemeler, parçalara ayırmalar, içeriğin bölünmesi, format değişiklikleri, özetlemeler, yazılım/kod ilavesi, yapılmış olabilir; bilgiler güncel olmayabilir. Mevzuat.com hiçbir şeyi garanti etmemektedir, sorumluluk almamaktadır. Hangi sebeple olursa olsun Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı sebebiyle doğabilecek zararlardan Mevzuat.com, Mevzuat.com'un sahipleri ve çalışanları sorumlu değildir. Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı tamamen kullanıcının / ziyaretçinin vs. isteğine bırakılmıştır ve oluşabilecek zararlardan ve her türlü riskten söz konusu kullanıcılar / ziyaretçiler vs. sorumludur. Mevzuat.com kullanıcıları / ziyaretçileri vs., Mevzuat.com'u ve içeriğini kullandığı an bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını baştan itibaren koşulsuz kabul etmiş sayılır. Bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını kabul etmiyorsanız Mevzuat.com'u ve içeriğini hiçbir şekil ve surette kullanmayınız, kullandıklarınızı imha ediniz ve siteyi hemen terk ediniz. Mevzuat.com bu beyanı değiştirme hakkını elinde tutar. (Son güncelleme tarihi: 5 Nisan 2018)