Mevzuat.com

Mevzuat ve Yargı İçtihatları İçin Başvuru Kaynağı


   

- Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Egemenlik Onur Ödülü ve Üstün Hizmet Ödülü Verilmesi Hakkında Yönetmelik

Dokümanın Başlığı
:
- Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Egemenlik Onur Ödülü ve Üstün Hizmet Ödülü Verilmesi Hakkında Yönetmelik
Kanun / Karar No
:
Kabul Tarihi
:
1 Kasım 9999
Resmi Gazete Tarihi
:
22 Şubat 2005
Resmi Gazete Sayısı
:
0
Resmi Gazete Görüntüsü
:


Yönetmelik

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığından:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Egemenlik Onur Ödülü ve

Üstün Hizmet Ödülü Verilmesi Hakkında Yönetmelik

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

Amaç ve kapsam

Madde 1 -Bu Yönetmeliğin amacı; Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından milli egemenlik ve demokrasi konularında ulusal ve uluslar arası alanda yaptığı çalışmalar ile üstün başarı gösteren kişilere, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Egemenlik Onur Ödülü"; Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve milletine ulusal ve uluslararası düzeyde üstün hizmetlerde bulunanlara, Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlayanlara, halkın refahı, eğitimi, mutluluğu ve sosyal gelişimi için yararlı hizmetlerde bulunanlara, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü" verilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Dayanak

Madde 2 -Bu Yönetmelik, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 3 -Bu Yönetmelikte geçen;

a) Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Egemenlik Onur Ödülü: 1 inci maddede belirtilen nitelikleri taşıyanlar arasından belirlenecek olan kişiye/kişilere, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verilecek olan plaket, berat ve para ödülünü,

b) Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü: 1 inci maddede belirtilen nitelikleri taşıyanlar arasından belirlenecek olan kişiye/kişilere, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verilecek olan altın madalya ve beratı,


c) Kurul: Türkiye Büyük Millet Meclisi Kültür, Sanat ve Yayın Kurulunu,

İfade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Egemenlik Onur Ödülü ile İlgili Esaslar

Türkiye Büyük Millet Meclisi milli egemenlik onur ödülü

Madde 4 -Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Egemenlik Onur Ödülüne aday olacak veya aday gösterilecek kişilerin 1 inci maddede belirtilen nitelikleri taşıması gerekir. Belirtilen nitelikleri taşıyan aday bulunmadığı yıllarda ödül verilmez. Her yıl sadece bir ödül verilir.

Adayın söz konusu eser, hizmet ve çalışmasıyla daha önce başka bir ödüle aday gösterilmiş olması veya başka bir ödül almış olması, Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Egemenlik Onur Ödülüne aday olmasına veya aday gösterilmesine engel teşkil etmez. Daha önce Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Egemenlik Onur Ödülünü almış olanlar da bu ödüle tekrar aday olabilir veya aday gösterilebilirler.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Egemenlik Onur Ödülüne aday olan veya aday gösterilen kişinin ölmesi ve ölen bu kişinin ödüle layık görülmesi durumunda ödül, kanuni mirasçılarına verilir.

Ödüle değer görülen eser, hizmet veya çalışma, birden çok kişinin katıldığı ortak bir çalışmanın ürünü ise bu kişilerin her birine plaket ve berat verilir; para ödülü ise aralarında paylaştırılır.

Ödülün şekli


Madde 5 -Plaket ve beratın biçimi, boyutları ve düzenlenmesi ile verilecek para ödülünün miktarı ve ödülün verilmesine ilişkin prosedür Kurulca belirlenir ve Başkanlık Divanının onayı ile kesinlik kazanır. Plaket ve berat, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tarafından imzalanır.

İlân

Madde 6 -Verilecek para ödülünün miktarı ve ödül takvimi her yıl Kurulca belirlenir; basın-yayın araçları ve Türkiye Büyük Millet Meclisi web sayfasından duyurulur.

Adaylık için başvuru

Madde 7 -Eser, hizmet ve çalışmaları dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Egemenlik Onur Ödülüne aday olmak veya ödüle aday göstermek isteyen kişiler, ilanın yapılmasını takiben ilanda belirtilen tarihe kadar Kurula bizzat veya posta ile başvururlar.

Ödüle konu eser, hizmet ve çalışmalarla ilgili bilgi ve belgelerin bir nüshasının da başvuruya eklenmesi zorunludur.

Adayların başvuruları ile ilgili bilgi ve belgeler gizli tutulur.

Ödüle hak kazananın belirlenmesi

Madde 8 - Aday olan veya aday gösterilenlerin eser, hizmet veya çalışmalarını içeren başvurular Başkanlık Divanınca değerlendirilir ve seçilen bir aday, Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Egemenlik Onur Ödülünü almaya hak kazanır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, adaylarla ilgili ön inceleme ve değerlendirmeleri yapmak üzere Kurulu görevlendirebilir.

Ödülün verilmesi ve ödül töreni


Madde 9 -Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Egemenlik Onur Ödülü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarının yapıldığı hafta içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde düzenlenecek bir törenle, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tarafından ödüle hak kazanan kişiye verilir.

Ödüle hak kazanan kişi/kişiler, törende şahsen hazır bulunmaya; "Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Milli Egemenlik" konusunda veya ödül almasını sağlayan eser, hizmet veya çalışmasını tanıtmaya davet edilir.

Ödüle hak kazanan kişinin/kişilerin karşılanıp ağırlanması ve ödül törenine ilişkin hususlar, Kurul tarafından tespit edilir ve yürütülür.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü ile İlgili Esaslar

Türkiye Büyük Millet Meclisi üstün hizmet ödülü

Madde 10 -Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülüne aday olacak veya aday gösterilecek kişilerin 1 inci maddede belirtilen nitelikleri taşıması gerekir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülüne ilişkin herhangi bir zaman ve sayı sınırlaması yoktur.

Adayın söz konusu eser, hizmet ve çalışmalarıyla daha önce başka bir ödüle aday gösterilmiş olması veya başka bir ödül almış olması, Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülüne aday olmasına veya aday gösterilmesine engel teşkil etmez. Daha önce Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülünü almış olanlar da tekrar aday olabilir veya aday gösterilebilirler.


Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülüne aday olan veya aday gösterilen kişinin ölmesi ve ölen bu kişinin ödüle layık görülmesi durumunda ödül, kanuni mirasçılarına verilir.

Ödüle değer görülen eser, hizmet veya çalışma birden çok kişinin katıldığı ortak bir çalışmanın ürünü ise bu kişilerin her birine altın madalya ve berat verilir.

Ödülün şekli

Madde 11 -Altın madalya ve beratın biçimi, boyutları ve düzenlenmesi ile ödülün verilmesine ilişkin prosedür Kurulca belirlenir ve Başkanlık Divanının onayı ile kesinlik kazanır.

Adaylık için bildirim

Madde 12 -Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü adayları, vali, kaymakam veya belediye başkanının teklifi ve İl Genel Meclisinin kararı ile belirlenir.

Valilik, birinci fıkraya göre belirlenen adayları, ödüle konu eser, hizmet ve yapılan çalışmalarla ilgili belgelerin bir nüshasının da eklendiği yazıyla Kurula bildirir.

Ödüle hak kazananların belirlenmesi

Madde 13 -Kurula bildirilen Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü adayları Başkanlık Divanınca değerlendirilir ve seçilen aday veya adaylar Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülünü almaya hak kazanır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, adaylarla ilgili ön inceleme ve değerlendirmeleri yapmak üzere Kurulu görevlendirebilir.

Ödülün verilmesi ve ödül töreni


Madde 14 -Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü, Başkanlık Divanınca belirlenen günde Türkiye Büyük Millet Meclisinde düzenlenecek bir törenle, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tarafından ödüle hak kazanan kişi veya kişilere verilir.

Ödüle hak kazanan kişinin/kişilerin karşılanıp ağırlanması ve ödül törenine ilişkin hususlar, Kurul tarafından tespit edilir ve yürütülür.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Ortak ve Son Hükümler

Aday gösterme

Madde 15 -Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve milletvekilleri de Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Egemenlik Onur Ödülü ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülüne yazılı olarak aday gösterebilirler.

Kazanamayan adaylar

Madde 16 - Kazanamayan adaylara ait bilgi ve belgeler gizli tutulur; eserleri ile bunlara dair bütün belgeleri iade edilir.

Yürürlük

Madde 17 -Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 18 -Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı yürütür.



SORUMSUZLUK BEYANI: Mevzuat.com başta Resmi Gazete olmak üzere çeşitli kaynaklardan içerik temin etmektedir. Bu içeriğin temini sırasında ve sonrasında Mevzuat.com'da yer alan bilgilerde: yanlışlıklar, hatalar, eksiklikler bulunabilir; eklemeler, çıkartmalar, güncellemeler, parçalara ayırmalar, içeriğin bölünmesi, format değişiklikleri, özetlemeler, yazılım/kod ilavesi, yapılmış olabilir; bilgiler güncel olmayabilir. Mevzuat.com hiçbir şeyi garanti etmemektedir, sorumluluk almamaktadır. Hangi sebeple olursa olsun Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı sebebiyle doğabilecek zararlardan Mevzuat.com, Mevzuat.com'un sahipleri ve çalışanları sorumlu değildir. Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı tamamen kullanıcının / ziyaretçinin vs. isteğine bırakılmıştır ve oluşabilecek zararlardan ve her türlü riskten söz konusu kullanıcılar / ziyaretçiler vs. sorumludur. Mevzuat.com kullanıcıları / ziyaretçileri vs., Mevzuat.com'u ve içeriğini kullandığı an bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını baştan itibaren koşulsuz kabul etmiş sayılır. Bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını kabul etmiyorsanız Mevzuat.com'u ve içeriğini hiçbir şekil ve surette kullanmayınız, kullandıklarınızı imha ediniz ve siteyi hemen terk ediniz. Mevzuat.com bu beyanı değiştirme hakkını elinde tutar. (Son güncelleme tarihi: 5 Nisan 2018)