Mevzuat.com

Mevzuat ve Yargı İçtihatları İçin Başvuru Kaynağı


   

Türkiye İş Kurumu İl İstihdam Kurulları Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

Dokümanın Başlığı
:
Türkiye İş Kurumu İl İstihdam Kurulları Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik
Kanun / Karar No
:
Kabul Tarihi
:
1 Kasım 9999
Resmi Gazete Tarihi
:
16 Eylül 2006
Resmi Gazete Sayısı
:
0
Resmi Gazete Görüntüsü
:


16 Eylül 2006 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 26291

YÖNETMELİK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

TÜRKİYE İŞ KURUMU İL İSTİHDAM KURULLARI ÇALIŞMA USUL VE

ESASLARI HAKKINDAYÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Türkiye İş Kurumu il istihdam kurullarının görevleri ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik, il düzeyinde istihdamın korunması, geliştirilmesi ve işsizliğin önlenmesine ilişkin faaliyetler ile uygulanacak aktif işgücü programlarının belirlenmesi ve ildeki istihdam etkinliklerinin izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik çalışmaları kapsar.

Dayanak

MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelik; 25/6/2003 tarihli ve 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 32 nci maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 - (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Genel Kurul: Türkiye İş Kurumu Genel Kurulunu

b) Kurum: Türkiye İş Kurumunu

c) Genel Müdürlük: Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünü

ç) İl Müdürlüğü: Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğünü

d) Kurul: İl İstihdam Kurulunu

e) Yürütme Kurulu: İl İstihdam Yürütme Kurulunu

f) Sekreterya: İl İstihdam Kurulu ve Yürütme Kurulu sekreteryasını

ifade eder.


İKİNCİ BÖLÜM

İl İstihdam Kurullarının Oluşumu, Görevleri ve Toplantı Zamanı

Kurulların oluşumu

MADDE 5 - (1) Kurullar; illerde Valinin başkanlığında, Belediye Başkanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü bulunan yerlerde Bölge Müdürü, İl Milli Eğitim Müdürü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu İl Müdürü, Gençlik ve Spor İl Müdürü, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü, Kurum İl Müdürü ve ilçe şube müdürleri, İl Ticaret ve/veya Sanayi Odası Başkanları, İl Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı, İl Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanı, İl Organize Sanayi Bölgeleri Müdürleri, ilde bulunan fakülte veya yüksek okullardan en fazla üç öğretim üyesi, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu tarafından belirlenecek bir temsilci, il mahalle muhtarlarından bir, köy muhtarlarından bir temsilci, valinin ilin istihdam yapısını dikkate alarak davet edeceği eğitim kurumları, sivil toplum örgütleri ile diğer kurum ve kuruluş temsilcileri ve o ilde en çok üyeye sahip işçi ve işveren konfederasyonlarının birer temsilcisinden oluşur.

(2) Kurulda yer alacak öğretim üyesi ile il mahalle ve köy muhtarları temsilcileri vali tarafından, o ilde en çok üyeye sahip işçi ve işveren konfederasyonları temsilcileri ilgili konfederasyonlar tarafından belirlenir. Konfederasyonlarca belirlenen temsilciler ve yedekleri Kuruma bildirilir.


(3) Konfederasyonlarca belirlenen temsilcilerin görev süresi iki yıldır. Görev süresi sona eren temsilcilerin yeniden seçilmeleri mümkündür.

(4) Asıl ve yedek temsilcilerden herhangi bir nedenle görevleri sona erenlerin yerlerine yenileri kalan süreyi tamamlamak üzere konfederasyonlarca onbeş gün içerisinde Kuruma bildirilir.

Kurulların görevleri

MADDE 6 - (1) Kurulların görevleri şunlardır:

a) İl düzeyinde istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirleri saptamak,

b) İl istihdam politikasının oluşturulmasına yardımcı olmak, Genel Kurul seviyesinde ele alınmasını uygun gördüğü konuları Genel Müdürlüğe bildirmek,

c) Aktif işgücü programları çerçevesinde;

1) Yerel iş piyasasının yıllık işgücü eğitim ve uyum programları ihtiyacını belirlemek, belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda il müdürlüğü tarafından hazırlanan yıllık işgücü eğitim ve uyum planlarını geçmiş yıl faaliyetleri ile birlikte değerlendirmek,

2) Gençlere, kadınlara, özürlülere, terör mağdurlarına, eski hükümlülere ve uzun süreli işsizlere yönelik mesleki eğitim ve uyum programları uygulanması için il müdürlüğüne önerilerde bulunmak,

3) İl müdürlüğü tarafından hazırlanan yıllık işgücü eğitim planlarını incelemek, varsa gerekli değişiklikleri yapmak,

4) İl müdürlüğünce uygulanan işletmelerde eğitim hizmetleri, mesleğe yöneltme faaliyetleri ile ulusal ve uluslararası kaynaklarla gerçekleştirilen aktif işgücü programlarının geniş kitlelere duyurulması ve bu programların verimli olarak yürütülebilmesi için gerektiğinde il müdürlüğüne önerilerde bulunmak,


5) Eğitim planı uygulaması ile ilgili olarak yöredeki işgücü yetiştirme ve istihdam etkinliklerini izleyip, değerlendirmek.

6) Hem yerel düzeyde hem ulusal düzeyde iş gücü piyasasına ilişkin sağlıklı verileri bünyesinde toplayan bilgi sisteminin kurulmasına yönelik politikalar oluşturarak mesleki eğitimle ilgili planlamaların bu doğrultuda yapılması yönünde ilgili kurum ve kuruluşları bilgilendirmek,

7) Mesleki Eğitim Kurulu ile koordinasyonu sağlayarak, il düzeyinde istihdamı geliştirici çalışmaları işbirliği içinde yürütmek,

8) Farklı kurumlarca yürütülen işgücü yetiştirme ve uyum hizmetleri, mesleki eğitim, beceri kazandırma, meslek edindirme vb. faaliyetlerin bölgesel ihtiyaçlara göre ilgili birimlerle koordinasyon içerisinde yürütülmesini sağlamak.

Kurulların toplantı zamanı

MADDE 7 - (1) Kurul her yıl Eylül ayı içinde olağan toplantısını yapar. Başkanın çağrısı üzerine her zaman olağanüstü toplantı yapılabilir.

(2) Toplantı günü ve gündemi en az onbeş gün önceden hazırlanan dokümanlarla birlikte sekreterya tarafından Kurul üyelerine yazılı olarak gönderilir.

(3) Kurul kararları toplantı tarihini müteakip en geç onbeş gün içerisinde il müdürlükleri tarafından Rapor haline getirilerek Genel Müdürlüğe bildirilir. Bir nüshası da il müdürlüğünde muhafaza edilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yürütme Kurullarının Oluşumu, Görevleri ve Toplantı Zamanı


Yürütme kurullarının oluşumu

MADDE 8 - (1) Yürütme kurulları; ilde bulunan fakülte veya yüksek okullardan bir öğretim üyesi, Kurum İl Müdürlüğü, İl Mili Eğitim Müdürlüğü, İl Ticaret ve/veya Sanayi Odaları Başkanlığı, İl Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığından birer temsilci ile ilde en fazla üyeye sahip işçi ve işveren konfederasyonlarının birer temsilcisinden oluşur.

(2) Yürütme kurulu üyelerinin görev süresi iki yıldır. Görev süresi sona eren temsilciler yeniden görevlendirilebilirler.

(3) Asıl ve yedek üyelerden herhangi bir nedenle görevleri sona erenlerin yerlerine kalan süreyi tamamlamak üzere görevlendirilen kişiler onbeş gün içerisinde İl Müdürlüklerine bildirilir.

Yürütme kurulu başkan ve yardımcısının seçimi

MADDE 9 - (1) Başkan, üyeler arasında yapılacak seçimle belirlenir. Oylamada en çok oy alan kişi başkan seçilir. İlk oylamada başkan seçilememesi halinde il müdürü ikinci bir toplantı yaparak oylamanın tekrarlanmasını ister. Oyların eşit çıkması halinde en çok oy alan iki üye arasında yapılacak kur'a sonucu başkan belirlenir. Başkan seçildiğinde kendi kurum/kuruluşundan yeni bir üye İl Müdürlüklerine bildirilir.

(2) Başkan yardımcısı, kurul üyeleri arasından başkanlık seçim yöntemi ile belirlenir.

Başkan ve yardımcısının görev süresi iki yıldır. Görev süreleri dolmadan başkan veya yardımcısının bu görevlerinden ayrılmaları halinde yerlerine yenileri seçilir. Başkan ve yardımcısının görev süreleri dolduğunda görev süresi biten başkan yeni bir seçim düzenler.


(3) Görev süresi dolan başkan ve başkan yardımcıları yeniden seçilebilirler.

Yürütme kurullarının görevleri

MADDE 10 - (1)Yürütme kurullarının görevleri şunlardır:

a) Kurulda alınan kararların uygulanmasına yönelik plan ve programlar yapmak,

b) Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlara sunulabilecek projeler önermek,

c) Kurulda alınan kararları İl Mesleki Eğitim Kurulu Sekreteryasına bildirmek,

ç) İşgücü piyasası araştırmaları yapmak veya yaptırmak,

d) İşgücü piyasasındaki gelişmeleri ve aktif tedbir uygulamalarını izlemek ve işgücü piyasasında yeni girişimlere yönelik öneriler yapmak,

e) Kurul gündemini sekreterya ile birlikte oluşturmak,

f) Belirlenecek konularda alt komisyonlar oluşturmak ve komisyon çalışmalarını denetlemek,

g) Kurulda alınan kararlara ilişkin yapılan çalışmalar ve önerileri içeren raporları, sekreteryanın teknik desteğiyle hazırlayarak Kurula sunmak,

ğ) Kurulun il istihdam politikasını oluşturabilmesi için gerekli bilgi ve dokümanları sekreteryanın teknik desteğiyle hazırlamak

h) Gerektiğinde Kurulu olağanüstü toplantıya çağrılması için Valiye teklifte bulunmak.

Yürütme kurullarının toplantı zamanı

MADDE 11 - (1) Yürütme Kurulu en az üç ayda bir olağan toplantısını yapar. Üyelerin teklifi ve başkanın çağrısı üzerine Yürütme Kurulu her zaman olağanüstü toplantı yapabilir. Toplantı günü ve gündemi en az yirmi gün önceden hazırlanan dokümanlarla birlikte sekreterya tarafından Yürütme Kurulu üyelerine yazılı olarak gönderilir.


Yürütme kurulu toplantılarına katılacak diğer kişiler

MADDE 12 - (1) Belirli gündem maddeleri için gerek görülmesi halinde konu hakkında bilgi vermek üzere toplantılara Yürütme Kurulu üyeleri dışında katılımcı davet edilebilir.

Alt komisyonlar

MADDE 13 - (1) Yürütme Kurulu tarafından ya da Kurulun önerisi üzerine çeşitli konularda ve sektörel düzeyde inceleme araştırma yapmak, alınan kararların hayata geçirilmesi ve uygulamalarını izlemek, aktif işgücü programlarının belirlenmesine yardımcı olmak üzere, Yürütme Kurulunun seçtiği temsilcilerle alt komisyonlar oluşturulur.

(2) Yürütme Kurulu, alt komisyonlara Yürütme Kurulu adına belirli konuları tartışma ve bu konularda karar alma yetkisi verebilir.

(3) Alt komisyonların yürüttüğü faaliyetler hakkında, alt komisyon temsilcileri aracılığı ile Yürütme Kurulu sürekli bilgilendirilir.

(4) Alt komisyonlar gerektiğinde yaptıkları çalışmaları görüşmek ve tartışmak üzere bir araya gelebilirler.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Sekreterya oluşumu

MADDE 14 - (1) Kurul ve Yürütme Kurulunun sekreteryası İl Müdürlüğünce yerine getirilir.

(2) Sekreterya ve Yürütme Kuruluna çalışmalarında yardımcı olmak amacıyla iki temsilci Yürütme Kurulu'nca görevlendirilir.

Sekreteryanın görevleri

MADDE 15 - (1) Kurul ve Yürütme Kurulu toplantı kararlarını tutanakla tespit ederek bir hafta içinde üyelere imzalatmak,


(2) Kurul ve Yürütme Kurulu tarafından istenilen bilgi ve dokümanları temin etmek ve gerekli teknik desteği sağlamak,

(3) Yürütme Kurulunda alınan kararları Kurula sunmak,

(4) Kurul ve Yürütme Kurulunun toplantı gününü üyelere bildirmek,

(5) Kurulda alınan kararlara ilişkin yapılan çalışmalar ve önerileri içeren raporların hazırlanmasında Yürütme Kuruluna teknik destek sağlamak.

Gündem

MADDE 16 - (1) Kurul gündemi Valinin görüşü alınarak sekreterya ile birlikte Yürütme Kurulunca hazırlanır. Yürütme Kurulunun gündemi ise başkanın görüşü alınarak sekreterya tarafından hazırlanır. Kurul üyeleri tarafından da gündem maddeleri hakkında teklifte bulunulabilir. Gündem dışı önerilerin gündeme alınıp alınmamasına Kurullar tarafından karar verilir.

Toplantı ve karar

MADDE 17 - (1) Kurul ve Yürütme Kurulu toplantılarını üye tam sayısının yarıdan bir fazlasıyla yapar. Çoğunluğun sağlanamaması halinde toplantı bir hafta içinde çoğunluk aranmaksızın gerçekleştirilir.

(2) Kararlar toplantıya katılan üyelerin oy çokluğuyla alınır. Oyların eşitliği halinde Başkanın bulunduğu taraf çoğunlukta sayılır.

Yürürlükten kaldırılan mevzuat

MADDE 18 - (1) 8/9/2003 tarihli ve 25223 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türkiye İş Kurumu İl İstihdam Kurulları Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.


Yürürlük

MADDE 19 - (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 20 - (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.



SORUMSUZLUK BEYANI: Mevzuat.com başta Resmi Gazete olmak üzere çeşitli kaynaklardan içerik temin etmektedir. Bu içeriğin temini sırasında ve sonrasında Mevzuat.com'da yer alan bilgilerde: yanlışlıklar, hatalar, eksiklikler bulunabilir; eklemeler, çıkartmalar, güncellemeler, parçalara ayırmalar, içeriğin bölünmesi, format değişiklikleri, özetlemeler, yazılım/kod ilavesi, yapılmış olabilir; bilgiler güncel olmayabilir. Mevzuat.com hiçbir şeyi garanti etmemektedir, sorumluluk almamaktadır. Hangi sebeple olursa olsun Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı sebebiyle doğabilecek zararlardan Mevzuat.com, Mevzuat.com'un sahipleri ve çalışanları sorumlu değildir. Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı tamamen kullanıcının / ziyaretçinin vs. isteğine bırakılmıştır ve oluşabilecek zararlardan ve her türlü riskten söz konusu kullanıcılar / ziyaretçiler vs. sorumludur. Mevzuat.com kullanıcıları / ziyaretçileri vs., Mevzuat.com'u ve içeriğini kullandığı an bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını baştan itibaren koşulsuz kabul etmiş sayılır. Bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını kabul etmiyorsanız Mevzuat.com'u ve içeriğini hiçbir şekil ve surette kullanmayınız, kullandıklarınızı imha ediniz ve siteyi hemen terk ediniz. Mevzuat.com bu beyanı değiştirme hakkını elinde tutar. (Son güncelleme tarihi: 5 Nisan 2018)