Mevzuat.com

Mevzuat ve Yargı İçtihatları İçin Başvuru Kaynağı


   

Türkiye Voleybol Federasyonu Ana Statüsünde Değişiklik Yapılmasına Dair Ana Statü

Dokümanın Başlığı
:
Türkiye Voleybol Federasyonu Ana Statüsünde Değişiklik Yapılmasına Dair Ana Statü
Kanun / Karar No
:
Kabul Tarihi
:
1 Kasım 9999
Resmi Gazete Tarihi
:
21 Şubat 2007
Resmi Gazete Sayısı
:
0
Resmi Gazete Görüntüsü
:


21 Şubat 2007 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 26441

ANA STATÜ

Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanlığından:

TÜRKİYE VOLEYBOL FEDERASYONU ANA STATÜSÜNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR ANA STATÜ

MADDE 1 - 22/3/2005 tarihli ve 25763 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan Türkiye Voleybol Federasyonu Ana Statüsünün 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 7 - Genel kurul Federasyonun en üst organıdır. Genel kurulun toplanması ile ilgili her türlü işlem Yönetim Kurulu tarafından yürütülür. Genel Müdürlük, genel kurul toplantılarında gözlemci bulundurur. Gözlemci, genel kurul çalışmalarının Çerçeve Statü ile bu Ana Statüye uygun olarak yapılıp yapılmadığına ilişkin raporunu Bakana sunulmak üzere Genel Müdürlüğe verir. Genel kurulun mevzuata aykırı şekilde yapıldığının denetim elemanlarınca tespiti hâlinde, adlî yargıda genel kurulun iptali istenir.

Genel kurul üye sayısı yüz yirmiden az, iki yüz elliden fazla olamaz; genel kurul aşağıdaki üyelerden oluşur:

a) Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcıları ve on il müdüründen oluşacak on beş üye,

b) Merkez Danışma Kurulu üyeleri,

c) Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin Yönetim Kurulu üyeleri arasından belirleyeceği iki üye,

ç) Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonunun Yönetim Kurulu üyeleri arasından belirleyeceği iki üye,


d) Türkiye Spor Yazarları Derneğinin Yönetim Kurulu üyeleri arasından belirleyeceği iki üye,

e) Dünya (FIVB) ve Avrupa (CEV) voleybol federasyonları yönetim kurulu ve/veya hakem kurullarının genel kurul tarihinde Türkiye'yi temsil etmekte olan üyeleri,

f) Görevlerine adlî veya idari soruşturma sonucu son verilmemiş olmak kaydıyla asaleten Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanlığı yapmış olanlar,

g) Genel kurul tarihinden en az bir yıl önce faal sporculuğu bırakmış olmaları kaydıyla aşağıdaki öncelik sırası dikkate alınarak belirlenecek Voleybol Millî Takımı sporcuları arasından kura ile seçilecek en fazla beş üye;

1) Olimpiyat oyunlarında ilk üç dereceye girmiş Voleybol Millî Takımlarının sporcuları,

2) Büyükler Dünya şampiyonasında ilk üç dereceye girmiş Voleybol Millî Takımlarının sporcuları,

3) Büyükler kategorisinde Avrupa Şampiyonu olmuş Voleybol Millî Takımlarının sporcuları,

4) Yukarıda sayılan şartları taşıyan sporcular yoksa, en fazla millî olmuş sporculardan millî olma sayısına göre sıra ile belirlenecek beş üye (Sporcuların millî olma sayısının eşitliği hâlinde kuraya baş vurulur.),

ğ) Faal olmamak kaydıyla; büyükler kategorisinde en az üç yıl süre ile veya otuzdan fazla resmi müsabakada millî takım teknik direktörlüğü veya antrenörlüğü yapanlar arasından kura ile belirlenecek en fazla beş üye,


h) Faal olmamak şartıyla en üst seviyede hakemlik yapanlar arasından kura ile belirlenecek beş üye,

ı) Voleybol branşının faaliyetlerini desteklemek amacıyla kurulmuş, Bakanlar Kurulu kararıyla vergi muafiyeti tanınmış, isminde Türkiye veya Türk kelimesini kullanan ve yıllık gelirinin en az %50'sini voleybol branşına harcayan vakıfların, Yönetim Kurulu üyeleri arasından belirleyeceği iki üye,

i) Kulüp temsilcileri,

1) Genel kurul tarihinden önce biten ve tescil olunan en üst Voleybol Ligine katılan kulüplerden üçer üye,

2) Genel kurul tarihinden önce biten ve tescil olunan Voleybol 2 nci Liginde müsabakalara katılan ve gruplarında ilk altı sırayı alan kulüplerden birer üye,

3) Genel kurul tarihinden önce biten ve tescil olunan Voleybol 3 üncü Liginde müsabakalara katılan ve gruplarında ilk iki sırayı alan kulüplerden birer üye,

4) Genel kurul tarihinden önce biten ve tescil olunan Voleybol mahallî liglerinde büyükler kategorisinde müsabakalara katılan ve Türkiye Birinciliği Final Grubunda yer alan kulüplerden birer üye.

Genel kurulu teşkil eden üyelerin en az %60'ı kulüp temsilcilerinden; kulüp temsilcilerinin ise %60'ı en üst lige katılan, %30'u diğer liglerde mücadele eden, %10'u mahallî liglere katılan kulüplerin temsilcilerinden oluşur.

Kulüp temsilcilerinin seçiminde, seçim tarihinden önce iki sezon üst üste federasyon faaliyetlerine katılan kulüpler esas alınır.


Bir alt lige düşen kulüpler düştükleri, bir üst lige çıkan kulüpler ise çıktıkları lige göre temsil edilir.

İl müdürleri en fazla nüfusu olan üç il müdürü ve bunların illeri hariç coğrafi bölgeleri temsil eden yedi il müdürü olarak tespit edilir.

Birden fazla oy kullanma hakkına sahip üyeler, ancak bir kez oy kullanabilir. Bu kişiler hangi kurum adına oy kullanacaklarını genel kuruldan yedi gün önce Federasyon Başkanlığına yazılı olarak bildirirler. Bildirimin yapılmaması hâlinde Federasyon bu kişilerin kimi temsilen oy kullanacaklarını resen belirler.

Genel kurulda vekaleten oy kullanılamaz. Federasyonda ücretli veya sözleşmeli statü ile görev yapanlar ile on sekiz yaşını doldurmayanlar genel kurul üyesi olamazlar."

MADDE 2 - Aynı Ana Statünün 8 inci maddesinin birinci fıkrasına (ı) bendi eklenmiş ve aynı maddenin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

"ı) Federasyona bağlı spor dallarının ayrılmasına karar vermek,"

MADDE 3 - Aynı Ana Statünün 9 uncu maddesinin birinci fıkrası ve birinci fıkranın (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Olağan genel kurul dört yılda bir yaz olimpiyat oyunlarının bitiminden itibaren altı ay içerisinde; malî genel kurul ise iki yılda bir Yönetim Kurulunca belirlenecek tarihte yapılır. Aynı yıl içinde yapılması gereken olağan ve malî genel kurullar birleştirilebilir."


"a) Malî genel kurulda geçen dönemin bütçesi ve Denetleme kurulu faaliyet raporu ayrı ayrı görüşülerek ibra edilir; izleyen dönemin bütçesi görüşülerek onaylanır; diğer malî konular, Ana Statü değişiklikleri ile Federasyonun ve genel kurulun iş ve işleyişine ilişkin konular görüşülüp karara bağlanır."

MADDE 4 - Aynı Ana Statünün 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d), (e) ve (f) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı fıkraya (g) ve (ğ) bentleri eklenmiş ve dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"d) Kesinleşmiş sigorta veya vergi borcu nedeniyle takibata uğramamış olmak,"

"e) Genel Müdürlük, Merkez Ceza veya Genel Müdürlük Ceza veya özerk federasyonların Ceza ve Disiplin Kurulları tarafından bir defada altı ay veya toplam bir yıl hak mahrumiyeti cezasıyla cezalandırılmamış olmak,"

"f) Federasyon Başkanı veya Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaparken uyarı ve ihtar cezası dışında bir ceza almamış olmak,"

"g) Taksirli suçlar ile kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlara çevrilmiş veya aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, altı aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, yağma, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı ve haksız mal edinme suçlarından hükümlü bulunmamak,"


"ğ) Genel Müdürlükte ücretli veya maaşlı görevli olmamak."

"Federasyon Başkanının görev süresi dört yıldır. Başkanın seçimi, genel kurulda Yönetim Kurulunun on dört üyesinin seçimiyle birlikte yapılır. Başkanın yokluğunda görevlerini, başkanın belirleyeceği başkan vekili yürütür. Federasyon Başkanı, Yönetim Kurulu üyeleri arasından üç başkan vekili belirler. Başkan vekilleri, Federasyon Başkanı seçilme yeterliliğine sahip kişiler arasından seçilir; görev süreleri Başkanın görev süresi kadardır. Başkanın ölümü veya istifası hâlinde, üç ay içinde tekrar seçim yapılması şartıyla, bu görevi Yönetim Kurulunun belirleyeceği Başkan vekili yürütür. Ancak, genel kurula altı aydan az bir süre varsa yönetimdeki boşalmalar nedeniyle olağanüstü genel kurula gidilmez."

MADDE 5 - Aynı Ana Statünün 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) ve (r) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"h) Genel kuruldan alınan yetki doğrultusunda Federasyon faaliyetleri ile ilgili olarak taşınmaz mal alımı, satımı ve kiralaması yapmak, tesisleri işletmek, işlettirmek,"

"r) Voleybol faaliyetleri için gerekli her türlü araç-gereç, malzeme ve benzeri ihtiyaçları karşılamak,"

MADDE 6 - Aynı Ana Statünün 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bu denetimler yerine getirilirken Federasyon görevlileri istenen bilgi ve belgeleri vermek zorundadır."


MADDE 7 - Aynı Ana Statünün 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 23 - Genel kurul toplantıları dört yılda bir Ankara'da yapılır. Katılımın düzenli ve yüksek olmasını temin etmek amacıyla, genel kurul toplantılarına Ankara dışından katılan üyelerin konaklama giderleri Federasyonca karşılanır.

Genel kurul çağrısı ve gündemi, toplantı tarihinden en az otuz gün önce Türkiye genelinde yayın yapan iki gazetede ilanen duyurulur.

Yönetim Kurulu faaliyet raporu, denetleme raporu ile bütçe tasarısı toplantıdan en az on beş gün önce Federasyonun ve Genel Müdürlüğün resmî internet sitesinde üyelere duyurulur."

MADDE 8 - Aynı Ana Statünün 25 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yönetim Kuruluna taşınmaz mal alımı, satımı, kiralanması için yetki vermek ve Federasyonun borçlanmasına, Federasyona bağlı spor dallarının ayrılmasına karar vermek için genel kurula katılanların dörtte üçünün kabul oyu gerekmektedir. Diğer konularda salt çoğunluk ile karar alınır."

MADDE 9 - Aynı Ana Statünün 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Federasyon Başkanlığına, Yönetim, Denetleme ve Ceza kurullarına seçilenler ile hakem kurullarına atanan veya seçilen üyelerin varsa voleybol branşında faaliyet gösteren kulüplerdeki yöneticiliği veya kulüp yönetim organlarında voleybol branşı ile ilgili diğer görevleri sona erdirilir, ancak kulüp üyeliği ve kulüple olan diğer ilişkileri devam edebilir."


MADDE 10 - Aynı Ana Statünün 31 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 31 - Başkan adayları, Başkan ile Yönetim, Denetleme ve Ceza kurulları için aday göstereceği kendi tercihine göre sıralanmış asil ve yedek üyelerin isimlerini içeren listelerini Divan Başkanlığına yazılı olarak teslim ederler. Kurullara adaylık için başvuru, Başkanlık Divanının oluşumundan itibaren iki saat sonrasına kadar yapılabilir. Süre bitiminde, teslim alınan listeler en az iki yerde ilan edilir. Listelere yapılan itirazları, Başkanlık Divanı inceleyerek karara bağlar.

Kurulların adaylık başvurularının onaylanmasından sonra, Divan Başkanlığında görevli seçim işlerinden sorumlu üyeler, oy pusulalarını hazırlarlar. Oy pusulalarının basımından önce Başkan adayları arasında kura ile renk çekilir. Çekiliş sonucuna göre Başkan, Yönetim, Denetleme ve Ceza kurulları listeleri renkli kâğıtlara basılır. Oy pusulaları aynı yazı karakteri ve büyüklüğünde olmalıdır. Hazırlanan oy pusulaları bütün adayların denetimine açıktır.

Oy pusulalarında yalnızca akademik unvan kullanılabilir."

MADDE 11 - Aynı Ana Statünün 33 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 33 - Seçimler gizli oy, açık tasnif usûlü ile yapılır.

Her üye, Divan Başkanının görevlendireceği divan üyesinden mühürlü zarfı imza karşılığı alır, oy verme kabinine girer. Adaylara ait renkli oy pusulaları oy kullanılacak kabinde bulundurulur. Delege, hangi aday ve listesine oy vermek istiyor ise o oy pusulasına kabindeki "evet" mührünü basıp zarfa koyarak seçim sandığına atmak suretiyle oyunu kullanmış olur. Oy pusulasına isim veya herhangi bir işaret konulamaz.


Zarfını kaybeden veya başka şekilde elinden çıkaran delegeye, yeni zarf verilmez ve delege oy kullanma hakkını kaybeder.

Delegeler bu şekilde oylarını kullandıktan sonra genel kurul listesini imzalarlar."

MADDE 12 - Aynı Ana Statünün 34 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 34 - Genel kurula katılan tüm delegelerin oylarını kullanmalarından sonra sandıklar kapatılır.

Divan Başkanının denetim ve gözetiminde, aday ve gözlemcilerinin huzurunda sandıklar açılır.

Zarflar sayılır ve oy kullanan üye sayısı ile zarf sayısının eşit olup olmadığı tespit edilir, zarf sayısı fazla ise Divan Başkanı tarafından fazlalık sayısındaki zarf rasgele seçilir ve fazla zarflar açılmadan imha edilir.

Oyların tasnifinde oy pusulaları sayılır. Bir zarfın içinden aynı oy pusulasından birden fazla çıktığında, bunların biri geçerli sayılır ve tek oy olarak hesaplanır. Zarftan çıkan diğer oy veya oylar imha edilir. Bir zarfın içinden değişik iki ya da daha fazla oy pusulası çıktığında bunlar iptal edilir ve oy geçersiz sayılır.

Seçimde en yüksek oyu alan başkan adayı ve listesi seçilmiş sayılır. Oyların eşit çıkması hâlinde aynı gün genel kurulda çoğunluk aranmaksızın ikinci bir oylama yapılır, ancak bu toplantıya katılanların sayısı seçimle belirlenen kurulların asil üye sayısının iki katından aşağı olamaz. Bu oylamada da eşitlik bozulmaz ise, listeler arasında kur'a çekilerek Başkan ve seçimle göreve gelen kurullar belirlenir.


Divan Başkanı seçim sonuçlarını genel kurul üyelerine açıklar. Gündemdeki bütün maddelerin görüşülmesi ve karara bağlanmasından sonra Divan Başkanı toplantıyı bir konuşma ile kapatır."

MADDE 13 - Aynı Ana Statünün 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) ve (l) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya (m) bendi eklenmiştir.

"e) Liglerin isim hakkı gelirleri ile lig maçlarının, millî ve temsili müsabakaların radyo ve televizyon yayın haklarından elde edilecek gelirler,"

"l) Başkan Adaylığı başvuru ücreti gelirleri,"

"m) Diğer gelirler."

MADDE 14 - Bu Ana Statü yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 15 - Bu Ana Statü hükümlerini Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı yürütür.



SORUMSUZLUK BEYANI: Mevzuat.com başta Resmi Gazete olmak üzere çeşitli kaynaklardan içerik temin etmektedir. Bu içeriğin temini sırasında ve sonrasında Mevzuat.com'da yer alan bilgilerde: yanlışlıklar, hatalar, eksiklikler bulunabilir; eklemeler, çıkartmalar, güncellemeler, parçalara ayırmalar, içeriğin bölünmesi, format değişiklikleri, özetlemeler, yazılım/kod ilavesi, yapılmış olabilir; bilgiler güncel olmayabilir. Mevzuat.com hiçbir şeyi garanti etmemektedir, sorumluluk almamaktadır. Hangi sebeple olursa olsun Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı sebebiyle doğabilecek zararlardan Mevzuat.com, Mevzuat.com'un sahipleri ve çalışanları sorumlu değildir. Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı tamamen kullanıcının / ziyaretçinin vs. isteğine bırakılmıştır ve oluşabilecek zararlardan ve her türlü riskten söz konusu kullanıcılar / ziyaretçiler vs. sorumludur. Mevzuat.com kullanıcıları / ziyaretçileri vs., Mevzuat.com'u ve içeriğini kullandığı an bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını baştan itibaren koşulsuz kabul etmiş sayılır. Bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını kabul etmiyorsanız Mevzuat.com'u ve içeriğini hiçbir şekil ve surette kullanmayınız, kullandıklarınızı imha ediniz ve siteyi hemen terk ediniz. Mevzuat.com bu beyanı değiştirme hakkını elinde tutar. (Son güncelleme tarihi: 5 Nisan 2018)