Mevzuat.com

Mevzuat ve Yargı İçtihatları İçin Başvuru Kaynağı


   

Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı Yönetmeliği

Dokümanın Başlığı
:
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı Yönetmeliği
Kanun / Karar No
:
Kabul Tarihi
:
1 Kasım 9999
Resmi Gazete Tarihi
:
12 Ocak 2005
Resmi Gazete Sayısı
:
0
Resmi Gazete Görüntüsü
:


Yönetmelik

Yüzüncü Yıl Üniversitesinden:

Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Orta Öğretim

Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı Yönetmeliği

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak

Amaç

Madde 1 -Bu Yönetmeliğin amacı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından yürütülen Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programıyla ilgili esasları düzenlemektedir.

Kapsam

Madde 2 -Bu Yönetmelik, sadece Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek

Lisans Programıyla ilgili esasları kapsar.

Dayanak

Madde 3 -Bu Yönetmelik, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 65 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM

Başvuru Koşulları ve Öğrenci Kabulü, Kesin Kayıt, Ders Protokolü,

Ders ve Kredi Miktarı-Programın Süresi

Başvuru Koşulları ve Öğrenci Kabulü

Madde 4 -Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programına başvuru koşulları ve öğrenci kabulü aşağıdaki usuller doğrultusunda yapılır:

a) Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programına alınacak öğrencilerin kontenjanları, başvuru koşulları ve tarihi, ilgili anabilim dalının önerisi, Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ve Senatonun onayı alınarak öğretim yılının başlamasından en az 1 (bir) ay önce ilân edilir.


b) Bu programa başvuruda bulunabilmek için adayın, Yüksek Öğretim Kurulunun belirlediği programlardan birinden lisans diploması almış olması, ÖSYM tarafından merkezî olarak yapılan Lisansüstü Eğitime Giriş Sınav (LES)'ından, başvurduğu programın puan türünden en az 45 (kırkbeş) puan alması, lisans not ortalamasının 100 (yüz) tam puan üzerinden en az 60 (altmış) puan olması gerekmektedir. (Dörtlük veya harf not sistemine göre mezun olanların lisans not ortalaması 100 (yüz)lüksisteme çevrilir)

c) Adayların Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programına kabul edilmeleri için ayrı bir giriş sınavı yapılmaz. Programa kabul edilmek için her adayın LES puanının (Programa göre; eşit ağırlıklı-sözel-sayısal) % 50 (elli)'si ile lisans not ortalamasının % 50 (elli)'si toplanır. Başvuran adaylar, bu iki notun toplamına göre sıralanır ve notu en yüksek olandan en düşük olana doğru bir sıralama yapılır. Bu sıralamada notu en yüksek olan adaylardan başlanarak kontenjan sayısı kadar aday, programa kayıt yaptırmaya hak kazanır.

d) Programa kayıt yaptırmaya hak kazanan adaylardan, belirtilen kayıt süresi içinde kayıt yaptırmayanlar haklarını kaybederler. Bunların yerine not sıralamasına uymak koşuluyla, asıl listeden kayıt yaptırmayan aday sayısı kadar bir yedek liste daha ilân edilir. Yedek listeden kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenciler de ilân edilen kayıt süresinde kayıt yaptırmazlarsa haklarını kaybederler.


e) LES ve lisans not ortalamalarının % 50 (elli)'lerinintoplamı eşit olan adaylar çıkarsa, LES puanı (başvurduğu programın puan türünden) yüksek olan adaya öncelik verilir.

f) Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programına kabul edilen aday sayısı 6 (altı)'dan az olursa Enstitü Yönetim Kurulunun kararıyla program açılmayabilir. Bu durumdaki adayların öğrenim hakları bir sonraki öğretim yılında geçerli olacak şekilde saklı tutulur.

g) Yabancı uyruklular bu programa başvuramaz.

Kesin Kayıt

Madde 5 -Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Programına kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrencilerin kesin kayıt tarihleri Enstitüce ilân edilir. Belirtilen süre içinde kayıt yaptırmayan adaylar haklarını kaybederler. Kayıt yaptırmaya hak kazanan adaylar, her yıl Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen öğrenime katkı payını öderler ve kayıt yaptırırlar.

Ders Protokolü

Madde 6 -Kayıt yaptıran öğrenciler, Enstitü tarafından ilân edilen tarihlerde ders protokolü yapmak zorundadır. Belirtilen tarihlerde protokol yapmayan öğrenciler, o dönemde almaları gereken derslerden kalmış sayılırlar. Protokol yaptıran öğrenciler için Enstitüce bir "ekle/sil" dönemi ilân edilir. Verilen tarihlerde "ekle/sil" yapmayan öğrenci bu haktan yararlanamaz.

Ders ve Kredi Miktarı

Madde 7 -Her yarı yılda alınabilecek ders ve kredi miktarı aşağıdaki usullere göre yapılır:


a) Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programına kayıtlı öğrenciler, her yarıyıl için en fazla aşağıda belirtilen miktarda kredi alabilirler:

1) Birinci döneme kayıt yaptıran öğrenci en fazla 16 (onaltı) kredi,

2) İkinci döneme kayıt yaptıran öğrenci en fazla 19 (ondokuz) kredi,

3) Üçüncü döneme kayıt yaptıran öğrenci ise en fazla 17 (onyedi) kredi ders alabilir.

4) Üçüncü dönemden sonraki ek dönemlerde alınabilecek kredi miktarı en fazla 17 (onyedi)'dir.

Bu kredi sınırlamasına, "Bilimsel Hazırlık Dersleri" dahil edilmez.

Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programının toplam kredi miktarı (bilimsel hazırlık dersleri hariç) 3 (üç) dönemde 45 (kırkbeş) kredidir.

b) Bir öğrenci, herhangi bir dersten tekrara kalması durumunda yukarıda belirtilen kredi miktarınıgeçmemekkoşuluyla, ders açılmışsa, öncelikle geride kalan dönemin derslerini, sonra ise kayıt yaptırdığı dönemin derslerini almak zorundadır.

c) Bir öğrenci, lisans öğrenimini, kaydolduğu Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Programından başka bir alanda yapmışsa, başvurduğu Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Programının alanıyla ilgili lisans derslerinin toplam kredisinin en az % 30 (otuz) kredilik lisans dersini "Bilimsel Hazırlık Dersleri" adı altında almak zorundadır. Bilimsel hazırlık dersleri, en az 3 (üç), en fazla 6 (altı) yarı yıl içinde lisansüstü derslerle birlikte alınabilir.


Programın Süresi

Madde 8 -Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programının süresi en az 3 (üç) yarıyıldır. Başarısızlık hâlinde öğrenciye 3 (üç) yarıyıl ek süre verilir. Ek süreyi kullanan, ancak yine başarısız olan öğrencinin kaydı silinir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar-Devam Durumu-Kayıt Silme-Kayıt Dondurma-

YatayGeçiş-Derslerden Muafiyet-Diploma

Sınavlar

Madde 9 -Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programına kayıtlı öğrencilerin sınavları aşağıdaki usullere göre yapılır:

a) Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programına kayıtlı öğrenciler, her dönemde bir ara sınav ve bir yarıyıl sonu sınavı olmak üzere iki sınava tâbi tutulurlar. Bu programa kayıtlı öğrenciler için bütünleme sınavı yapılmaz.

b) Öğrencinin dersgeçmenotu, ara sınav notunun % 40 (kırk)'ı ile yıl sonu sınav notunun % 60 (altmış)'ı toplanarak hesaplanır. Dersgeçmenotu 100 (yüz) üzerinden en az 70 (yetmiş)'tir. Bilimsel hazırlık derslerinin sınavlarında ise, 11/8/1997 tarihli ve 23077 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yüzüncü Yıl ÜniversitesiÖnlisans, Lisans-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin ilgili hükümleri uygulanır.

c) Üçüncü dönemde alınan ve orta öğretim kurumlarında uygulamalı olarak yapılan, "Öğretmenlik Uygulaması" dersinin ara sınav ve yıl sonu sınavı notunun verilmesinde ise, öğrencinin orta öğretim kurumundaki uygulamaları ile uygulama sırasında hazırladığı dosya göz önüne alınır. Bu derslerin ara sınav ve yıl sonu sınav notları, öğrenciye orta öğretim kurumlarında tayin edilen rehber öğretmen ile dersin üniversitedeki öğretim üyesi tarafından ortaklaşa verilir. Bu dersingeçmenotu, rehber öğretmenin verdiği notun % 40 (kırk)'ı ile üniversitedeki öğretim üyesinin verdiği notun % 60 (altmış)'ı alındıktan sonra toplanarak hesaplanır. Bu dersten degeçmenotu 100 (yüz) üzerinden en az 70 (yetmiş) puandır.


Devam Durumu

Madde 10 -Bu programa kayıtlı öğrencilerin devam durumu şu usullere göre yapılır:

a) Öğrencinin, protokol yaptığı dersin sınavına girebilmesi için o derse en az % 80 (seksen) oranında devam etmesi gerekir. Bu koşulu sağlayamayan öğrenci "devamsız" sayılır, devamsız olduğu dersin sınavına giremez ve sonraki dönemde devamsızlıktan kaldığı dersten devam almak zorundadır.

b) Bir dersin devamını alan öğrenci, o dersten başarısız olması durumunda, devamını aldığı, ancak başarısız olduğu derslerden yeniden devam almak zorunda değildir, bu durumda tekrara kaldığı, ancak daha önce devamını aldığı dersin yalnızca ara sınav ve yıl sonu sınavına girmesi yeterlidir.

c) "Okul Deneyimi" ve "Öğretmenlik Uygulaması" gibi, orta öğretim kurumlarında uygulamalı olarak yapılan derslerden devam alınarak başarısız olunması durumunda, öğrenci bu derslere ikinci kez yine devam etmek zorundadır.

Kayıt Silme

Madde 11 -Şu durumlarda öğrencinin kaydı silinir:

a) Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programındaki bütün derslerden en fazla altı yarıyılda başarılı olamayan,

b) Bir dersten iki kez başarısız olan,

(Bir öğrenci, bir kez aldığı Bilimsel Hazırlık Dersini, Anabilim Dalı Başkanlığı'nın oluruyla değiştirebilir. Ancak bıraktığı dersin yerine alınan bu Bilimsel Hazırlık Dersinden de başarısız olması durumunda, Bilimsel Hazırlık Dersini 2 (iki) kez başaramamış sayılır ve kaydı silinir.)


c) Enstitüce ilân edilen sürede 1(bir) dönem kayıt yaptırmayan,

d) Başka bir Yüksek Öğretim Kurumunun lisansüstü programına kayıtlı olduğu tespit edilen,

e) Kayıt silinmesini gerektiren bir disiplin cezası alan öğrencinin Enstitüden kaydı silinir.

Kayıt Dondurma

Madde 12 -Öğrencilerin kayıt dondurma işlemleri şu usullere göre yapılır:

a) Belgelendirmek koşuluyla, tabiî afet, kendisininyada bakmakla yükümlü olduğu birinci dereceden akrabasının hastalığı (tam teşekküllü bir Devlet hastanesinden en az 1 (bir) aylık heyet raporu almak koşuluyla), doğum, programa kayıt yaptırdıktan sonra, öğrencinin il dışına tayininin çıkması veya görevlendirilmesi (Programa kayıt yaptırmadan önce yapılan tayin ve görevlendirilmelerde bu talep kabul edilmez.) durumunda, öğrencinin kaydı en fazla iki, en az bir yarıyıl dondurulabilir. Kayıt donduran bir öğrenci, kayıt dondurma süresi bittikten sonra, ilk kayıt yenileme döneminde kaydını yenilemelidir; bu durumdaki öğrenci, ilk kayıt yenileme tarihinde kaydını yenilemezse, kaydı silinir.

b) Askerlik durumunda ise, öğrenci askerliği süresince izinli sayılır. Ancak askerliğinin bitiminden sonra 15 (onbeş) gün içinde Enstitüye yazılı olarak başvurmayan ve askerlik bittikten sonra ilk kayıt yenileme tarihinde kayıt yenilemeyen öğrencinin kaydı silinir.

c) Eğer öğrenci ara sınavı veya yarıyıl sınavını olduktan sonra kayıt dondurma talebinde bulunmuşsa bu sınavlarda aldığı notlar geçerlidir.


d) Kayıt dondurma talebi, kayıt dondurmak için sunulan belge üzerindeki tarihten itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde Enstitüye yazılı olarak bildirilmelidir. Belge üzerindeki tarihten 15 (onbeş) gün sonra yapılan başvurular kabul edilmez.

YatayGeçiş

Madde 13 -Yataygecişteizlenecek usuller şunlardır:

a) Yataygeçişyoluyla öğrenci alınabilmesi için, ilgili anabilim dalının kontenjan talebinde bulunması, bu talebin Enstitü Yönetim Kurulunca karara bağlanması ve Senato tarafından onaylanarak ilân edilmesi gerekir.

b) Yataygeçiştalebinde bulunacak öğrencinin, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin (b) bendindeki koşullara sahip olması, başka, bir enstitüde yataygeçişyapmak için başvurduğu bir programda en az 1 (bir) yarıyıl öğrenim görmüş olması, daha önce almış olduğu yüksek lisans ders notlarının ortalamasının da en az 75 (yetmişbeş) puan olması gerekir.

c) Yataygeçişyapacak öğrencilerin sayısı, ilân edilen yataygeçişkontenjanından fazla olursa, yataygeçişiçin başvuran adaylar arasında yüksek lisans ders notu ortalaması en yüksek olanlar tercih edilir.

d) Yataygeçişiçin başvuran öğrencilerin yüksek lisans not ortalamasının da eşit olması durumunda LES puanı yüksek olan tercih edilir.

Derslerden Muafiyet

Madde 14 -Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programının dersleri, Yüksek Öğretim Kurulu tarafınca belirlendiğinden ve her enstitüde aynı olduğundan Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı dışında başka lisans veya lisansüstü programlardan alınan aynı derslerden dolayı yapılacak muafiyet talepleri kabul edilmez.


Diploma

Madde 15 -Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını başarı ile tamamlayanlara devam ettikleri programı gösteren yüksek lisans diploması verilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Hüküm Bulunmayan Haller

Madde 16 -Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Üniversitelerarası Kurul tarafından hazırlanan ve 1/7/1996 tarihli ve 22683 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" ile Yükseköğretim Kurulu'nca hazırlanan 3/3/1983 tarihli ve 17976 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Lisansüstü Eğitim Enstitülerinin Teşkilat ve İşleyiş Yönetmeliği" hükümleri uygulanır.

Yürürlük

Madde 17 -Bu Yönetmelik, 2004-2005 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 18 -Bu Yönetmelik hükümlerini Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü yürütür.



SORUMSUZLUK BEYANI: Mevzuat.com başta Resmi Gazete olmak üzere çeşitli kaynaklardan içerik temin etmektedir. Bu içeriğin temini sırasında ve sonrasında Mevzuat.com'da yer alan bilgilerde: yanlışlıklar, hatalar, eksiklikler bulunabilir; eklemeler, çıkartmalar, güncellemeler, parçalara ayırmalar, içeriğin bölünmesi, format değişiklikleri, özetlemeler, yazılım/kod ilavesi, yapılmış olabilir; bilgiler güncel olmayabilir. Mevzuat.com hiçbir şeyi garanti etmemektedir, sorumluluk almamaktadır. Hangi sebeple olursa olsun Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı sebebiyle doğabilecek zararlardan Mevzuat.com, Mevzuat.com'un sahipleri ve çalışanları sorumlu değildir. Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı tamamen kullanıcının / ziyaretçinin vs. isteğine bırakılmıştır ve oluşabilecek zararlardan ve her türlü riskten söz konusu kullanıcılar / ziyaretçiler vs. sorumludur. Mevzuat.com kullanıcıları / ziyaretçileri vs., Mevzuat.com'u ve içeriğini kullandığı an bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını baştan itibaren koşulsuz kabul etmiş sayılır. Bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını kabul etmiyorsanız Mevzuat.com'u ve içeriğini hiçbir şekil ve surette kullanmayınız, kullandıklarınızı imha ediniz ve siteyi hemen terk ediniz. Mevzuat.com bu beyanı değiştirme hakkını elinde tutar. (Son güncelleme tarihi: 5 Nisan 2018)