Mevzuat.com

Mevzuat ve Yargı İçtihatları İçin Başvuru Kaynağı


   

Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

Dokümanın Başlığı
:
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Veteriner Fakültesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
Kanun / Karar No
:
Kabul Tarihi
:
1 Kasım 9999
Resmi Gazete Tarihi
:
14 Ocak 2005
Resmi Gazete Sayısı
:
0
Resmi Gazete Görüntüsü
:


Yönetmelik

Yüzüncü Yıl Üniversitesinden:

Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Veteriner Fakültesi

Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak

Amaç

Madde 1 -Bu Yönetmeliğin amacı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi yüksek lisans programının, Avrupa Birliği Veteriner Hekimleri Eğitim Birliği Komisyonu önerileri doğrultusunda hazırlanmasını sağlamaktır.

Kapsam

Madde 2 -Bu Yönetmelik Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Veteriner Fakültesi öğrenci kayıtları, eğitim-öğretim ve sınavlarını kapsar.

Dayanak

Madde 3 -Bu Yönetmelik 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7ncimaddesinin (e) bendi gereğince hazırlanmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim Öğretim

Süre

Madde 4 -Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Veteriner Fakültesinde orta öğretime dayalı on yarıyıllık 5 (beş yıl) bir eğitim-öğretim programı yürütülür.

Akademik Takvim

Madde 5 -Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Veteriner Fakültesinde öğretime bir önceki akademik yılın sonunda Fakülte Kurulunca hazırlanan ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Senatosunda onaylanan tarihte başlanır.

Eğitim-Öğretim Koordinasyon Kurulu

Madde 6 -Veteriner Hekimlik eğitim ve öğretiminin başarılı ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacı ile; oluşumu, çalışma ilkeleri ve görevleri Fakülte Kurulu tarafından belirlenecek olan ve Dekanlıkça atanan eğitim ve öğretimin her döneminden sorumlu bir Eğitim-Öğretim Koordinasyon Kurulu oluşturulur. Bu kurulda fakültenin her bölümünden birer öğretim üyesi bulunurken, eğitimden sorumlu dekan yardımcısı doğal üye ve aynı zamanda komisyon başkanıdır.


Eğitim ve Öğretim Dönemleri

Madde 7 -Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Veteriner Fakültesinde her eğitim ve öğretim yılı "Güz" ve "Bahar" yarıyıllarından oluşur. Bir yarıyıl eğitim ve öğretimin başladığı günden, yıl sonu (Final) sınavlarının sona erdiği güne kadar geçen süreyi ifade eder. Her bir yarıyıl 80 (Seksen) eğitim-öğretim gününden az olamaz. Cumartesi, Pazar, resmi tatil günleri ile yarıyıl sonu sınav günleri bu süre içinde sayılmaz. İhtiyaç duyulduğu takdirde eğitim-öğretim yılı içinde staj, kurs ve benzeri çalışmaların yer aldığı yaz yarıyılı da oluşturulabilir. Her eğitim-öğretim yılının akademik takvimi Yüzüncü Yıl ÜniversitesiÖnlisans, Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 3 üncü maddesine göre tespit ve ilan edilir.

Dersler

Madde 8 -Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesinde yıllar itibariyle gösterilen dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır. Ancak derslerin yıl/yarıyıl dağılımı ve teorik/uygulama oranları Eğitim-Öğretim Koordinasyon Kurulunun önerisi ve Fakültenin şartlarına göre Fakülte Kurulu tarafından düzenlenir. Her dersin süresi kırkbeş dakikadır.

Diploma ve Unvanlar

Madde 9 -Veteriner Fakültesi mezunlarına "Yüksek Lisans Diploması" ile "Veteriner Hekim"ünvanıverilir. İsteyen öğrencilere İngilizce olarak hazırlanan "DiplomaSupplement(Diploma Eki)" verilir.

Eğitim Süresi ve Ek Süreler


Madde 10 -Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Veteriner Fakültesinde eğitim ve öğretim süresi 10 (On) yarıyıl 5 (Beş) yıldır. Son sınıfın bahar yarıyılı tamamen uygulamalara ayrılmıştır. Öğrenciler Veteriner Hekimlik eğitim ve öğretim programını en çok 8 (Sekiz) yılda bitirmek zorundadırlar. Bu sürenin sonunda mezun olamayan öğrencilerin ilişik kesme işlemi aşağıda belirtilen kurallar çerçevesinde yürütülür:

a) Programına hiç almadığı ve/veya alıp devam koşulunu yerine getirmediği için yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınav hakkı elde edemediği ders sayısı toplamı 5 (Beş)'ten fazla olan öğrencinin ilişiği kesilir.

b) Öğrenciye 8 (Sekiz) yıllık sürenin sonunda devam koşulunu yerine getirerek başarısız olduğu tüm dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda mezun olması gereken ders sayısını, programına hiç almadığı veya devam koşulunu yerine getirmediği dersler dahil olmak üzere 5 (beş)'e indiremeyen öğrencinin ilişiği kesilir.

c) Ek sınavlar sonunda mezun olması için başarması gereken toplam ders sayısını 5 (beş)'e indiren öğrenciye üç yıl ek süre verilir. Bu ek sürenin sonunda başarısız olduğu ders sayısını 3 (üç)'e indiremeyen öğrencinin ilişiği kesilir.

d) Azami öğrenim süresi sonundayada bu maddenin (c) bendinde belirtilen ek süreler kullanılarak mezun olması için başarması gereken ders sayısını 3 (üç)'e indiren öğrencinin ilişiği kesilmez ve bu 3 (üç) ders için sınırsız sınav hakkı verilir. Ancak sınav hakları bu derslerin devam koşulunu yerine getirmesiyle kullanılabilir.


e) Sınırsız sınav hakkı kullanma durumuna gelen öğrenci bu haklarını derslerin ilk ilan edildiği yarıyıldan başlayarak bunların genel sınavlarına giren diğer öğrencilerle birlikte girerek kullanır. Öğrenci bu sınavlara üst üsteyada aralıklı olarakyada toplam 3 (üç) öğretim yılı hiç girmez ise sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve öğrencinin ilişiği kesilir.

f) Sınırsız sınav hakkı kullanan öğrenci katkı payını ödemeye devam eder. Ancak sınav hakkı dışındaki öğrencilik haklarından yararlanmaz. Bu maddede yer alan ders sayısı sınırlamalarına ortak zorunlu dersler dahil değildir.

Ek sürelerin hesaplanmasında Yüzüncü Yıl ÜniversitesiÖnlisans, Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 21 ve 22ncimaddelerinde belirtilen mazeretler dikkate alınır.

Ders Programlarının Düzenlenmesi

Madde 11 -Eğitim ve öğretim programında ders ve uygulamaların toplamı haftada 20 (yirmi) saatten az olamaz ve bunlar haftanın normal çalışma günlerinde yapılır. Türk Dili, Yabancı Dil, Güzel Sanatlar, Beden Eğitimi ve Spor dersleri Cumartesi günleri de yapılabilir. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesinde yıllara göre okutulacak dersler; bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde gösterilen ilkelere uyularak programlanır. Programlanan derslerin yarıyıl veya yıl içi dağılımları ile teorik/pratik oranları EAEVE (Avrupa Birliği Veteriner Hekimleri Eğitim Birliği Komisyonu) şartları dikkate alınarak Eğitim-Öğretim Koordinasyon Kurulu önerileri doğrultusunda Fakülte Kurulunca düzenlenir ve Üniversite Senatosunun onayına sunulur.


Fakülte Yönetim Kurulu haftalık ders programları içindeki ders dağılımları, uygulamalar, klinik çalışmaları,laboratuvarçalışmaları ve uygulamalı dersler için yukarıdaki esaslar dahilinde özel düzenlemeler yapabilir ve yaz stajları planlayabilir.

Öğrenim Birimi

Madde 12 -Öğrenim birimi kredidir. Bir kredi bir yarıyılda haftada bir saatlik teorikyada seminer dersini ve ayrıca iki saatliklaboratuvarve klinik çalışmasını tanımlayan birimdir. Stajlar ve yaz kurslarında teorik ve pratik ders saatlerinin toplamı bu ölçü esas alınarak kredi yükü olarak değerlendirilebilir. Ayrıca her dersin Avrupa Kredi Transfer Sistemine (ECTS) uyarlanmış kredisi bulunmaktadır. Bir yarıyılda alınan tüm derslerin ECTS kredi toplamı 30 (otuz)'u aşamaz.

Bir dersin teorik ve pratik çalışmaları kapsaması halinde her iki çalışma için ayrıayrıhesaplanacak kredi toplamı, o dersin toplam kredisini oluşturur.

Seçmeli Ders

Madde 13 -Öğrenci Anabilim Dalları tarafından önerilen seçmeli derslerden her yarıyılda (2) iki ECTS kredisini almak zorundadır. Seçmeli dersin açılabilmesi için o dersi en az (10) on öğrencinin kendi isteği ve kabiliyeti doğrultusunda danışmanının önerisiyle seçmesi gerekmektedir. Seçmeli ve zorunlu dersler her dönem için ders programlarında belirtilmiştir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Öğrenci Kabul ve Kayıtlar

Öğrenci Kabul ve Kayıtlar

Madde 14 -Fakülteye giriş, kayıt şartları, yatay ve dikeygeçişler, derslere yazılma, kayıt yenileme ve kayıt dondurma konusunda Yüzüncü Yıl ÜniversitesiÖnlisans, Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır.


Fakülteye Kayıt

Madde 15 -Fakülteye öğrenci olma hakkını kazananlar Rektörlükçe belirlenen ve ilan edilen süre içinde gerekli belgeleri sağlayarak, Rektörlükçe düzenlenen program içinde kesin kayıtlarını yaptırırlar. Kaydını bu süreler içinde yaptırmayan aday hakkını kaybeder.

Kayıt Yenileme

Madde 16 -Öğrenci her yarıyılın başında akademik takvimde belirtilen süreler içinde katkı payını yatırarak, danışman gözetiminde ilan edilen ders programlarına bağlı olarak kaydını yenilemek zorundadır. Öğrenci ders kaydını bizzat kendisi yapar. Ders kayıtlarını belirlenen tarihlerde yaptırmamış öğrencinin mazereti Fakülte Yönetim Kurulunda kabul edildiği takdirde "Ekle-Sil" döneminde kayıt yaptırabilir. "Ekle-Sil" dönemi kayıtlarının bitiminden ve derslerin başlamasından itibaren 10 (On) günlük bir süredir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar

Sınavlar

Madde 17 -Sınavlar; ara sınavlar,quizsınavları, dönem sonu sınavları, "Veteriner Hekimliği Olgunlaşma Eğitimi" dersi sınavı ve ek sınavlardan oluşur. Gerektiğinde Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile Cumartesi ve Pazar günleri de sınav yapılabilir. Sınav programları Dekanlıkça tespit edilir ve sınavlardan en az bir hafta önce ilan edilir. Sınavlar 100 (Yüz) puan üzerinden karşılıkları tespit edilerek harf sistemi ile değerlendirilir ve öğrencinin "Ders Başarı Notu" belirlenir. Ayrıca harf notunun katsayısı dörtlü sisteme göre alınarak öğrencinin "Akademik Başarı Notu" belirlenir.


2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu uyarınca verilen ortak zorunlu ve ortak seçmeli derslerden Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersi genel ilkeler çerçevesinde; Yabancı Dil, Türk Dili, Güzel Sanatlar ile Beden Eğitimi ve Spor dersleri de harf sistemine göre değerlendirilir.

Harf notlarının, 100 (yüz) puan üzerinden karşılıkları ve katsayıları tabloda verilmiştir:

Puanlar Notlar Katsayılar

90-100 AA 4

85-89 BA 3,5

80-84 BB 3

75-79 CB 2,5

70-74 CC 2

65-69 DC 1,5

60-64 DD 1

50-59 FD 0,5

49 ve aşağısı FF 0

FF1: Genel sınava girme hakkı olduğu halde sınava girmedi, başarısız.

FF2: Devamsızlık nedeniyle yarıyıl sonu sınavına girme hakkı yok, başarısız.

G: Geçer (not belirtilmeden dersten başarılı).

K: Kalır (not belirtilmeden dersten başarısız).

Ara ve Genel Sınavlar

Madde 18 -Her ders için Dekanlıkça belirlenen bir haftada (sınav haftası) bir ara sınav yapılır. Öğrenci girmediği ara sınavdan FF almış sayılır. Bir dersin genel sınavı ise o dersin tamamlandığı yarı yıl sonunda yapılır. Dersi veren öğretim üyeleri, bir yarıyılda en az iki adet olmak kaydı ile istedikleri kadarquizsınavı yaparlar ve öğrencinin başarı durumunu etkileyecek nitelikte ödevler verirler. Dersi programına alarak devam zorunluluğunu yerine getiren ve ara sınava giren öğrenciler yarı yıl sonu sınavına alınırlar.


Sınav Sonuçları

Madde 19 -Sınav sonuçları, sınavın yapıldığı tarihi izleyen en geç 15 (Onbeş) gün içinde bölüm başkanlıklarına bildirilir. Sınav evrakları 2 (iki) yıl süreyle bölümyada Dekanlıkça muhafaza edilir. Veteriner Fakültesinde bütünleme sınavı yoktur.

Ek Sınav

Madde 20 -Onuncu dönemin, yani beşinci yılın sonunda tek dersten başarısız duruma düşen öğrencilere başarısız oldukları ders için Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile final sınavından en az 15 (Onbeş) gün sonra ek bir sınav hakkı verilir.

Veteriner Fakültesini bitirmek için azami süre olarak kabul edilen 8 (Sekiz) yıllık süre sonunda mezun olamayan öğrencilere ise, bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen esaslar dahilinde 2 (iki) ek sınav hakkı verilir.

Veteriner Hekimliği Olgunlaşma Eğitimi Dersi (İntörn) Sınavı

Madde 21 -Son sınıfın bahar yarıyılındaki onuncu yarıyıl "Veteriner Hekimliği Olgunlaşma Eğitimi (intörn)" dersi sınavına girebilmek için derse ait uygulamaların % 80 ine katılmak zorunludur. Bu dersin sınavı her disiplindeki tüm öğrenci grubunun uygulamasının bitiminden sonra, sorumlu öğretim üyesi veya üyeleri tarafından müştereken yapılır. Bu sınavlarda öğrencinin her disipline ait uygulamalardan en az DD not alması gerekir.İntörnöğrenciler DD den az not aldıkları bütün disiplinlerin sınavına yeniden girmek zorundadır.İntörndersinin ara sınavı yoktur.


İntörneğitimi onuncu yarıyılda programda bildirilen anabilim dallarında, saptanan ders saati kadar yapılır.İntörneğitiminin kredi karşılığı 30 (Otuz) ECTSdir. Bir öğrencininintörneğitimine başlayabilmesi için daha önceki yarıyıllarda toplam 9 (dokuz) yarıyıl verilmiş olan bütün derslerden başarılı olması gereklidir.İntörnsınavında her anabilim dalı harf sistemi üzerinden değerlendirme yapar. FD ve aşağısını alan öğrenciler başarısız kabul edilir. Öğrenci DD ve üstü not aldığı zaman o dersinintörnsınavından başarılı kabul edilir.İntörn başarı notu, intörnuygulaması yapılan derslerden DD ve üzerinde aldığı notların toplamının ders sayısına bölünmesi ile elde edilir.

Öğrencininintörndersinden başarılı sayılabilmesi için programda gösterilen tüm birimlerdeki dersleri başarması gerekir. Başarısız olunanintörnprogramları için yaz aylarında programda belirtilen saat kadar telafiintörneğitimi yapılır.İntörneğitimi programı içerisinde mobil klinik uygulaması düzenlenecek programa göre yapılabilir. Ayrıca öğrenciler Onuncu yarıyılda,intörneğitim dönemi haricinde 120 (yüzyirmi) saat acil klinik uygulaması yaparlar.

Ders Başarı Notu

Madde 22 -Öğrencilere aldıkları derslerde gösterdikleri başarı için harf notlarından biri verilir. Buna "Ders Başarı Notu" denir. Ders başarı notu; ara sınav, ödev,quizve seminer notları ile yıl sonu sınavlarının puanlarının birlikte düzenlenmesiyle elde edilir. Ayrıca harf notunun katsayısı dörtlü sisteme göre alınarak öğrencinin "Akademik Başarı Notu" belirlenir.


Ders başarı notu; yapılan ara sınav notunun % 20'si,quizve seminer gibi öğrenci aktivitesini ölçen yoklamalardan alınan notun % 20 si ve yıl sonu sınavından alınan notun % 60'ı, 100 (yüz) puan üzerinden karşılıkları tespit edilerek harf sistemi ile değerlendirilir. Bu üç farklı sınav değerlendirmesi sonucunda DD ve üzeri not alan öğrenciler o dersten başarılı kabul edilir.

Akademik Başarı Notu

Madde 23 -Öğrencilerin akademik başarı not ortalamaları yarıyıl sonunda öğrenci işleri bürosu tarafından hesaplanır. Bu hesaplamalar ile her öğrencinin yarıyıl başarı not ortalaması ve genel başarı not ortalaması diye 2 (iki) ortalama elde edilir. Bir yarıyılın akademik başarı not ortalaması öncelikle öğrencinin bir yarıyılda aldığı derslerden elde ettiği notlar (dörtlü sistem üzerinden) ile o derslerin ECTS kredi değerlerinin çarpımından oluşan toplam kredinin bulunmasıyla hesaplanır. Daha sonra bütün derslerden alınan toplam kredi notu, derslerin kredi değer toplamına bölünerek yarıyıl akademik başarı not ortalaması bulunur.

Genel akademik başarı not ortalaması ise; yarıyıl akademik başarı not ortalamasındaki yol izlenerek, öğrencinin fakülteye girişinden itibaren aldığı tüm dersler dikkate alınarak hesaplanır.

Derslerden Başarılı Olma Durumu ve Ders Tekrarı

Madde 24 -Bir öğrencinin bir yarıyılda aldığı derslerden başarılı sayılabilmesi için, yarıyıl ve aynı zamanda genel akademik başarı not ortalamalarının en az 1.00 olması gerekir. Akademik başarı not ortalamaları 1.00 ve üzerinde olan öğrenciler FD ve FF notu aldıkları dersler dışındaki derslerden başarılı sayılırlar.


Başarısız öğrencilerden ikinci yarıyıl ve daha üst yarıyılda olanların, bir üst yarıyıldan ders alabilmeleri için kayıtlı bulundukları yarıyıl sonu itibariyle genel akademik not ortalamalarının 1.00 olması gerekir. Öğrencinin genel akademik not ortalaması 1.00'ın altında ise, akademik başarı not ortalamasını belirtilen düzeye çıkarıncaya kadar derslerin tekrarlanması gerekir. Öğrenci başarısız olduğu dersleri (FD veya FF notu alınan dersler), o dersin ilk açıldığı yarıyılda tekrarlar. Ders tekrarlayan öğrencilere başarılı olmaları için 2 (iki) yarıyıl süre verilir. Bu süre sonunda genel akademik başarı not ortalamasını 1.00'ın üstüne çıkaramayan öğrencilere 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü maddesi hükümleri uygulanır. Öğrencilerin ders tekrarladıkları yarıyıllar azami öğrenim süresi içinde hesaplanır.

Veteriner Fakültesinde dersgeçmesistemi uygulanır. Bir üst sınıfa alttan devamsızlıktan dolayı ders bırakarak geçen öğrenciler öncelikle devamsız kaldıkları alt sınıfa ait ders/derslerden devam almak zorundadırlar. Öğrenciler bir yarıyılda toplam 30 (Otuz) ECTS kredisinden fazla kredi alamazlar. Bu nedenle; bir üst sınıfa alttan devamsızlıktan dolayı ders bırakarak geçen öğrenciler, devamsız oldukları ders/derslerin ECTS kredisine eşdeğer ders/dersleri o dönem içerisinde alamazlar.

Öğrenciler bir dersin teorik kısmının % 70 ine, uygulama ve klinik kısmının ise % 80 ine devam etmek zorundadır. Devam oranlarının altında devama sahip öğrenciler; o dersin yarıyıl sınavına giremezler, "Devamsız-Tekrar" olarak nitelendirilir ve FF2 notu ile değerlendirilirler. Devamsızlık nedeni ile sınava girme hakkını elde edemeyenlerin listesi yarıyılın son haftasında Dekanlığa bildirilerek ilanı sağlanır. Tekrarlanan dersten önceki dönemde devam şartı yerine getirilmişse, yeniden devam şartı aranmaz. Ancak öğrenci bu derslere kayıt yaptırıp ara sınav, ödev,quizşartlarını sağlamak zorundadır. Eski ara sınav notu dikkate alınmaz. Alınan en son ara sınav sonucu geçerlidir.


Mezuniyet Derecesi

Madde 25 -Bir dersin ECTS kredisi ile o dersten dörtlü sisteme göre alınan notun çarpımı, dersin ağırlıklı puanını verir. Akademik ortalama öğrencinin fakülteye yazılmasından itibaren başardığı bütün derslerin ağırlıklı puanlarının, aynı derslerin ECTS kredi toplamına bölünmesiyle elde edilir. Bu değer, öğrencinin "Mezuniyet Derecesi" olarak ifade edilir.

Sınav Notuna İtiraz

Madde 26 -Öğrenciler, sınav sonuçlarının ilanından itibaren iki hafta içinde Dekanlığa yazılı olarak başvurmaları halinde maddi hata itirazında bulunabilirler. İtiraz üzerine ilgili bölüm başkanlığınca yapılacak inceleme sonucunda maddi hata tespit edilirse, ilgili öğretim üyesinin görüşü alınarak gerekli düzeltmeler yapılmak üzere Dekanlığa bilgi verilir. Maddi hata tespit edilmediği takdirde bu durum ilgiliye tebliğ edilir. Öğrenciler; öğretim üye ve elemanlarının takdirine ilişkin itirazda bulunamazlar. Sınavda kopya yapanlar, kopyaya teşebbüs edenler veya kopyaya yardım edenler ile sınav kağıtlarının incelenmesi sırasında kopya yaptığı veya yardım ettiği anlaşılanlar o sınavdan sıfır (0) almış sayılır ve haklarında disiplin soruşturması yapılır.

Diplomalar

Madde 27 -Diplomalar Rektör ve Dekan tarafından imzalanır. Diplomaların şekli ile ilgili konular Fakülte Yönetim Kurulunca tespit edilir ve Rektörlüğe sunulur. Diploma hazırlanıncaya kadar öğrencilere diplomalarını alırken iade edilmek üzere "Geçici Mezuniyet Belgesi" verilir. Diploma öğrenciye bir defa verilir. İsteyen öğrencilere diplomayla birlikte Avrupa Kredi Transfer Sistemi kredilerine karşılık gelen ve İngilizce olarak hazırlanan "DiplomaSupplement (Diploma Eki)" verilir. Diplomanın kaybı veya zayi halinde diploma yerinegeçecekzayi veya kaybından dolayı verildiği belirtilen bir belge düzenlenerek verilir. Bu belgede diplomada verilen bilgiler yer alır.


BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

Derslere Devamın Denetlenmesi

Madde 28 -Öğrencilerin derslere (teorik, uygulama ve klinik) devamı zorunludur. Denetim; öğrencilerin imzalayacakları yoklama listeleri, her öğrenci için düzenlenecek yoklama kartları veya Dekanlıkça uygun görülen bir yöntem ile yapılır. Öğrencilerin devam durumu, dersi veren öğretim elemanları tarafından yarı yıl veya yıl sonu sınavlarından bir hafta önce Dekanlığa sunulur ve Dekanlıkça ilan edilir.

Mazeretler

Madde 29 -Öğrencinin mazeretli sayılmasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Önlisans, Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtilen esaslar geçerlidir. Mazereti sebebiyle sınavlara giremeyen öğrenciler hakkında karar verme yetkisi Yüksek Öğretim Kurulunca getirilen düzenlemelere uygun olmak kaydıyla Fakülte Yönetim Kuruluna aittir. Öğrencinin sağlık raporu ile mazeretli sayılabilmesi için öncelikle Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Araştırma ve Uygulama Hastanesinden, bunun mümkün olmadığı durumlarda, resmi yataklı tedavi kurumlarından alınacak raporla mazeretini belgelendirmesi gereklidir. Raporlu olduğu süre içinde girdikleri sınavlar geçersiz sayılır. Rapor devamdan sayılmaz.

Fakülte Yönetim Kurulunca mazeretleri kabul edilen öğrenciler mazeretleri nedeniyle giremedikleri yarıyıl veya yıl sonu sınavlarına, o sınav dönemi içinde veya izleyen ilk sınav döneminde girebilirler. Bu konudaki başvurular, mazeret bitiminden itibaren en geç 15 (Onbeş) gün içinde yapılır. Daha sonraki başvurular işleme konulmaz.


İzinler

Madde 30 -Yüzüncü Yıl ÜniversitesiÖnlisans, Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 22ncimaddesinin (a) ve (b) bentlerinde belirtilen durumlarda (üniversite dışı burs, yurtiçi veya yurtdışı müsabaka ve benzeri), öğrenciler fakülteye belgeleriyle başvurduğu takdirde bununla ilgili ders veya sınavlar için izinli ve mazeretli sayılırlar.

Disiplin

Madde 31 -Öğrenciler, eğitim-öğretim ve staj süresince Yüksek Öğretim Kurulu Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine tabidir.

Kayıt Dondurma

Madde 32 -Kayıt dondurmak için fakülteye ders kaydı yaptırmak ve yarıyılın ilk 15 (Onbeş) günü içinde başvurmak zorunludur. Sağlık nedeni ile kayıt dondurma durumlarında bu süre dikkate alınmaz. Haklı ve geçerli nedenler ile eğitim - öğretim süresinde en fazla 2 (iki) yarıyıl kayıt dondurulabilir.

Öğrenci Stajları

Madde 33 -Öğrenciler Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Lisans Öğrencileri Staj Yönergesinde belirtilen şartlara göre, sekizinci yarıyılın sonunda staj yaparlar. Ancak öğrencinin mazeretini belirtmesi ve Fakülte Yönetim Kurulunun uygun görmesi şartıyla onuncu yarıyılın sonunda da staj yaptırılabilir. Staj süresi 20 (Yirmi) iş gününden az olamaz (160 saat). Staja devam zorunludur. Devam edilmeyen günler, telafi edilmek şartıyla, staj süresinin % 10 unugeçemez.

YatayGeçiş

Madde 34 -Diğer Veteriner Fakültelerinden Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesine yataygeçişiçin başvuran öğrenciler "Yüksek Öğretim Kurumları ArasındaÖnlisansve Lisans Düzeyinde YatayGeçişEsaslarına İlişkin Yönetmelik" hükümlerine göre işleme tabi tutulur. Ders veya müfredat denkliği "Fakülte Eğitim - Öğretim Komisyonu" tarafından değerlendirilip Fakülte Yönetim Kuruluna sunulur. Kararı Fakülte Yönetim Kurulu verir.


Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Veteriner Fakültesine birinci sınıfın birinci yarıyılında yataygeçişyapılamaz. Ancak birinci sınıfın ikinci yarıyılından itibaren gerekli şartları sağlayanlar, ilan edilen kontenjanlara yataygeçişiçin müracaat edebilirler.

Dikeygeçişteise konu ile ilgili yönetmelik dikkate alınarak yapılacak intibak programı ve hangi yarıyıla kayıt yaptırabileceği yine Fakülte Yönetim Kurulunca değerlendirilip karara bağlanır.

Adres Bildirme

Madde 35 -Her türlü bildirim öğrencinin fakülteye kayıt anında bildirdiği adrese yazılı olarak veya fakültede ilan edilmek suretiyle tamamlanmış sayılır.

Kayıt anında bildirilen adres değişmiş ve öğrenci bunu ilgili büroya bildirmemişse eski adrese yapılacak her türlü bildirim yasaldır.

Hüküm Bulunmayan Haller

Madde 36 -Bu Yönetmelikte düzenlenmeyen hususlar hakkında; Yüzüncü Yıl ÜniversitesiÖnlisans, Lisans, Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili hükümleri ile Fakülte Yönetim Kurulunun kararları uygulanır.

Yürürlükten Kaldırılan Hükümler

Madde 37 -24 Nisan 1997 tarihli ve 22969 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici Madde 1 -2004-2005 eğitim-öğretim yılında; 2003-2004 eğitim ve öğretim yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesine kaydolup, ancak başarısızlıkları nedeniyle birinci sınıfta kalan öğrenciler ile bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce Fakültenin ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci sınıflarına kayıtlı bulunan öğrenciler için bu Yönetmeliğin 37ncimaddesi ile yürürlükten kaldırılan Yönetmelik hükümleri uygulanır.


ALTINCI BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

Madde 38 -Bu Yönetmelik 2004-2005 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 39 -Bu Yönetmelik hükümlerini Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü yürütür.



SORUMSUZLUK BEYANI: Mevzuat.com başta Resmi Gazete olmak üzere çeşitli kaynaklardan içerik temin etmektedir. Bu içeriğin temini sırasında ve sonrasında Mevzuat.com'da yer alan bilgilerde: yanlışlıklar, hatalar, eksiklikler bulunabilir; eklemeler, çıkartmalar, güncellemeler, parçalara ayırmalar, içeriğin bölünmesi, format değişiklikleri, özetlemeler, yazılım/kod ilavesi, yapılmış olabilir; bilgiler güncel olmayabilir. Mevzuat.com hiçbir şeyi garanti etmemektedir, sorumluluk almamaktadır. Hangi sebeple olursa olsun Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı sebebiyle doğabilecek zararlardan Mevzuat.com, Mevzuat.com'un sahipleri ve çalışanları sorumlu değildir. Mevzuat.com'un ve içeriğinin kullanımı tamamen kullanıcının / ziyaretçinin vs. isteğine bırakılmıştır ve oluşabilecek zararlardan ve her türlü riskten söz konusu kullanıcılar / ziyaretçiler vs. sorumludur. Mevzuat.com kullanıcıları / ziyaretçileri vs., Mevzuat.com'u ve içeriğini kullandığı an bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını baştan itibaren koşulsuz kabul etmiş sayılır. Bu koşulları ve sorumsuzluk beyanını kabul etmiyorsanız Mevzuat.com'u ve içeriğini hiçbir şekil ve surette kullanmayınız, kullandıklarınızı imha ediniz ve siteyi hemen terk ediniz. Mevzuat.com bu beyanı değiştirme hakkını elinde tutar. (Son güncelleme tarihi: 5 Nisan 2018)